Jiřina Kadlíková (* 1926)

Plzeň osvobodily tři armády – Američané, Rusové a naši tátové

• roku 1944 se vdala za Františka Kadlíka

• založení skautského oddílu v Dolním Hradišti

• zaměstnána v muzeu a v diagnostickém ústavu, kde pracovala jako pedagog a byla osm let ředitelkou

• kronikářkou obce Dolní Hradiště

Jiřina Kadlíková se narodila jako Jiřina Pospíšilová 10. února 1926 ve vesničce Dolní Hradiště u Plzně. Za protektorátu studovala tříletou rodinnou školu v Plzni na Borech. Původně se chtěla přihlásit na pedagogickou školu, ale ta byla německými okupanty uzavřena. Naproti rodinné škole byla strojní průmyslová škola a je samozřejmé, že se spolu chlapci a děvčata scházeli a chodili do tanečních. Pamětnice si zde brzy našla budoucího manžela, o šest let staršího Františka Kadlíka. Po ročním vztahu měli v roce 1944 svatbu. František Kadlík byl zapálený skaut, v Plzni na Doubravce vedl skautský oddíl, a tak brzy i pamětnice začala se skauty jezdit na výlety a stala se rovněž skautskou vedoucí.

„Vedla jsem děvčata. Neměla jsem o skautingu ani páru, to mě všechno manžel naučil, vedl mě. Za války jsme se neměli v Hradišti kde scházet, byla tam stará kolna, stodola nebo co to bylo a my jsme to obsadili. Bylo nás asi dvacet, jakmile jsme začali, manžel pořádal různé hry, přidal se k nám soused a jeho žena. Rozrůstalo se to. Když se o tom dozvěděla mládež z Čechurova a Bor, najednou nás bylo šedesát.“

Manželovi Jiřiny Kadlíkové se podařilo sehnat pro oddíl dokonce i skautské kroje. S dětmi podnikali různé výlety a tábory. Nejprve se scházeli ve staré kůlně a později, v roce 1968, svépomocí vybudovali tři chatky – klubovny. Bohužel v období normalizace po roce 1972 klubovny připadly Pionýru. Po válce skauti pomáhali i se sklízením úrody. V květnu 1945 jeli do pohraničí sušit seno a kopat brambory. Jiřina Kadlíková vzpomíná na to, jak bydleli u Němců, kteří ještě nebyli vysídlení. Ne všichni byli za jejich pomoc rádi, našli se i tací, kteří jim schválně dávali nevhodné potraviny, aby měli žaludeční potíže a odjeli domů. Za pomoc skauti dostali řadu ocenění a diplomů. Jiřina Kadlíková vzpomíná na tu dobu ráda, byli šťastní, že je konec války a Hitler pryč.

Vybavuje si také konec války v Plzni. Při bombardování Škodových závodů v Plzni zemřela maminka jejího manžela, a ten se tak stal úplným sirotkem.

„Vybombardovali prakticky Škodovku, úplně ji rozbili, a když odlítali, tak to vzali přes Doubravku. Bylo to strašný neštěstí. Manželovi rodiče měli rodinný domek v Doubravce a oni jak pouštěli ty bomby, jak si chtěli ulevit, tak vzali Slovany i část Doubravky a mezi tím přišla o život i jeho maminka.“

Jiřina Kadlíková se zajímala také o historii a podle jejího názoru Plzeň osvobodili nejen Američané, ale i Rusové a plzeňští občané. Vzpomíná na to, jak na konci druhé světové války vznikla v Plzni Rudá garda, která měla město ochránit před německými vojáky. Její manžel František Kadlík uposlechl jejích výzev a šel bránit své rodné město se zbraní v ruce, domů se vrátil s poraněným malíčkem od střely německé odstřelovačky. V centru Plzně bylo na 3000 německých vojáků, kteří se chtěli vzdát pouze americké armádě. Podle vzpomínek Jiřiny Kadlíkové jel revoluční kapitán Rudolf Hrbek vyjednávat do Křimic s Američany. Ti ho nejprve odmítli, do Plzně krátce nato přijeli Rusové, ale později si to Američané rozmysleli a obsadili Plzeň. Takže podle pamětnice Plzeň osvobodily tři armády – americká, ruská a armáda plzeňských otců. Pamětnice své názory opírá o fotografie ruských vojáků, které má ve svém archivu, i o rozhovor s očitým svědkem, bratrem Rudolfa Hrbka, se kterým se setkala po válce na vernisáži v muzeu.

Jiřina Kadlíková se věnovala po válce pedagogické činnosti a pracovala v diagnostickém ústavu, kde byla osm let ředitelkou. Rovněž byla zaměstnána v muzeu. Čtyřicet let psala kroniku obce Dolní Hradiště. V současné době je vdovou, její syn i dcera se stejně jako rodiče věnovali práci s dětmi. Dcera byla učitelkou v mateřské škole a syn pokračoval ve vedení skautského oddílu.

• Witness story in project A Century of Boy Scouts (Jana Bruthansová)