Jiří Jeřábek

• „Shodou okolností jsem ve čtyřech letech viděl příchod německé armády do Prahy. Byl jsem s rodičema, dneska tam jsou kanceláře, v prvním patře Paláce Lucerna. Tam byla nějaká kavárna, tak jsme tam stáli a já jsem stál na židličce a jaksi jsem vůbec nechápal, nechápal, proč ty lidi tam jako brečej (zaražte to…). Nechápal jsem, proč lidi tam brečej, proč maj ženský kapesníky. A pamatoval jsem si to proto, protože to byla taková zvláštní asociace v mozku, protože jsem jako malej kluk měl takovej hezkej tančík a tančík to byl v barvách té československé armády, která měla na těch tancích a na těch vozidlech, měla ty maskovací barvy zelenou, hnědou, žlutou.“

• „Vzpomínám si, že 5. května nás nějak pustili dřív ze školy a že jsem po té, já nevím, jak se to dneska jmenuje, dneska se to jmenuje ulice 5. května. Byla to taková jako široká ulice, a že jako by bylo cítit něco ve vzduchu. Po ulicích chodily takové ty několikačlenné německé vojenské hlídky a nějak tam jezdili Němci v těch vojenských autech. No, a pamatuju si, že než jsem došel domů, tak… jo, určitě lidi strhávali ty německé nápisy a tak dále. A slyšel jsem najednou z oken, jak rozhlas, ty lidi měli ty okna dokořán, jak rozhlas hlásí, aby lidi přišli na pomoc rozhlasu, že tam Němci vraždí české lidi.“

• „Mně se tenkrát nějak podařilo jako desetiletému klukovi se vzdálit rodičům a dostal jsem se jako na tu hlavní ulici, kterou ty Rusové přijížděli. Nepamatuju si, že by tam bylo nějaké tankové vojsko, ale byli hrozně takový zaprášený. No, a lidi je vítali. No, a vítali je a byla to taková zvláštní atmosféra toho osvobození od těch Němců.“

• 1

Domov seniorů- Chodov, 22.10.2013

• 2

domov seniorů Chodov, 12.05.2015

()
    duration:

Na ten den osvobození prostě nemůžu zapomenout

Jiří Jeřábek

Jiří Jeřábek se narodil 22. září 1935 v Praze. Jako chlapec zažil Pražské povstání a události z květnových dnů roku 1945 má dodnes v živé paměti. Jeho rodina tehdy bydlela na Pankráci, kde stály barikády a o kus dál se po skončení války utábořila část Rudé armády. Pamětník vystudoval chemickou průmyslovku a nastoupil do podniku Barvy a laky, kde také vstoupil do komunistické strany. Během Pražského jara 1968 se angažoval v reformním mládežnickém výboru a podílel se na transformaci Československého svazu mládeže (ČSM) v nově vzniklý Socialistický svaz mládeže (SSM). Po okupaci Československa v srpnu 1968 byl Jiří Jeřábek vyškrtnut ze strany, ale díky svému známému se mu podařilo sehnat dobré zaměstnání v obchodním podniku Imex. Dnes žije v Domově seniorů na pražském Chodově.