Jan Jager (* 1955)

Jsem třetí a poslední generací kolářů. Po mně řemeslo umře

• rodina Jagerových vyráběla dřevěná kola i kompletní žebřinové vozy

• více než 20 let pracoval v místních dolech

• od roku 2000 v penzi

• vedle řemeslné práce se věnoval aktivitám v Demokratickém svazu Čechů a Slováků v Eibenthalu

Jan Jager je třetí a rovněž poslední generací kolářů v české vesnici Eibenthal. Jednou s ním odjede i poslední žebřiňák a dřevěná kola, kterých tu Jagerovi vyrobili nespočet...

„Každá rodina tu měla svůj vůz. Když se brzy ráno jezdilo na pole, jel vůz za vozem, často patnáct nebo i dvacet vozů za sebou. Ta doba je už ale dávno pryč. Jsem posledním kolářem a po mně všechno umře. Syn už se řemeslu nenaučil, nelíbilo se mu a navíc dnes už nikdo dřevěná kola ani nepotřebuje,“ vypráví kolářský mistr Jan Jager.

První kolo ve třinácti letech

Jan Jager se narodil 28. ledna 1955 v české vesnici Eibenthal, která leží v oblasti Banát v Rumunsku. Zdejší zima ale tehdy zprávu o jeho narození výrazně zbrzdila a rumunské úřady s oficialitou zanesly jeho datum narození až jako 8. února.

Z Eibenthalu pocházeli Janovi rodiče i prarodiče. Právě dědeček byl v rodině Jagerových první, kdo s kolářstvím začal. Řemeslo takzvaně „ukradl“, jak místní říkají, což ve skutečnosti znamená, že se v Eibenthalu vyučil u jednoho z řemeslníků. „Děda i táta dělali koláře a pak jsem to převzal i já. Své celé první kolo jsem udělal ve třinácti letech,“ prozrazuje hned v úvodu vyprávění Jan Jager.

Jen s pomocí základního nářadí a bez mechanizace dokázali zhotovit dřevěná kola. Dalo to ale hodně práce. Nejprve si museli navézt dřevo z okolních lesů a například pro takový akát, ze kterého se tvoří střed kola, museli s párem volů dojet do dvacet kilometrů vzdáleného Bígru. Okolní špice pak většinou vyráběli z dubu a loukotě z jasanu či buku.

Veškeré znalosti a zkušenosti pamětník převzal od svého otce a dřevěná kola začal zpracovávat už v poměrně brzkém věku. Proto se jeho otec přesunul od výroby kol na výrobu jařma nebo vyhotovoval nápravy na žebřiňák. Před povinnostmi koláře měla přednost jen práce na polích a také otcovy směny v dolech, neboť Jan Jager st. pracoval ve zdejších antracitových dolech. Nedá se říct, že by se kolářstvím neuživili, ale být zaměstnán v dolech znamenalo kromě pravidelného měsíčního příjmu mít také zajištěnou penzi.

Prý mám dobré řemeslo a odcházet nemusím

Čtyři školní ročníky vychodil pamětník v Eibenthalu. Až na pár výjimek výuka probíhala v českém jazyce, ale další čtyři třídy se vyučovalo v rumunštině, s níž měl poměrně velké potíže. „Když jsem přišel do školy, neuměl jsem rumunsky ani pozdravit, protože doma i v celé vesnici se mluvilo jen česky. Po osmé třídě jsem chtěl studovat dál, líbila se mi mechanika, ale táta mě nenechal, protože prý mám dobré řemeslo a nikam jít nemusím. Tak to bylo. Musel jsem poslechnout a zůstat pracovat doma. Pravdou ale je, že jsem v té době vydělal víc peněz než táta v dolech,“ vysvětluje pamětník.

Později, ve svých sedmnácti letech, nastoupil do odborného mechanického učiliště, kde získal řidičské oprávnění na nákladní vozy a jako šofér působil i na vojenské službě, po jejímž návratu pracoval v okolních azbestových dolech. Za utržené peníze pak do dílny pořídil první mechanizaci – elektrický motor a cirkulárku – a později následovaly další stroje.

Během dalších let si doplnil střelmistrovský kurz, kvalifikovanou pozici však z politických důvodů nemohl vykonávat, protože odmítal členství v rumunské komunistické straně. Byl to dědeček Jager, který mu prý kladl na srdce, aby do žádné partaje nikdy nevstupoval, a jeho cenná slova si pamětník vzal s vážností k srdci. Na práci střelmistra si musel počkat, po pádu komunistického režimu přestoupil do antracitových dolů, kde pracoval jako střelmistr a střežil sklad s výbušninami, a to až do roku 2000, kdy ve svých pětačtyřiceti letech odešel do penze. „Všichni jsme byli rádi, když došlo ke svrhnutí režimu, a těšili jsme se, že bude demokracie, ale... jak to dopadlo, to víme všichni. Lidi nepochopili demokracii a myslí si, že můžou dělat a říkat všechno, co chtějí, ale to nevystihuje demokracii. Mezi lidmi by měla zavládnout spravedlnost a lidi by si měli vzájemně vypomoct.“

Doly chyby neodpouštějí

Z roků strávených v dolech si odnesl i nepříjemnou vzpomínku, kdy došlo k závalu horníků. „Byl jsem u jednoho zasypání. Jakýsi pan Pražák z Rovenska – tenkrát to zasypalo tři lidi a on byl jedním z nich. Stihl jsem pro něho dojít první a dokázal jsem ho chytit, aby ho uhel celého nezasypal. Měl zasypanou nohu a nedokázal jsem ho sám vytáhnout. Naštěstí přispěchali ostatní a pomohli mi ho vytáhnout. Ani na to nechci pomyslet... Člověk musí rychle reagovat a nepřemýšlet, co a jak má dělat. Protože doly chyby neodpouštějí,“ vypráví bývalý pracovník dolů Jan Jager a rovněž hovoří o záchranném školení, které podstupoval dvakrát do roka.

Po uzavření antracitových dolů v roce 2006 nastal odliv mladých rodin z Eibenthalu. Do Čech se svou rodinou natrvalo odešel i syn Jana Jagera, a i když se ve vesnici či jejím okolí pomalu objevují nové příležitosti pro zaměstnání, o jeho návratu silně pochybuje.

Pod hlavičkou Demokratického svazu Čechů a Slováků pomáhal Jan Jager udržovat zvyky českých předků, například jeho předností a výhradou bylo předávání tradičního českého tance Česká beseda.

Na dřevěné kolo dával mistr Jan Jager nepsanou záruku dvacet let a řadu dřevěných kol vyrobil i pro zákazníky do Čech. Stáří se však přihlásilo o své, a kolářské řemeslo proto před pár lety pověsil na hřebík. Přesto dlouhá zimní odpoledne a večery tráví vyráběním dřevěných houpacích koníků či stolů a stoliček pro děti. Jeden z posledních vyrobených dřevěných vozů pak ponechal pro svoji rodinu na památku jako vzpomínku na tři generace kolářů Jagerových.

• Witness story in project Paměť Banátu (Rostislav Šíma)