Nikolaos Dumalas (* 1942)

Srdce je v Řecku, ale mozek a rozum v Česku

• v roce 1965 ukončil studia na Vysoké škole zemědělské v Praze

• v roce 1969 se oženil s Češkou a přestěhoval se do Prahy, kde žije dodnes

• celý život byl zaměstnán v zemědělství

Nikolaos Dumalas – resumé

Nikolaos Dumalas se narodil 6. srpna 1942 ve vesnici Anidro na severozápadě Řecka. V roce 1948 byl v jugoslávském Bulkesu, kam uprchl s matkou o rok dříve, zařazen do dětského transportu do ČSR. Jeho otec padl v občanské válce a matka přicestovala za synem v roce 1949. Nikolaos Dumalas vyrůstal v několika dětských domovech a v roce 1956 nastoupil na zemědělskou školu v Kadani. Následovala Vysoká škola zemědělská v Praze, kterou ukončil v roce 1965. Během svého života pracoval v JZD Štědrá a pak také v Praze na Pražském státním statku. V roce 1969 se oženil s Češkou a přestěhoval se natrvalo do Prahy. V současné době pracuje na řeckém velvyslanectví. Do Řecka se za posledních dvacet let vrátil na návštěvu několikrát. O trvalém přestěhování uvažoval jako mladý, později už rozhodně ne. Repatrioval se pouze bratr. Doma se Nikolaos Dumalas cítí v Praze. Přesto se nikdy nevzdal řeckého občanství a ani o tom neuvažuje. Podle svých slov se v Řecku cítí jako cizinec, avšak srdce tam stále zůstává.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Lucie Kadlecová)