Doc. Mgr. Alice Dubská , CSc.

• „Komunisté samozřejmě všechno hlídali, ale tohle tolik nehlídali, protože loutkové divadlo bylo považováno za divadlo pro děti. Ale loutkové divadlo se hrálo v mnoha městech i pro dospělé. Po roce 1968 byly v divadle velké čistky a spousta umělců musela z Prahy odejít, například někam do Chebu, a tam se shromažďovaly ty špičky. Takhle to bylo i s loutkovým divadlem. Pro loutkové divadlo pracovalo mnoho výrazných režisérů, protože v ostatních divadlech nemohli.“

• „V té době v Kabinetu jsme nikdy neměli víc než osm pracovníků, eventuálně jednu sekretářku, ale měli jsme velice často schůze, kde se rozebíraly věci a mohlo se tam říct všechno, co člověk chtěl. Nebylo tam žádné politické tabu a to bylo dobré.“

• „Už jsem byla dospělá, dokonce už jsem byla kandidátkou věd, a měla jsem jet na služební cestu do Itálie, když si mě zavolali na osobní oddělení. Kádrovák mi řekl, že jsem měla tatínka živnostníka a já jsem mu řekla, že tatínek zemřel, když mu bylo 31 let. Měl firmu, která se zabývá malováním bytů a hlavně truhlářstvím. Musel mít firmu a musel tam mít zaměstnance, ale pracoval tak jako oni. Všichni dělali společně. Ale ten kádrovák řekl, že jsem prostě živnostnický živel.“

• 1

media recorded in project 10 pamětníků Prahy 10

Komunisté hlídali všechno, ale loutkového divadla si tolik nevšímali

Alice Dubská na maturitní fotografii

Alice Dubská, rozená Sekáčová, se narodila 19. května 1938 ve městě Sereď na Slovensku do rodiny Margity a Jana Sekáčových. Její otec vlastnil firmu pro malbu pokojů a truhlářské práce. Tragicky zemřel, když bylo Alici půl roku. Válku prožila s matkou a příbuznými na Slovensku. Když bylo Alici 11 let, zemřela jí maminka. Alice vystudovala chemickou průmyslovku v Banské Štiavnici a pracovala jako laborantka v Ružomberoku. Více než chemie ji zajímala kultura. V letech 1960–1965 vystudovala divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. V roce 1964 se provdala za Josefa Dubského, absolventa Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Pracovala na Filozofické fakultě UK jako asistentka, v roce 1967 vyhrála konkurz do Kabinetu pro studium českého divadla v Československé akademii věd (ČSAV), kde se věnovala dějinám českého loutkového divadla. Kandidátskou práci „Vývojové problémy českého divadla ve 20. a 30. letech 20. století“ obhájila v roce 1973. V Akademii věd působila až do roku 1993, poté pracovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy jako odborná pracovnice. Po obnovení Kabinetu pro studium českého divadla v rámci Divadelního ústavu se do něj v letech 1997–2003 opět vrátila. Zároveň mezi lety 1997 a 2010 přednášela dějiny českého loutkářství na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU a od roku 2010 do roku 2013 učila na Vyšší odborné škole herecké v Praze-Michli. V roce 1998 získala docenturu na AMU/DAMU za svou práci o českém divadle v 18. a 19. století. Na svém kontě má množství vědeckých publikací. Mezi její nejobjevnější práce patří „Cesty loutkářů Brátů a Pratte Evropou 18. a 19. století“. Ve svém vyprávění pro Paměť národa líčí politicky svobodnou atmosféru na svém pracovišti v ČSAV v době normalizace, ale i cenzurní zásahy zvenčí. V roce 2023 žila v Praze.