Vladimír Dubový

• „Po prvních demonstracích po 17. listopadu si jeden kolega, mladý kluk stejně jako já, dovolil přijít ráno do práce a v klopě měl trikoloru. Okamžitě šel k veliteli útvaru a dostal trest sedm dnů domácího vězení. Ten trest asi ani nestačil odsedět, protože to vzalo rychlou obrátku. Najednou, za velmi krátkou dobu, nám posbírali uniformy a na všechny našívali trikoloru.“

• „'Ty vypadáš sympaticky, nechceš jet s námi do Turecka,' ptal se mě jeden butikář. Řekl jsem, že jo, že do Turecka bych se rád zajel podíval. Tak jsem s ním jel do Turecka. Pak řekl, že potřebuje více zboží, jestli bych nesehnal nějaké lidi, kteří by jeli s námi a převezli by tašku. Měl jsem plno známých mezi bývalými příslušníky vnitra a bachaři. Plnil jsem autobusy pro butikáře lidmi, kteří se zajeli zadarmo podívat do Turecka. Měli zaplacené i ubytování a jeden oběd. My jsme nakoupili hadry, nacpalo se to do tašek, a když jsme přijeli na české hranice, oni přešli s jednou taškou se zbožím jakoby legálně. Tímto vekslem se k nám dostávalo první zboží.“

• „V náklaďácích jsme přijeli na letiště do Mošnova. Z jedné roty udělali demonstranty. Byli v montérkách, rozdali jim shnilá rajčata a vajíčka. My jsme byli v klasických zelených uniformách, k tomu jsme nafasovali metrové bílé pendreky, štíty a bílou helmu. Stáli jsme nastoupeni v kordonu a čekali, co se bude dít. Kluci po nás začali ta vajíčka nebo rajčata házet. Byli jsme tam my, příslušníci Lidových milicí i obvodní útvary Veřejné bezpečnosti. To nacvičování probíhalo třeba půl dne. Přišel třeba povel rozehnat nebo vytlačit, tak ten kordon začal pochodovat a vytlačovat demonstranty do naznačených bočních ulic. Jak nám říkali velitelé, připravovali jsme se zasáhnout proti vnitřnímu nepříteli.“

• 1

Ostrava, 04.04.2018

K esenbákům jsem šel z vyčůranosti

Vladimír Dubový
Vladimír Dubový

Vladimír Dubový se narodil 6. září 1967 v Opavě. Dětství prožil v Ostravě-Porubě. Po základní škole absolvoval učební obor s maturitou v oboru mechanik sdělovacích zabezpečovacích zařízení při OKD Doprava. Aby nemusel na dva roky na vojnu, přihlásil se k SNB. Byl zařazen jako adept Pohotovostního pluku VB, který byl vycvičován na zásahy proti vnitřnímu nepříteli. Po náhradní vojenské službě ve Frýdku-Místku přešel k Vojskům ministerstva vnitra. V důstojnické škole v Holešově byl dále cvičen na zákroky proti demonstrantům. Ze školy odešel po dvou měsících a nastoupil u útvaru Vojsk ministerstva vnitra ve Frýdku-Místku jako náčelník spojovací dílny a skladu. Držel pohotovost při demonstracích proti komunistickému režimu v roce 1988 a v listopadu 1989. Do ostré akce nebyl nikdy povolán. Po sametové revoluci od vojska odešel. Vyřídil si živnost a začal spolupracovat s veksláky a obchodníky, kteří dováželi oblečení z Turecka. Zapojil se do organizování autobusových zájezdů do Istanbulu, při kterých se pašovalo přes hranice oblečení pro butiky a burzy. V roce 2018 organizoval v Ostravě demonstrace proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi.