Jarmila Drábková

• „Já jsem ho viděla. Byla jsem v Kroměříži u strýčka na prázdninách, zrovna tam přijel Masaryk. Měl proslov. Když jsme přišli, byla tam mačkanice. Křičela jsem, že se udusím, tak tetinka odešla z té mačkanice ven. Tam byl Masaryk tenkrát, viděla jsem ho na vlastní oči.“

• „Já jsem se musela učit hrát na housle. Jak přišly ty těžší věci, už se mi to tak moc nelíbilo. Děcka se mi smály, že budu učitelkou, tak jsem toho nechala. Jednou jsem šla z toho hraní až ve čtyři hodiny, už byla skoro tma a sněhu plno. Bála jsem se, byla jsem malá, takže jsem měla sníh až po kolena. Byla jsem tak unavená, že jsem si říkala, že si lehnu. A vzpomněla jsem si, že nám paní učitelka říkala, že se to nesmí, že bychom zmrzli, tak jsem vstala. A jak jsem šla, začala jsem vidět střechy Čelechovic. Trochu jsem dostala chuť a přešla jsem to. Přišla jsem domů a rozbrečela jsem se. Třeba by pro mě přišli pozdě, že už bych zmrzla, to bylo hrozný.“

• „Já jsem přišla, když už byla v Kokorách postavena nová krásná škola, měšťanka a obecná. Krásná velká škola to byla, šla jsem tam první rok do školy. Maminka šla se mnou, přihlásit mě, ale sestřička mě nevzala, že jsem slabá a když chodíme pěšky z Kokor do Čelechovic, že by to na mě bylo moc. Tak jsem chodila do školy až v sedmi letech.“

• 1

Olomouc, 01.10.2021

Během mého života se na Hradě vystřídalo jedenáct prezidentů

Jarmila Drábková, 40. léta

Jarmila Drábková, roz. Šimoníková, se narodila 24. listopadu 1919 v Čelechovicích na Hané jako třetí ze čtyř dětí. Matka Marie, roz. Nesvatbová, byla v domácnosti, otec Gotthard Šimoník se staral o hospodářství. Za první světové války bojoval na východní frontě. Byl prohlášen za nezvěstného a domů se vrátil roku 1920. Jarmila po měšťance strávila rok na rodinné škole ve Velkém Meziříčí a poté chodila na hospodyňskou školu v Olomouci. Roku 1942 se vdala za Františka Drábka z Velkého Týnce. Později se tam i přestěhovali. Roku 1944 se jim narodila dcera Jarmila. Manžel, zemědělský inženýr, pracoval jako konzultant České zemědělské rady v Brně, poté jako profesor zemědělské školy v Olomouci na Klášterním Hradisku. Jarmila Drábková v té době pečovala o domácnost. Hospodářství v Čelechovicích zdědil bratr Valentin, který po roce 1948 vstoupil do družstva. Dcera Jarmila vystudovala pedagogickou fakultu v Olomouci, vdala se a narodila se jí dcera. S manželem odešli roku 1968 do Kanady. Drábkovi se po manželově odchodu do důchodu vrátili do Velkého Týnce. František Drábek zemřel v roce 2005, Jarmila Drábková se odstěhovala do domova pro seniory v Olomouci, kde žila i v době natáčení v říjnu 2021.