Yeris Curbelo Aguilera

• „Dnes už přijímají obyvatelé Caimanery opozici v klidu, s otevřenou myslí a pozitivně. Lidé už se také odváží vystoupit na obranu oponentů. I já jsem měl toto štěstí, lidé se seběhli na mou obranu, když mě chtěla Státní bezpečnost odvléct násilím. Incident jsem popsal na mém osobním profilu na Facebooku, s poděkováním všem Kubáncům, kteří se mě ten den zastali. Obyvatelé Caimanery se už neúčastní ‚aktů zamítnutí‘ [Actos de repudio]. Už ne, a jak na to režim zareagoval? Policie chodí od domu k domu všech zaměstnanců vzdělávacích institucí ‚Lenin‘, všech učitelů, členů „Svazu komunistické mládeže“ [Unión de Jóvenes Comunistas], ke všem, kteří jsou napojeni na Komunistickou stranou Kuby [Partido Comunista de Cuba] a nutí je, aby vyšli do ulic a účastnili se těchto aktů veřejného lynčování. Ale občanská společnost jako taková už to nevnímá pozitivně, neútočí na nás oponenty, nenapadají nás jako dřív, naopak, brání nás.“

• „Když jsem se v roce 2001 poprvé dostal až na Námořní základnu [Spojených států amerických v zátoce Guantánamo], byl jsem tam celkem sedm dní. Poté mě Američané vrátili zpět kubánským úřadům. Znovu jsem se tam dostal v roce 2003, to jsem tam byl deset dní. No, a nakonec jsem se snažil o útěk přes Námořní základnu v roce 2005, to jsem tam zůstal 12 dní. Zacházení s námi zadrženými bylo vždycky stejné, na dobré úrovni. Lékařská péče, oblečení, jídlo, okamžitě ti nabízejí něco k jídlu, dají ti věci pro osobní hygienu, denně mění oblečení, prostěradla a ručníky. Zacházení s Kubánci na základně je úžasné.“

• „Na konci roku 2019 navštívil kubánský prezident Miguel Díaz Canel [prezidentem od dubna 2018] Caimaneru. Bylo zde pětkrát, možná i desetkrát víc vojáků než normálně. Zrovna jsem byl před svým domem, když se přiřítili tři agenti Státní policie – Kevin a další dva, které jsem neznal jménem. Jeden z nich mě bezdůvodně napadl a rozrazil mi horní ret. Nemohu dostatečně poděkovat spoluobčanům, kteří se seběhli na ulici a začali mě bránit, aby mě přestali ti agenti mlátit a neodvlekli mě na stanici, tak jak chtěli. Lid mě bránil, protože věděl, že jsem se nedopustil žádného přestupku ani trestného činu.“

• „Vojáci kubánského režimu mě nenávidí. Proč? Protože jsem jim ukázal, že už roky bojuji proti tomuto systému, že všechny tyto roky dělám vše pro svobodu na Kubě. A dal jsem jim jasně najevo, že v boji budu pokračovat dál. Budu pokračovat, ať to stojí, co to stojí, i přes všechno to věznění, utlačování, fyzické útoky, zadržení nebo výhružky smrtí. Já se nikdy nevzdám, a to jsem jim také řekl z očí do očí. Stojím si pevně za svým, za svým bojem za svobodu na Kubě. Oni to vůbec nechápou, určitě se ptají: ‚Jak je možné, že nějaký týpek, kterého jsme už několikrát zavřeli do vězení, kterého jsme několikrát zmlátili, kterému vyhrožujeme smrtí, tak se nevzdává?‘ Já jsem tím týpkem z Caimanery, který má neskutečnou základnu podporovatelů, mladých i dospělých, kteří si mě váží, dokonce mě v mém boji otevřeně podporují.“

„I když mi komunistický režim neustále vyhrožuje smrtí, vždy jim dám najevo, že se nevzdám!“

Yeris Curbelo Aguilera, obránce lidských práv a oponent komunistického režimu na Kubě, se narodil v březnu roku 1985 ve městě Guantánamo, ale od malička žije ve městě Caimanera, které se nachází v těsném sousedství s Námořní základnou Spojených států amerických v zátoce Guantánamo. Tato blízkost se základnou je hlavním důvodem přísných bezpečnostních opatření a militarizace celé oblasti kubánskými vojáky a policií. Přítomnost vojenských jednotek komunistického režimu s sebou přináší potlačování základních práv obyvatel regionu, což ovlivnilo Yerise natolik, že již od útlého mládí zastává myšlenky demokratické a svobodné Kuby. Kvůli protirežimní činnosti strávil celkem pět let v „Kombinované věznici“ v Guantánamu [Combinado de Guantánamo], odkud byl naposledy propuštěn v roce 2017. V současnosti je Yeris aktivním členem opoziční skupiny „Demokratická východní aliance“ [Alianza Democrática Oriental] a spolupracuje jako nezávislý novinář se zpravodajským internetovým portálem „Vize Palenque“ [Palenque Visión]. V roce 2020 byl předvolán k výslechu na Oddělení operací Státní bezpečnosti, kde bylo úředníky vyhrožováno smrtí a dalším vězněním za zveřejnění článku kritizujícího Raúla Castra a prezidenta Kubánské republiky Miguela Díaze Canela na svém Facebooku. Pracovní úřad odmítá Yerisovi vydat povolení k výkonu zaměstnání, a tak se živí nelegálním lovem ryb. Žije v Caimaneře se svou manželkou a synem.