Olga Čiperová

• „Dostali jsme zprávu, že můžeme Kristě přinést balíček, nějaké osobní věci. Tak jsme se sestřenicí, která mluvila velmi dobře německy, já jsem neuměla tak dobře, tak jsme se sebraly a jely jsme do té Petschkárny s balíčkem. Když jsme tam přijely, tak nás postavili čelem ke zdi. Musely jsme za sebe dát ten balíček a oni nám zase dali balíček Kristiných osobních věcí. Ty věci byly tak zkrvavený, v takovým stavu... takhle oni zničili celou tu rodinu.“

• „Šestnáctá tanková divize, tu vedl ten generál Harmon. Přijel a ty čtyři shermany, ty jejich tanky, postavil na náměstí a já jsem je vítala. Tenkrát jsem je vítala v kyjovským kroji, dávali jsme jim chleba a sůl, na to koukali úplně vyjeveně, to asi nikdy nepoznali. Až když dostali koňak, tak se to všechno spravilo a věděli, o co se asi jedná.“

• 1

media recorded in project Soutěž Příběhy 20. století

Zastřelili ho před mýma očima

Olga Čiperová

Olga Čiperová se narodila 1. ledna 1926 v Manětíně. Pamatuje si na vyhlášení mobilizace i začátek druhé světové války. Z Manětína postupně mizeli Židé, rodiny pamětnice se ale válka dotkla hlavně po atentátu na Heydricha v roce 1942. Gestapo postupně zatklo celou rodinu její tety, jejíž manžel rozmnožoval ve své tiskárně zašifrované zprávy. Zbyla po nich ani ne roční holčička, kterou si Němci odvezli neznámo kam, a balíček zkrvavených věcí tety Kristy, který Olga Čiperová spolu se sestřenicí vyfasovala v Petschkově paláci v Praze. Na konci války pamětnice pracovala jako vedoucí improvizovaného zdravotnického zařízení v Manětíně, kde se snažili zachránit podvyživené uprchlíky z koncentračního tábora. Měla zkušenosti s americkými vojáky, kteří Manětín osvobodili, i s těmi ruskými, kteří je po posunutí demarkační linie vystřídali. Před jejíma očima zastřelili zraněného, který při snaze ochránit svoji maminku před rabujícími vojáky utrpěl průstřel obou nohou a v péči pamětnice čekal na převoz do nemocnice v Plzni. Olga Čiperová s rodinou byla perzekvována i za komunismu, kvůli švagrovi, který emigroval do Spojených států amerických. Byli i s manželem vyhozeni ze zaměstnání a měli špatné kádrové posudky. V roce 2013 žila Olga Čiperová v Plzni.