Bohumíra Černohorská

• „Bratři sokolové, kteří cvičili na Strahově, když šli kolem tribuny, kde seděl Klement Gottwald, tak oni se dívali na jinou stranu a pak z toho měli… Znala jsem Pepíka Halamu, krejčího, který nám šil trenýrky a úbory, a Karla Kopejtka a ti pak byli v dolech. Nezavřeli je, ale strčili je takhle někam...“

• „Kdo nezažije bránu borců a vstup na ten stadion, tak neví, co to je. Tenkrát se tam bouřily dorostenky proti režimu, a tak vrchní náčelnice Provazníková, která potom odletěla do Ameriky a zemřela tam jako stoletá paní v roce 1991, tak ta tam byla. Když nás řadili, kladla nám na srdce, abychom nedělaly žádné protesty proti vládě a chovaly se normálně.“

• 1

Lysá nad Labem, 15.11.2022

Na Všesokolském sletu nám kladli na srdce, abychom neprotestovali proti vládě

Bohumíra Černohorská, 1951

Bohumíra Černohorská, rozená Kaplanová, se narodila 25. prosince 1933 v Lysé nad Labem do rodiny rolníka Rudolfa Kaplana a Barbory, roz. Hejňákové z Byšiček. Otec se kromě práce v zemědělství věnoval také muzice, maminka pracovala v rodinném hospodářství. V roce 1937 Rudolf Kaplan předčasně zemřel. Maminka se před válkou znovu provdala a Bohumíra tak vyrůstala v láskyplné, úplné rodině. Vzpomíná na dílčí události z období Protektorátu a konce války. V roce 1945 začala navštěvovat Sokol, účastnila se sokolských táborů, župního sletu v Lysé nad Labem i Všesokolského sletu v roce 1948. V roce 1949 vychodila dívčí měšťanskou školu v Lysé nad Labem, poté absolvovala dvouletou obchodní školu v Praze. V roce 1954 byli její rodiče donuceni vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD), po dvou letech z něj vystoupili. V roce 1955 se Bohumíra provdala za Vladimíra Černohorského, který z politických důvodů nemohl studovat na vysoké škole. Vychovali syna a dceru. Bohumíra pracovala v Praze a v Lysé nad Labem v Laboře. Působila jako cvičitelka v Sokole, kde byla také náčelnicí, a v roce 1990 se účastnila Všesokolského sletu v Paříži.