Dimas Cecilium Castellanos Martí

• „Znám Kubu, jak ji plánoval Fidel Castro, znám Kubu z přelomu století, vím, co je zač „Sdružení mladých rebelů“ [Unión de los Jóvenes Rebeldes], znám ta velká revoluční hnutí, poznal jsme zblízka „Sdružení mladých komunistů“ [Unión de los Jóvenes Comunistas], zažil jsem rozpad kubánské odborové organizace, zažil jsem tady toho spousta. Poznal jsem Sovětský svaz. Zažil jsem vysokoškolský život, přednášel jsem na univerzitě. A došel jsem k závěru. Začal jsem od nuly a získal jsem mnoho znalostí, to nejjednodušší by bylo odejít z Kuby, mám manželku na druhé straně [na druhé straně Atlantského oceánu ve Španělsku], mám sestru v Itálii a vlastně během jakékoliv mé cesty bych u nich mohl zůstat a nevracet se. Ale já mám na Kubě své poslání, je to otázka etiky. Jelikož jsem pomohl tento režim vytvořit, nyní, když mám dost znalostí a zkušeností, musím ho pomoci rozebrat.“

• „Kuba na tom je, tak jak je kvůli nedostatečné občanské odpovědnosti. Vždy tomu tak bylo, navíc je to podporováno současným totalitním režimem. Diktátoři, kteří se kdy ujali moci na Kubě, i Fidel Castro, jsou toho příčinou, ale zároveň i důsledkem. K moci se dostali díky této podprůměrné občanské vzdělanosti. Vždy tvrdím, že i kdyby dnes nastaly změny, ve straně, směrem k více stranictví, pokud se nezmění samotní Kubánci, Kuba se nikdy nezmění. Musí se změnit jednotlivci, ve svém jádru, musejí se změnit.“

• „Ve skupině byli kromě výjimky čtyř osob, kteří byli černí, všichni bílí, a všichni byli uznávané kapacity – doktor Alsouna, osobnost kubánské geografie, doktorka Graciela Barraqué [Francisca Graciela del Carmen Barraqué Nicolau je pedagožka didaktické geografie], další osobnosti kubánské geografie a významné kapacity. Když jsem přišel přednášet první den, posluchači už byli v aule, a když jsem vešel; byly tam i starší osoby; Víš, co se stalo, když jsem vešel? Šestnáct z přítomných posluchačů se zvedlo a odešlo a já jsem zůstal v aule jen s těmi čtyřmi černochy.“

• „Vybavuji si den, kdy jsme přijeli do Odessy. Nejprve jsme nebyli přijati, protože zrovna v tom období, o kterém se zmiňuji, došlo k silnému ochlazení vztahů se Sovětským svazem. Bylo tomu kvůli Che Guevarrovi [jeden z vůdců Kubánské Revoluce z roku 1959], kvůli levicovým guerillám v Latinské Americe, proti kterým soudruzi Sověti brojili, a kvůli roku 1966. Pro Sovětskou Unii Kuba prostě neexistovala, ani v novinách se neobjevovalo nic o Kubě. My jsme dorazili zrovna v době, kdy sovětská armáda vstoupila do Československa. Dostali jsme se k Černému moři, na ruské lodi, která byla obklopena letadly, která nás bez přestání oblétávala, lodě patřící NATO [Severoatlantické alianci], tanky, vůbec jsem si nedovedl představit, co se děje. Celá oblast byla kontrolována kvůli tomu, co se zrovna dělo v Československu. Když jsme se sem tam dostali, zjistili jsme, že přátelství byl konec [mezi Sovětským svazem a Kubou].“

„Mým posláním je přispět k vytvoření nové občanské společnosti na Kubě.“

Dimas Cecilium Castellanos Martí se narodil v roce 1943 v Jiguaní na Kubě. Pochází z rodiny ze skromných poměrů se silnou tradicí komunistické ideologie. V roce 1968 byl vyslán na studium metalurgie do Sovětského svazu, zrovna když probíhala okupace Československa v témže roce. Po návratu si chtěl prohloubit vysokoškolské studium a vystudoval politické vědy. Následně se rozhodl vyučovat marxistickou filozofii na Vysoké škole v Havaně [Universidad de la Habana], ze které ho ale vyhodili kvůli výrokům proti komunistické vládě. V 80. letech 20. století se podílel na kubánské misi ve válce v Etiopii. Po návratu z Afriky pracoval v knihovně, kde hodně četl a věnoval se překladům z ruštiny do španělštiny. V roce 2001 začal spolupracovat s opozičními zpravodaji, se „Setkání na síti“ [Encuentro en Red] a v roce 2011 s „Deníkem Kuby“ [Diario de Cuba]. Od roku 2006 působí jako nezávislý novinář a politický analista. Dimas je autorem přes 500 článků a několika knih. Jeho nejznámější kniha, „Nepovedená Revoluce“ [La Revolución Fracasada], popisuje okolnosti Kubánské Revoluce z roku 1959. I když jeho žena pobývá ve Španělsku, Dimas žije v Havaně a nepřestává bojovat za přeměnu kubánské společnosti směrem k demokracii.