Zdeňka Břízová

• „Někteří hospodáři si to hrozně dali do hlavy. Nechtěli pole dát a ani dobytek nechtěli dát, ale nebylo jiné východisko. Oni se, pamatuji, že jim dali takový vysoký dodávky. Čehokoliv. No a když manželova maminka, i mlíko museli odevzdávat, když kráva nedojila nebo krávy nedojily, tak to maminka udělala tak, že dala vejce. To se muselo, měli dodávky, a když je nesplnili, tak to museli splnit jinou formou. To já si ještě na to vzpomínám.“

• „Ano, lidi se schovávali nebo se utíkali schovat. No a Němci, jakmile někoho uviděli, tak stříleli. Pamatuji se, že i maminčin bratr byl postřelený, pak byl na jednu ruku chromý a po válce mu dali trafiku. Prodával teda cigarety, to si pamatuji. Pamatuji si, že tam byla škola, vedle je pošta, a že pan farář tam schovával někoho. Takže oni se na tu faru dostali a pana faráře tam zastřelili. Co mě maminka, tatínek vypravovali.“

• „Tak co si pamatuji, tak v těch lesích byli partyzáni. A potom když je Němci našli, tak je vozili k nám do Trhové Kamenice do školy. Tam je vyslýchali a my jsme asi týden až 14 dní nechodili do školy. A co si pamatuji, tak paní řidící chodila po třídách a mluvila německy, německy mluvila. No a z květnového povstání. Maminčiny dva bratři byli v Němečku a tatínek náš byl v Plzni a my jsme o něj měli strach, že se nám ani nevrátí, ale po válce vrátil se. A když bylo květnové povstání, to si přesně pamatuji, to už jsme bydleli u babičky, vesnice se jmenuje Zubří. A Němci, když projížděli, tak koho uviděli, tak bez nějakého toho [ho] zastřelili. A potom po válce v jednom domě byla výstava těch, co Němci zastřelili. A bydleli tam taky Židi. A ty teda všecky odvezli než na Zámeček a potom do Terezína a nikdo z nich se nevrátil.“

• 1

Červená Voda, 07.10.2021

media recorded in project Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Přišli jsme o pole, louky i dobytek

Zdeňka Břízova se narodila 6. dubna 1937 v obci Prosetín na Chrudimsku. Jako malé dítě zažila válku ve své rodné obci. Němci vyslýchali partyzány přímo ve škole, kterou navštěvovala, a na místní faře zastřelili faráře. Po válce otec pracoval jako kameník, matka zastávala místo pomocné kuchařky. Žili velmi skromně. V roce 1955 se vdala, její manžel byl soukromý zemědělec. V době kolektivizace jim komunisté hospodářství zabavili. Předtím zažila měnovou reformu, kdy se chudí stávali ještě chudšími. Odešli s manželem pracovat do jižních Čech do obce Albeř. Manžel našel místo v traktorové stanici, pamětnice pracovala v textilní továrně. V této době se jim narodily dvě dcery. V roce 1965 se přestěhovali do obce Těchonín ve východních Čechách. Oba tam pracovali v textilce. V roce 1988 pamětnici tragicky zemřel manžel při autonehodě. V roce 1995 se přestěhovala do Hoštejna poblíž bydliště své dcery. Od roku 2018 žila v Domově svaté Zdislavy v Červené Vodě. Pravidelně jí zde navštěvovaly její dvě dcery, čtyři vnoučata a pět pravnoučat.