Tanasis Avukatos (* 1962)

Všichni jsme se chtěli vrátit

• v roce 1999 se kvůli práci vrátil

• je ženatý s Češkou, mají dvě dcery

• rodina má velmi blízko k řecké mentalitě

Resumé – Tanasis Avukatos

Tanasis Avukatos se narodil v Jeseníku v roce 1962. Oba jeho rodiče byli Řekové, kteří museli Řecko opustit během občanské války. Otec se dostal nejprve do Taškentu, až později přišel za svou matkou a sestrou do ČSR. Teprve tady potkal svou budoucí ženu. Do osmnácti let žil Tanasis ve Vidnavě na Jesenicku. Studoval gymnázium v Jeseníku, poté vysokou školu v Praze. Tři roky pracoval v Olomouci. V roce 1988 emigroval do Řecka, kvůli práci se však po jedenácti letech vrátil zpět. Živí se jako stavař. Má českou manželku a dvě dcery. Všichni mají velmi blízko k řecké mentalitě a tamnímu způsobu života. Do Řecka jezdí pravidelně.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Karin Hofmeisterova)