Gricelia Allen Sterling

• „Když v lednu 2020 odsoudili mého mladšího syna Eidera k odnětí svobody, okamžitě vyhlásil protestní hladovku. Státní policie přišla ke mně domů, abych ho přesvědčila a on ukončil hladovku. Přifrčeli kolem poledne, autem, nějaký úředník vězeňské služby a Major Brian ze Státní bezpečnosti. Nabádali mě, abych Eidera přesvědčila o ukončení hladovění, což se ale nakonec ani mně nepodařilo.“

• „Když jsme se s Eiderem měli dostavit k soudu, řekla jsem mu: ‚Však víš, o co jde, jak to chodí.‘ Že se jedná o pouhé divadýlko, celé soudní řízení je fraška. Celé je to jen představení a už je dopředu nalinkované, už mají i připravený trest, nezávisle na tom, co řekneme nebo uděláme během soudu. Všechno je to nachystané Státní bezpečností, je to divadýlko, kde my jsme loutkami. Tak aby se připravil na cokoliv. ‚Jako matka už jsi dopředu věděla, že to soudní řízení je nachystané tak, aby zůstal ve vězení?‘ Přesně tak, bylo to na něj ušité. Aby ho měli pod kontrolou, ve vězení.“

• „Když zadrželi mého syna Eidera na Operacích Státní bezpečnosti, předvolali mě. Využila jsem toho, abych je osočila, že Eidera při zadržování krutě zmlátili, ale odvětili mi, že oni mu nic neudělali. Ten, kdo na tom trval, byl Brian ze Státní bezpečnosti. ‚V té době byl vedoucím odboru pro občanský pořádek v Guantánamu Brian?‘ Ano Brian. Major Brian. Trvala jsem na tom, že mého syna napadli a zbili, ale on pořád mlel dokola, že lžu. Odpověděla jsme mu, že to žádná lež není, protože na Facebooku visí video a fotky celého incidentu. Nakonec Eidera pustili, ale vyšel z toho dost pochroumaný. Propustili ho v noci a musel dojít do města z Operací pěšky. Naštěstí ho nabrali nějací pracovníci u silnice a svezli ho do Guantánama, do části El Caribe.“

• „V době, když byl Enyor ve vězení, byl už ženatý, a Státní bezpečnost nejvíce šikanovala právě jeho manželku. Bydleli mezi ulicemi El Sol a El Prado, v domě. Jeho manželku sledovali vždy až do domu, několikrát tam i vpadli pod záminkou domovní prohlídky. Jednou to takhle udělali dokonce v pět hodin ráno. Přijeli k nim, a jen tak pro zábavu prohledali jejich dům, vlastně proto, protože byla manželkou disidenta.“

Moji synové patří k opozici komunistického režimu na Kubě, nikdy se k nim neotočím zády

Gricelia Allen Sterling se narodila 30. listopadu 1963 na Guantánamu v Kubánské republice. Oba její synové jsou součástí opozice komunistického režimu na Kubě. Starší syn, Enyor Díaz Allen, se narodil v roce 1982 a od roku 2014 žije v exilu ve Spojených státech amerických. Před odchodem z Kuby byl aktivním členem „Hnutí kubánské mládeže za demokracii“ [Movimiento Cubano de los Jóvenes por la Democracia] a korespondentem nezávislého deníku „Promluvme“ [Hablamos Press] v Guantánamu a internetového portálu „Cubanet“. Byl nespočetněkrát zatčen a vězněn. Mladší syn, Eider Frómeta Allen, se narodil v roce 1989 a roku 2011 se přidal k protivládnímu hnutí po boku svého bratra. Eider musel také čelit výhružkám, útokům, nebo neoprávněným zadržením. Byl čtyřikrát odsouzen k odnětí svobody. Během zatím posledního šestiletého trestu byl v lednu 2020 převezen do vězení se zvýšenou ostrahou v Camagüey. Gricelia je rozhodnuta i nadále podporovat své syny v boji za respektování lidských práv na Kubě.