Peter Neuwirth

• „Prišiel január 1989 – tzv. Palachov týždeň. Tam som mal tiež možnosť sa zúčastniť dvakrát na demonštráciách, a tam to bolo už oveľa horšie, pretože oni dokázali napríklad uzatvoriť Václavské námestie, takže sme tam ostali v tom kotli, povedal by som nejakých 10-20 tisíc ľudí, a oni proste demonštrovali, zatýkali, bili. To bola ukážka totalitnej moci, agresívnej, ktorú som tam videl, a bolo mi z toho zle.“

• „Na jednom pražskom paláci na Václavskom námestí svietila červená hviezda a dav skandoval, že: ,Shasněte tu hvězdu!´ - akože ,Zahaste tú hviezdu!´. A stalo sa, asi o 10 – 15 minút, niekto ju vypol. Ja som si vtedy spomenul na moju tetu, ktorá hovorila, že ešte raz tá hviezda zažiari a potom zhasne. Tak sa mi tak uľavilo, no proste si hovorím: teraz tá chvíľa nastala, okamžite treba niečo robiť. Tak som zobral všetky možné vyhlásenia, plagáty, ktoré boli k dispozícii, a na druhý deň ráno som zamieril priamo k Marcelovi Strýkovi do jeho bytu, kde už sedela skupinka jeho priateľov, v Košiciach, a dohodli sme sa, že založíme občianske fórum.“

• „V ten deň ráno moja mamička – bol u nás práve strýko z Bratislavy – kričala, že je vojna, vstávajte. Tak sme chceli v prvom rade odprevadiť strýka na železničnú stanicu, aby sa dostal do Bratislavy. Len električky už nechodili cez námestie, pretože tam tiahli tie okupačné vojská, tak sme boli svedkami zúfalstva ľudí, ktorí vlastne holými rukami bránili prechodu tých sovietskych jednotiek. Hovorí sa, že aj maďarské boli, len my sme v Košiciach len sovietske videli. Ľudia sa bránili proste všemožnými spôsobmi, hádzali na tú kolónu kamene, tehly a pod. Tam bol rozostavaný hotel Slovan, dnes Hilton. Tak som videl ľudí krvavých, streľbu a bol to deň alebo moment, keď som si uvedomil, že tí komunisti nás vlastne zradili.“

• 1

Bratislava, 13.05.2019

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Generácia marca 2018 by mala diskutovať s generáciou Novembra 1989

Na zasadnutí
Na zasadnutí

Peter Neuwirth sa narodil 6. novembra 1954 v Košiciach. Vyrastal v prostredí katolíckej viery a antikomunistického presvedčenia, jeho príbuzní boli režimom diskriminovaní. Bol svedkom krvavých udalostí počas invázie vojsk Varšavskej zmluvy v Košiciach. Búril sa voči režimu a s problémami dokončil stredoškolské vzdelanie. Priatelil sa s disidentom a filozofom Marcelom Strýkom. Zúčastnil sa demonštrácie počas tzv. Palachovho týždňa v januári 1989 v Prahe a tiež demonštrácie 19. novembra 1989 v Prahe. Spolu s Marcelom Strýkom založili v Košiciach OF/VPN. Bol politicky činný do konca roka 1992. S rozdelením ČSR nesúhlasil. Dodnes sa občiansky aktívne angažuje.