Ján Mitter

• „Ja som mal sestru v Amerike, a to keby som bol desaťnásobný vrah, tak to tak zlé nebolo, ako keď som mal sestru v Amerike. Tým momentom som bol politicky nespoľahlivý. Ja som nemohol mať nijakú vedúcu funkciu, hoci čokoľvek, kde som bol v akejkoľvek spoločnosti, vždy som bol vedúci."

• „Ja Vám pravdu poviem, ja som komunistom nikdy neveril, lebo som vedel, že nie sú tam odborníci, len laici. A čo laici môžu dokázať?! Ak voľakto chce viesť a robiť voľačo, a niekoho viesť, tak musí vedieť! A obyčajný laik nemôže nič dokázať. Akákoľvek činnosť, čo budete robiť, bude mať vždycky problémy, čokoľvek. A pokiaľ vy to nedokážete riešiť a spracovať to, tak to nestojí za nič, Musí byť odborník, špeciálne pripravený, na všetko, ktorý to dokáže riadiť, sledovať, vtedy to má nejaký zmysel.“

• „Môj drahý, PTP, to boli Pomocné technické prápory. My sme neboli ľudia, my sme boli len tvory, my sme neboli nič, len taká háveď. Sme boli taká skupina, štyria... My sme nemali žiadne práva. Na vojne naša zbraň boli krompáč a lopata, to bol strašný život."

• 1

Martin, 11.03.2017

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Ja som sa nikdy na život nesťažoval. Bral som ho taký, aký bol, a proti ťažkostiam som sa snažil bojovať.

IX. ročník turnaja v bleskovom šachu (1972)

Ján Mitter sa narodil 29. apríla 1928 v Mučíne v okrese Lučenec.  Pôvodom je zo sedliackej rodiny. Vyštudoval poľnohospodársku školu s maturitou. Po komunistickom prevrate v roku 1948 musel ísť ako „politicky nespoľahlivý” do výroby, keďže jeho sestra so švagrom emigrovali do USA. Ako vojak bol potom nútený narukovať do Pomocných technických práporov, ktorých hlavná jednotka bola v Prešove a odlúčená časť v Košiciach. Po odchode do civilu si externe spravil vysokú školu stavebnú a pôsobil až do odchodu na dôchodok ako súdny znalec v oblasti stavebníctva. V súčasnosti žije na dôchodku v Martine.