Mária Matejčíková

• „Po prepustení z väzenského tábora v Želiezovciach som nastúpila na vlak a dúfala, že sa mi podarí po takom dlhom čase stretnúť s mojím otcom. Sestra na mňa čakala vo Zvolene a spolu sme prišli do Banskej Štiavnice, kde mal otec byt na prvom poschodí. Moja sestra ani nezapálila svetlo, iba otvorila dvere a vpustila ma dnu. A ja hovorím: ,Ocko, ahoj, už som doma!´ Otec na to nahnevane odvrkol: ,Marta, koľkokrát som ti už povedal, aby si si nerobila srandu.´ So sestrou sme mali totiž tak podobné hlasy, že ani mama nás nevedela podľa nich rozoznať. Potom som zapálila svetlo a oznámila som: ,Ocko, som to ja!´"

• „Prišli po mňa dvaja statní muži v kožených kabátoch a povedali, že potrebujú so mnou hovoriť pol hodiny. No a samozrejme, že ma odviedli z rodičovského bytu. Mamu som mala v tom čase už odsúdenú na dvanásť rokov za vlastizradu a špionáž. A keď mi povedali, že ma berú na pol hodiny, tak som otcovi oznámila, že to bude trvať 5 rokov. Môjho otca aj mňa z tej predstavy až zamrazilo, ale, žiaľ, bola to pravda.“

• „A tento pán Koštiaľ vo februári 1951 utiekol z väzenia. Nepamätám sa presne, aký deň to bol, ale raz som otvorila dvere a dôstojný pán stál pred nimi. Pri svojom predchádzajúcom pobyte mal u nás ešte nejaké veci, ktoré si zobral a povedal mi, aby som ho odprevadila na Krížnu ulicu. On totiž nebol z Bratislavy, ale zo Spišskej Kapituly. Takže som sa obliekla a odviedla som ho tam. A to bola celá vina, ktorej som sa dopustila.“

• 1

Banská Bystrica, 26.03.2016

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Povedali, že ma berú na pol hodiny, no nakoniec som dostala päť rokov

Mária Matejčíková

Mária Matejčíková sa narodila 26. marca 1931 v Banskej Štiavnici. Strednú školu s maturitou ukončila v roku 1948 a krátko nato začala pracovať na Povereníctve techniky v Bratislave. V roku 1951 Štátna bezpečnosť vzala do väzby jej matku, keďže poskytla úkryt katolíckemu kňazovi, ktorý sa pokúsil emigrovať do zahraničia. Z obáv zo zaistenia sa tak rozhodla opustiť svoje miesto na Povereníctve a našla si prácu v Elektromontážnych závodov. V marci 1952 napokon zobrali do vyšetrovacej väzby aj Máriu, obvinili ju z vlastizrady a odsúdili na 5 rokov väzenia. Na slobodu sa dostala po odpykaní si polovičného trestu. Začiatkom šesťdesiatych rokov sa vydala za Alexandra Matejčíka, bývalého predsedu mládežníckej organizácie Demokratickej strany a taktiež politického väzňa. V pamätnom roku 1968 a rovnako aj po páde komunistického režimu sa angažovala v rehabilitáciách politických väzňov a iných nespravodlivo stíhaných osôb.