Sebastián Košút

• „Keďže nás počúvala dva roky polícia a videl som, že stojí deň aj noc pred farou, som si nevšimol, ani som si nemohol myslieť, že je to niečo negatívne, iba to, že oni nás strážia. Tak keďže nás strážia, prosím, nech sa páči. Ale keď potom v roku 1969, to bolo presne dvadsiateho júna, mali sme zakončenie školského roka, v tom Piastove, teraz to je Varšava. A v kostole, ja som tam už nemohol prísť, lebo prišli takzvaní eštébáci poľskí, o 5:45 presne ráno, a hovoria: ,Ruky hore, odovzdať zbraň a dokumenty.´"

• „Vypočúvali nás tam, ale každého zvlášť. V tom istom čase, nakoľko som sa dozvedel, zobrali vyše 1000 ľudí v celom Poľsku. Tak to bolo zorganizované, aj moji bratia tam boli. Tak sme proste boli v tom väzení a nás tam vypočúvali deň a noc. Nonstop. Prakticky človek potom ani nemal prehľad, nie že prehľad, to bol ,polosprostý´ už prakticky. A v noci nám ani spať nedali prvé dni. Nuž ale pretože ja som vedel, že ja som v tom nemal nejaké úradné postavenie, jedine že som dal týmto ľuďom možnosť tam prebývať, tam účinkovať, stretávať sa s týmito ľuďmi."

• „V tom čase už nám hovorili priatelia: ,Pošli preč toho kňaza Jozefa, lebo prídu a obidvoch vás dajú do väzenia. A preto urob to čím skôr, lebo to vieme z úst takých a takých.´ Nuž tak poslal som ho do Varšavy, do Jozefova. Tam bol asi dva týždne, ale sa vrátil. Nevydržal tam. Naďalej sme boli spolu asi necelý mesiac. Hovoria: ,Pošli ho kdekoľvek, ale pošli." Poslal som ho do Zakopaného, do jedného domu k priateľom, aby tam bol. No či tam nerobil také aktivity, ako mi rozprávali. A nakoniec išiel na Slovensko, načierno, a tam ho zatkli na cestách a dali do väzenia. Nuž a keď sa vrátil, teraz je v dome seniorov na Spiši, ale neaktívny, pretože ho urobili mrzáka, nie tak fyzicky, ale psychicky."

• 1

Dolný Oháj, 20.06.2017

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Ak máš čo povedať, hovor

Sebastián Košút
Sebastián Košút

Sebastián Košút sa narodil 16. 11. 1941 v Čiernej Hore na Poľskom Spiši. Po vojne v roku 1945 bola obec anektovaná Poľskom. V roku 1959 zmaturoval na slovenskom gymnáziu v Jablonke. Na území Poľska navštevoval kňazský seminár a v roku 1965 bol vysvätený. Do roku 1969 následne slúžil ako kaplán na viacerých poľských farách. Dňa 20. júna 1969 bol zatknutý za šírenie ilegálnej literatúry a tlače a ako podporovateľ protikomunistického hnutia Ruch. Na jar 1970 bol prepustený. Pokračoval v pôsobení na viacerých farách a v pastoračnej činnosti. Podieľal sa na pašovaní cirkevnej literatúry a kazetových nahrávok cez Oravskú Polhoru. V roku 1980 mu bolo poskytnuté vízum na vycestovanie do Ríma, ktoré využil na emigráciu. V Taliansku pôsobil do pádu komunizmu ako sekretár exilového biskupa Pavla Hnilicu. Organizoval stretnutia utečencov z Československa, sústredených v tábore Latina. Vyše 20 rokov spravoval faru pri talianskej obci Marano Equo. Od roku 2013 trvale sídli v dome seniorov v Dolnom Oháji.