Vladislav Janiš

• „Potom neskôr v ´96. roku sme sa stretli do partie, my sme tam mali, myslím, dvoch alebo troch aj z VPN-ky z Kysuckého Nového Mesta, ale to boli takí, čo sa od tej partie, ktorá tak viac komunikovala s Mečiarom, odklonili, a s tými sme zakladali Demokratickú stranu (DS) v Kysuckom Novom Meste. Ale tomuto predchádzalo ešte, že jeden z tých členov VPN, volal sa Milan Kružliak, a jeden z mojich príbuzných, Štefan Belák, boli na nejakom stretnutí DS v Banskej Štiavnici. Čosi sa im tam zapáčilo, samozrejme, prišli s takým elánom, a keď my sme sa poznali, tak mi porozprávali, čo sa dialo. A ja som, čo sa dalo z tej mojej historickej skúsenosti a toho vývoja v našej rodine, ja som s takými vecami už pomerne bol dosť dobre oboznámený. Tak oni potom chodievali ku mne a sme začali debatovať o všeličom. No a toto potom vygenerovalo vlastne partiu, ktorá sa nakontaktovala na ústredie DS a založili sme jeden z klubov DS v Kysuckom Novom Meste.“

• „Bol som na jednej priemyselnej škole s Piškom, Skrúcaným, v Kysuckom Novom Meste, to bolo tiež v ´96. roku. No a všetko bolo v poriadku, akože debata, študentov bolo veľa, len niektorý sa ich opýtal, že koho budú voliť. Tak oni povedali, vysvetlili, že koho nebudú voliť isto a tak. Samozrejme, boli tam prítomní aj profesori aj kadekto, tak to u nás 90% tých ľudí bolo vyložene naladených za Mečiara. Tak do večera mi volali po tejto prednáške, keď objasnili títo, že koho budú voliť, do večera mi volali, že chcú odvolať riaditeľa. Bolo mi to nemilé, lebo riaditeľ bol práve po infarkte, no tak nakoniec sa to nejakým spôsobom utriaslo, že riaditeľ tam zostal, ale nám na nejakú dobu zakázali vstup do všetkých stredných a vysokých škôl.“

• „Potom prišiel ďalší problém, že ja nie som straníkom, že nie som v komunistickej strane. Tak prišiel politruk, ináč veľmi slušný, kultivovaný človek, a povedal mi: ‚Vieš čo, Vlado, bolo by dobré, keby si vstúpil do strany.‘ A keďže ja som mal zázemie doma také dosť (...), aj mne sa to priečilo, ale nakoniec mi povedal: ‚Veď budeš tam a v poriadku.‘ Tak ja som na toto čertovo znamenie nejakým spôsobom pristal a išiel som do Prahy, tam ma preverovali na politickom oddelení, že či som schopný komunista.“

• 1

Bratislava, 16.05.2019

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Minulé zlyhanie - vstup do komunistickej strany - sa snaží napraviť občianskym aktivizmom

Pamätník
Pamätník

Vladislav Janiš sa narodil v obci Nesluša na Kysuciach v roku 1954. Vyštudoval hotelovú školu a nastúpil na vojenčinu do Malaciek a do Bratislavy. Na vojenčine sa stal predsedom miestneho Socialistického zväzu mládeže a z presvedčenia vstúpil do komunistickej strany. Členstvo v strane ale prežíval neskôr negatívne a pád komunistického režimu vnímal ako možnosť vyslobodenia sa. Začal byť občiansky aktívny. Prostredníctvom Stálej konferencie občianskeho inštitútu (SKOI) organizoval na Kysuciach diskusie a prednášky na školách i pre verejnosť. Kvôli otvorenému nesúhlasu s HZDS mali na istý čas zakázané organizovať podujatia na školách. V roku 1996 zakladal politický klub Demokratickej strany na Kysuciach. Po zmenách vo vedení DS patril k okruhu zakladateľov Občianskej konzervatívnej strany (OKS). Tá v istých obmenách funguje dodnes.