Tibor Hrdlička

• „Boli sme vo vinohrade s otcom a aj z jeho kamarátom, ktorého potom zabili na fronte. A robili nejaký kruh, keď šli bombardovať. Dosť ľudí tam zahynulo, už neviem koľko. A na tom vinohrade sme to veľmi dobre videli, ako krúžili lietadlá nad Bratislavou a bolo vidno potom dym, lebo ten benzín a nafta strašne horí. Na to si pamätám dobre, veď čo som mal 12 rokov.“

• „Staršieho brata zbili, nezaobchádzali ani s nami tí papaláši dobre. Siedmi ľudia spravili aj prehliadku u nás. Ja som mal takú detskú pištoľ na malé guličky a robili z toho veľkú vedu. Prehľadali celý dom. Deky nám zobrali, čo otec kúpil od rumunských vojakov, kožuch, čo sme od sesternice kúpili, ale nemali naň bloček, všetko sme museli na žandársku stanicu odviesť. To bolo hneď po fronte.“

• „My sme mali štyri vinohrady, jeden bol náš, čo si mamka s otcom kúpili, a tri sme mali po mamkiných rodičoch. Však dedo už mal 90 rokov, keď zomrel, mamin otec. A to všetko nám zobrali, len kúsok nám nechali, čo sme mali, to bolo to najhoršie, že všetko zobrali. Ľudia sa na tom namakali a oni prišli k čistému majetku. To je jasné."

• 1

Bratislava, Slovensko, 27.08.2018

()
    duration:
    media recorded in project Príbehy 20. storočia

Tibor Hrdlička ako „čierny barón”: „Z toho filmu spravili komédiu, na vojne to bolo celkom iné.”

Chlapec
Chlapec

Tibor Hrdlička sa narodil 7. augusta 1932 v Bratislave. Pochádzal z robotníckej, nábožensky aj národnostne zmiešanej rodiny. Po skončení druhej svetovej vojny sa násilné vysťahovanie nemeckého obyvateľstva dotklo aj ich rodiny. Vyučil sa za strojného zámočníka, dva roky pracoval v Ostrave - v elektrárni a potom v oceliarňach. V roku 1953 narukoval do Pomocných technických práporov (PTP) do Karvinej a do neďalekej Horní Suchej. Strávil tu 27 mesiacov fáraním do bane. Do civilu sa vrátil 22. decembra 1955. Po návrate do civilu robil zámočníka, dva roky v podniku Palma a potom pracoval v podniku Kovospracujúci podnik mesta Bratislava. V súčasnosti žije na dôchodku v Bratislave.