Karol Gémesi

• „V MNI som bol takmer od založenia, takže som vedel, že predsednícka funkcia MNI bola rezervovaná pre Miklósa Duraya, ktorý bol v tom čase v Spojených štátoch. Vrátil sa vtedy, keď už to bolo vyjasnené, aj to prišiel do Maďarska a my sme išli za ním. Neskôr bol dovezený k nám a dostal predsednícky stôl so stoličkou. Ale po nejakom čase prišiel s tým, že MNI nemá dostatok tých troch farieb a že založí Spolužitie. MNI - Maďarská nezávislá iniciatíva a Spolužitie, tie mená sme mali mať vymenené, lebo ten, ktorý vymyslel Spolužitie, ten nechcel spolu žiť.“

• „Ani neviem, ako mi to napadlo, že Federálne zhromaždenie Československa nemá komisiu pre ľudské práva a menšiny. Niekoľko mesiacov alebo polroka po voľbách som to začal organizovať. A nakoniec bola táto komisia schválená ako spoločná parlamentná komisia snemovne ľudu a národov. Osobne som presviedčal všetky zastúpené strany. V Snemovni národov sa jeden účastník zdržal, teda hlasoval proti, a v Snemovni ľudu nebol proti nikto. Takže komisiu schválili skoro stopercentne. A takisto schválili aj to, hoci to nebol môj nápad, že som bol navrhnutý za prvého predsedu.“

• „Ale potom niekedy v sedemdesiatom treťom som bol prvýkrát služobne v Paríži na jednej výstave a keď som sa vrátil, tak zazvonil telefón a volali ma na pasové oddelenie. Keď som tam prišiel, vysvitlo, že robia niečo iné ako pasy. Pokúšali sa ma presvedčiť, volali ma na všelijaké stretnutia, aj do kancelárie, aj von a nakoniec sa im to zunovalo. Neskôr ma zavolali zase na pasové a zobrali ma dole do pivnice, boli tam traja alebo štyria a tam na to už išli tvrdo. Buď to podpíšem, alebo to bude mať následky. Dodnes sa čudujem, že som mal odvahu a povedal som, že nepodpíšem.“

• 1

Bratislava, 13.12.2018

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Mohol som ostať vo Francúzsku, ale vrátil som sa domov. Cítil som, že sa tu niečo musí stať

Karol Gémesi sa narodil 2. októbra 1943 v Šahách. Vyrastal v pohraničí v maďarskom jazykovom prostredí. Po štúdiu pracoval v Lodeniciach Komárno. Od roku 1969 pracoval na zakladaní Výskumného ústavu náradia (VUNAR) v Nových Zámkoch. Pôsobil aj ako riaditeľ pobočky Csemadok-u v Nových Zámkoch. Štátna bezpečnosť ho neúspešne presviedčala na spoluprácu. Niekoľko rokov pred Nežnou revolúciou strávil pracovne v Alžírsku. V novembri 1989 patril k hlavným aktérom Nežnej revolúcie v Nových Zámkoch. V roku 1990 bol ako poslanec za Maďarskú nezávislú iniciatívu kooptovaný do Federálneho zhromaždenia. Viedol komisiu pre vyšetrovanie násilných udalostí z novembra 1989. Z politiky odišiel po voľbách 1992 a podieľal sa z postu riaditeľa na oživení porevolučného fungovania VUNAR-u v Nových Zámkoch.