PaedDr. Elena Cinová

• „Tí ľudia, ktorí rovnako zmýšľali, sa stretávali. Niektorých tých stretnutí som sa aj ja zúčastnila. Na základe toho sa zriadili inštitúcie, ktoré fungujú dodnes. V Nitre vznikla Katedra romologických štúdií. Vzniklo divadlo Romathan, išlo sa po kultúre. Vydávali sa periodiká. V Humennom, pri Vihorlatskom múzeu, vzniklo Oddelenie rómskej kultúry. Navyše sa hovorilo, že pôjdeme do volieb."

• „A zrazu som prišla na vysokú školu, kde boli predmety ako Dejiny rómov, Rómsky jazyk. To boli veci, ktoré ma veľmi formovali. Ja už dnes viem, že ak by som išla na medicínu a nestretla by som sa s tými dejinami, kultúrou, jazykom, nebola by som tou hrdou, pyšnou Rómkou. Vďaka tomu viem čeliť slovným aj iným útokom. Veľa ľudí z osád netuší, aké sú bohaté rómske dejiny, že máme byť na čo hrdí. Výučba a pochopenie rómskych dejín môže dodať potrebnú vnútornú silu nebáť sa čeliť na verejnosti nenávistných útokom.”

• „V 90. rokoch dvadsiateho storočia otec organizoval tábory pre deti z osád. Tábory trvali dva, niekedy aj tri týždne. Deti, ktoré tam prišli, boli veľmi zanedbané. Našou úlohou bolo im ukázať smer v stravovacích aj hygienických návykoch. Pamätám si jeden tábor, kde prišli deti zo Svidníka. Dodnes som s tými deťmi v kontakte. Utkvel mi v pamäti jeden chlapec, ktorý povedal: ‚Nerob druhým to, čo nechceš, aby robili tebe.‘ Vtedy som sa zamyslela nad tým, že chlapec z osady, bez vzdelania, bez zázemia je múdrejší ako ja. Takže tohto sa ja držím."

• 1

Cinová Elena

media recorded in project Príbehy 20. storočia
  • 2

Ateliér Holubník -Bratislava, 25.10.2020

Veľa ľudí z osád netuší, aké sú bohaté rómske dejiny

Elena Cinová, rod. Gunárová, sa narodila v Humennom dňa 20. mája 1973 do rómskej rodiny Agáty Gunárovej a Kolomana Gunára, známeho ponovembrového politika. Osud Eleny Cinovej je ukážkou krátkej historickej pamäte Slovenska: jej starí rodičia prežili holokaust, ani nie o päťdesiat rokov ona sama čelila útokom agresie zo strany neonacistov. V roku 1991 zmaturovala na Gymnáziu armádneho generála Ludvika Svobodu v rodnom meste Humenné. Nasledujúcich päť rokov strávila na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, kde študovala učiteľstvo pre prvý stupeň ZŠ so zameraním na rómsku kultúru. Desať rokov pracovala ako učiteľka na prvom stupni. Dnes pôsobí v Metodicko-pedagogickom centre v Prešove. Je vydatá, má dve deti.