Radoslav Chodil

• Nikdy v živote som o ničom neinformoval, ani som nepotreboval, lebo sa naozaj nič nedialo. Dvakrát bol za mnou v robote nejaký pán: `No čo, je tam niečo nového? Nič, tak v poriadku, ďakujeme, dovidenia.` A týmto tá spolupráca končila. Ja som to ale nebral ako ŠtB, ale ako normálnu políciu.

• Spolužiak mi dal prihlášku do strany. Nepodpísal som ju, ale tlačili na mňa, že ak chcem zmaturovať, aby som podpísal. Tak som sa dohodol, že formálne to podpíšem, ale straníkom nikdy nebudem. Nikdy som sa politikou nezaoberal, ani otec nikdy v nijakej strane nebol a ja som šiel jeho cestou, nestaral som sa o politiku, tak som nevedel, či komunisti, či demokrati... tak som vedel o politike iba bežné veci.

• Našli sa ľudia, ktorí rodičov nesprávne obvinili z rôznych blbostí, z kolaborantstva a podobne. Keď sme sa to dozvedeli, hneď sme s pomocou ľudí, ktorí nás tam, kde sme boli evakuovaní, poznali, spolu sme tam išli a vyriešili veci, aby ich pustili. Boli uväznení v pivnici. Bolo tam napchatých veľa ľudí, ktorí boli podobne obvinení a väznení. Keď si vypočuli informácie od ľudí, čo prišli s nami, tak ich pustili. Poradili nám, aby sme odišli hneď, keď nás pustia, lebo by to mohlo byť zlé. Neskôr sme sa dozvedeli, že sme boli celá rodina na zozname na odsun do Sovietskeho zväzu do gulagov.

• 1

Bratislava, Slovensko, 24.09.2018

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Nikdy nebol v žiadnej strane a o politiku sa nezaujímal. V PTP sa prihlásil do umeleckého aj športového krúžku, aby sa aspoň čiastočne vyhol politickým školeniam

Radoslav Chodil
Radoslav Chodil

Radoslav Chodil sa narodil 17. 2.1 930 v Humennom. Kvôli nesúhlasu s komunistickým režimom bol vylúčený z Vysokej školy obchodnej v Bratislave, kde študoval. Odtiaľ musel nastúpiť do pracovného technického prápora (PTP). Túto vojenskú službu absolvoval v Brne, Přerove a v Uhersom Brode. Po prepustení sa mu podarilo vyštudovať Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Pracoval na rôznych miestach a kariérny postup mu znemožňoval nevhodný kádrový posudok. V súčasnosti je na dôchodku a žije s manželkou v Bratislave.