Eugen Brindziak (* 1946)

Tu všetci čakajú aby Rómovia zobrali len metly a hrable a tým to končí.

• 2001 spolu s Gejzom Adamom, manželmi Šilanovcami a Annou Koptovou založili Romathan

• 2001 po 7 mesiacoch sa vracia k účinkovaniu v zahraničí (Švajčiarsko, Rakúsko, Nemecko)

• 2004 začal učiť na ZUŠ v Trenčíne

• 2008 vrátil sa späť do Jelšavy kde súkromne vyučuje hru na rôzne hudobné nástroje

Pamätník p. Eugen Brindzák momentálne žije v Jelšave, čo je malé mesto v okrese Revúca. V tomto meste sa v roku 1946 narodil. Za svoj život pracoval a žil na rôznych miestach v zahraničí aj na Slovensku. Vyrastal v Jelšave, s rodinou býval v meste, aj keď bola pri meste aj rómska osada (čo v tom čase nebolo bežné). Túto skutočnosť pripisuje tomu, že jeho rodina zo strany matky aj otca boli výborný hudobníci a ako takých si ich obyvatelia vážili. Starý otec a strýkovia pamätníka hrávali ešte za čias pred 2 sv. vojnou v zábavnom podniku v meste ako sám hovorí „starý otec aj so strýkami hrával v striptízovom bare v meste, neskôr sa k nim pridal aj môj otec. Po zavretí baru prešli hrať do bývalého šľachtického podniku v Revúcej – U kohúta.“ Podľa pamätníkových slov v detstve nezažíval rasizmus, vyrastal po boku nerómskych detí „spolu sa hrávali, lyžovali a všetko.“ Navštevoval základnú školu v meste. Aj keď vyrastal v nerómskej štvrti kamarátil sa aj s Rómami z osady. Už ako dieťa inklinoval k hudbe, pozdejšie hrával v rôznych folklórnych súboroch a navštevoval základnú umeleckú školu. Ako sám hovorí v minulosti v ZŠ neseparovali rómske deti od nerómskych ako je tomu teraz. Sedeli spolu v laviciach a jeden od druhého sa učili „tie pomalšie sa učili od tých múdrejších“. V súčasnosti vidí v segregácii rómskych detí veľký problém, podľa jeho slov v ZŠ v meste sú triedy zvlášť pre Rómov a pre Nerómov a preto nedochádza k vzájomnému učeniu a prehlbuje sa segregácia Rómov. Základnú umeleckú školu pamätník dokončil v ČR – Ústí nad Orlici Umelecká škola Jaroslava Kociana, kde mal výborného hudobného pedagóga. Po ukončení základnej školy pokračoval pamätník v štúdiu na konzervatóriu. Toto štúdium nedokončil, po zložení hudobných skúšok v Slovkoncerte v Bratislave, začal aktívne profesionálne hrať. Ako 17 ročný získal prvé profesionálne angažmán v reštaurácii v Starom Smokovci. Od toho času hrával v rôznych podnikoch po celom Slovensku, pôsobisko mu stále zabezpečovala agentúra Slovkoncert, ktorá zastrešovala Slovenských profesionálnych umelcov. Až dostal možnosť účinkovať v zahraničí. Ponuka prišla od Slovkoncertu a v roku 1984 začal účinkovať v reštauračnom podniku vo Viedni. S vybavovaním výz nemal problém, všetko za neho riešila agentúra Slovkoncert, aj keď nikdy nebol v komunistickej strane. Po čase za ním na návštevu aj manželka s deťmi, ktorú si medzi našiel. Pamätník má s manželkou 5 detí, z toho jednu dcéru. Všetky deti majú vyštudované konzervatórium a jeden syn ukončil doktorát zo sociálno-politických vied a istý čas bol aktívny v komunistickej strane, momentálne úspešne podniká. Pamätník podľa jeho slov s komunistami problém nemal a nerobil mu prekážky v práci, len raz jedna úradníčka Slovkoncertu schválne pozdržala vybavenie jeho výz aby mohol účinkovať vo Viedni jej priateľ. Viedenský podnik však radšej mesiac fungoval bez muzikantov a počkal na pamätníka. V časoch jeho pôsobenia vo Viedni (kde mu viac krát predĺžili zmluvu, pretože bol veľmi obľúbený) si ho prišiel vypočuť manažér známeho domu kultúry Piroška z Mníchova bez toho aby sa ohlásil „prišiel ku mne po vystúpení podal mi ruku a povedal ja vám to pošlem. Nevedel som čo mi pošle, myslel som, že nejaký pozdrav a do mesiaca mi poslal platnú zmluvu na účinkovanie v Mníchove.“ Z tohto Mníchovského podniku sa vysielali živé vysielania na rádiu Slobodná Európa. V tomto meste ho zastihla aj Nežná revolúcia a pád železnej opony. Počas svojho pôsobenia v zahraničí vystriedal pamätník rôzne Európske mestá a podniky napr. v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku. Hrával v zábavných podnikoch, reštauráciách alebo kúpeľoch. V zahraničí strávil cca. 12 rokov. Ešte v čase komunizmu s ním vystupovali aj jeho deti a chvíľu mal kapelu zloženú len zo svojich detí. V zahraničí väčšinou vo veľkom nakupoval kozmetiku, pracie prášky a elektroniku, čo bol u nás nedostatkový tovar. Po Nežnej revolúcii očakával demokraciu ako ju zažil v zahraničí, vývojom na Slovensku bol však sklamaný. Mrzí ho nárast extrémizmu a rozkrádanie štátneho majetku. Podľa jeho názoru bol totalitný režim, hlavne pre Rómov, lepším zriadením, pretože nedochádzalo k diskriminácii v takej miere ako je to teraz. V čase svojho pôsobenia v zahraničí mu bolo ponúknuté trvale účinkovanie a bývanie v Mníchove. Túto ponuku odmietol, pretože sa chcel vrátiť na Slovensko a žiť doma, aj keď podľa jeho slov „tam je to také usporiadanejšie a lepšie, snažia sa vám pomôcť“ a cítil sa tam ako doma. S komunistickým zriadením má viacero skúseností, kedy mu napr. povedali aby zriadil kapelu a išiel vystupovať do Viedne a vzápätí mu to nedovolili alebo mu prikázali prijať do skupinu člena komunistickej strany, ktorý bol veľmi slabý hudobník. Po páde železnej opony ostal ešte pôsobiť v zahraničí aj spolu so svojimi deťmi a už si uzatvárali vlastné zmluvy bez Slovkoncertu alebo inej agentúry. Niekedy v roku 2001 sa vrátil na Slovensko a spolu s Annou Koptovou, Gejzom Adamom a manželmi Šilanovcami založil rómske divadlo Romathan. Peniaze na toto divadlo získali z ministerstva kultúry. Jeho úlohou bol hlavne výber účinkujúcich a zostavenie repertoáru. Počas tohto obdobia dokončil v Košiciach štúdium na konzervatóriu a otvoril si v rodnej Jelšave kaviarenský podnik, ktorý nazval Piroška podľa podniku, v ktorom kedysi hrával – po krátkom čase ho odovzdal dcére. Na Slovensku bol 7 mesiacov a zase sa vrátil k účinkovaniu v zahraničí kde účinkoval aj so svojimi deťmi. Postupom času už nezvládal vysoké pracovné tempo a nevládal hrať, preto sa vrátil na Slovensko do Trenčína, kde ho zobrali ako učiteľa do základnej umeleckej školy. Práca s deťmi ho veľmi bavila a napĺňala, svojim prístupom k práci si vybudoval v Trenčíne výbornú reputáciu. Dnes je dôchodca žije v Jelšave a súkromne učí nadané deti hre na husle a iné nástroje. Žije s manželkou, rozvedeným synom a vnukom. Na svojom živote by zmenil len to, že už by študoval na vysokej škole. Zlepšenie budúcnosti Rómov vidí vo vzdelávaní a stretávaní sa Rómov a Nerómov.

• Witness story in project Romani Memory:Recollections of Roma from the Central Europeen Perspective (Alexander Mušinka)