Viera Berkešová

• „Už keď bolo nebezpečenstvo, že sa Nemci o týchto veciach dozvedeli, tak začali tieto horárne vypaľovať. Takže už potom nebola iná možnosť, len museli sa odtiaľ pohnúť. Išli cez Karpaty, na druhú stranu v smere na Pernek, Kuchyňu, kde bolo letisko, ale Nemci ich zajali. Pretože nejaké chlapčisko, pastier, ich prezradil, aby získal peniaze. Takto Nemci získali o všetkom vedomosti.“

• „Predtým ako odleteli do Štátov, tak prišiel mojich rodičov navštíviť. V tom čase sa už z Častej presťahovali do Žarnovice. Mama bola vtedy tehotná, čakala mňa. On teda vedel, že čakajú dieťa a vtedy sa zrejme dohodli, že bude krstným otcom. Dokonca otec spomínal, že mu ponúkal, pretože situácia po vojne bola veľmi vážna, aby zobral deti a on mu kúpi v Amerike pôdu. No ale naši boli tak fixovaní na svoju rodinu na Kopaniciach, že s tým nesúhlasili.“

• „Oni (rodičia) z dvora videli, ako horiace lietadlo padá k zemi. Na druhý deň prišli dvaja americkí vojaci, povedali že zoskočili, že sa zachránili. Rodičia im dali jedlo a otec im dal pokyn, aby išli za ním. Po pár metroch od domu sa ho opýtali, báli sa, pretože otec mal ako horár zbraň.“

• „To bolo vonku v lese, vykopali tam bunker a tam sa ukrývali. Pozrite sa, toto je fotografia, v tom lese z roku 1972 (na fotografii Charles B. Edison s Michalom Mihálikom pri pozostatkoch bunkra). Vtedy boli na tom mieste, pri bunkri. Vždy večer sa stiahli do domu. Prišli na najesť, poumývať a potom opäť cez deň odišli do bunkra.“

• 1

Hriňová, 20.02.2015

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Otec aj s mamou na to vždy spomínal so slzami v očiach, pretože ozaj išlo o život

Viera Berkešová
Viera Berkešová

Viera Berkešová sa narodila 20. októbra 1946 v Žarnovici rodičom Michalovi a Anne Mihálikovcom. Jej rodičia od septembra do novembra 1944 ukrývali vo svojej horárni amerických letcov. Po skončení vojny im jeden z nich prišiel poďakovať a stal sa krstným otcom ich dcéry Viery. Pod hrozbou vyšetrovania a nasledujúcich perzekúcií zo strany komunistického režimu boli Mihálikovci v priebehu 50-tych rokov nútení prerušiť s Charlesom Edisonom aj korešpondenčný kontakt.  Po prvýkrát od skončenia vojny sa stretli až v roku 1972, keď bývalý letec pricestoval do vtedajšieho Československa. Aj keď onedlho na to umrel, obe rodiny po roku 1989 obnovili vzájomný kontakt. Michal a Anna Mihálikovci sa dožili vysokého veku a obaja umreli v roku 2000. Viera Berkešová je od roku 1999 v starobnom dôchodku, žije v Hriňovej. Hrdo sa hlási k pamiatke svojich rodičov a starostlivo opatruje archívne dokumenty o ich príbehu a pomoci americkým letcom počas 2. svetovej vojny.