Ján Benč

Mnohí, čo písali posudky, si dobre uvedomovali, ako likvidujú ľudské životy a dôstojnosť

Ján Benč sa narodil 1. mája 1932, pochádza z mesta Nová Baňa. Otec Jozef Benč sa živil ako príležitostný robotník, matka Mária Benčová, rod. Benčová, sa starala o štyri deti. Jeho detstvo sprevádzala chudoba a existenčná kríza rodiny. V období 2. svetovej vojny slúžil jeho brat Jozef na východnom fronte ako vojnový spravodajca. Dostal sa aj k utajovaným informáciám o masakri v Katynskom lese. Po absolvovaní ľudovej a meštianskej školy úspešne ukončil v roku 1952 pedagogické gymnázium v Leviciach. V dôsledku zlomyseľného a skresleného kádrového posudku obdržal Ján Benč na jeseň roku 1952 povolávací rozkaz k absolvovaniu základnej vojenskej služby v trestných útvaroch PTP. Tu strávil dva roky ťažkej otrockej práce ako opovrhovaný občan druhej kategórie. V roku 1954 sa vrátil do civilu. V ďalších rokoch svojho života pôsobil ako pedagóg v Malej Lehote, neskôr v Tekovskej Breznici, kde sa stal po čase riaditeľom školy. V dôsledku normalizačných čistiek po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy bol roku 1972 zo školy odvolaný. Od roku 1975 bol pracovníkom okresného odboru školstva pre údržbu škôl a polytechnickú výchovu. Do dôchodku nastúpil v roku 1995. Po celý život bol vášnivým poľovníkom. V súčasnosti žije Ján Benč v Domove seniorov v Tekovskej Breznici, kde sa okrem iného venuje písaniu spomienkovej literatúry.