Giora Amir (* 1928)

Rozhodli jsme se pro sionistickou alternativu

• říjen 1949: odjezd s rodiči do Izraele

• spoluzakládal kibuc Lehavot Chaviva, po třech letech odešel

• 1954–1958: studoval práva, pracoval jako právník

• s manželkou žije v Kfar Saba

I dnes, po téměř sedmdesáti letech v Izraeli, Giora Amir sám sebe identifikuje jako Čechoslovák z Ha-šomer ha-cair. Zásady sionistického hnutí, ne nepodobné skautským, zůstávají pro něj i jeho manželku stále živé. Cesta pana Giory k sionismu ale nebyla snadná.

Ortodoxní a sionisté?

Narodil se roku 1928 v Prešově na Slovensku jako Otto Špíra do židovské rodiny jako prostřední ze tří sourozenců. Otec obchodoval se dřevem, maminka byla v domácnosti a starala se o děti – nejstarší Magdu, prostředního Ottu a nejmladšího Pavla. Rodiče byli ortodoxní Židé, otec byl předsedou židovské náboženské obce a pravidelně chodil do synagogy. Ostatně jedna z pamětníkových raných vzpomínek je právě na cestu nočním městem do synagogy, kam tatínka doprovázel na čtení kajícných modliteb slichot. Otto od šesti let navštěvoval obecnou školu a odpoledne také židovskou náboženskou školu, cheder. Kvůli zavedenému numeru clausu, omezení židovských studentů, se nemohl v roce 1939 hlásit na gymnázium, ale mohl pokračovat ještě nějakou dobu na měšťance. V té době se začal zajímat o sionistické hnutí.

Nejdřív se ovšem do sionistického hnutí zapojila Ottova starší sestra Magda, a to pod vlivem svého strýce, matčina bratra. Musela si členství v levicovém hnutí Ha-šomer ha-cair vyvzdorovat, protože rodiče nepodporovali své děti v sionistickém směřování, odporovalo totiž jejich pohledu na svět. Pamětník vysvětluje: „Pro ortodoxní Židy, a samozřejmě i moje rodiče, byl Ha-šomer ha-cair jiný svět. Šomer totiž hlásal: ,Zapomeň na učení svého otce i na to, co ti řekla matka, připrav se na nový svět, nový svět začíná pro tebe tady.‘“ Otec přesto synovi schválil účast na letním táboře Bnej Akiva, což byli také sionisté, ale náboženští, a Otta strávil léto s Bnej Akiva v Baldovcích: „To už bylo v roce 1939. Tehdy nám na táboře spálili stany.“

Šomer nabízel alternativu

Pamětník potom přešel do Ha-šomer ha-cair jako jeho sestra: „Magda se v roce 1940 rozhodla odjet do Palestiny s mládežnickou skupinou. Rodiče byli samozřejmě proti, ale sestra zahájila hladovku, takže nakonec svolili. Pamatuji se, že k nám přišla sestřina učitelka z gymnázia a kárala rodiče: ,Mou nejlepší studentku posíláte do Asie?‘“ usmívá se pamětník. V Šomeru trávil většinu volného času, kterého měl po vyloučení ze školy dost. Společně se učili, četli, vyprávěli si o vysněné Palestině: „Hnutí dávalo tehdy dětem to, co nedostaly ve škole, nabízelo jinou alternativu,“ shrnuje Giora Amir.

Rodinu pochopitelně postihly protižidovské zákony a nařízení zavedená ve Slovenském státě otci se však podařilo díky své profesi získat status hospodářsky významného Žida, což rodinu chránilo před první vlnou deportací. Ta na Slovensku začala v březnu 1942 a dočasně byla přerušena na podzim téhož roku. Z obav před obnovením deportací poslali rodiče Ottu spolu s jeho mladším bratrem v roce 1943 do Maďarska: „Bratra propašovali ven s falešnými papíry a pak se přihlásil v Maďarsku v sirotčinci. Já jsem se schovával u strýce v Debrecénu,“ vysvětluje Giora Amir. V březnu 1944, po okupaci Maďarska, se oba sourozenci vrátili zpět k rodičům do Prešova. V květnu 1944 se musela celá rodina přestěhovat do Liptovského Mikuláše.

Také v Mikuláši se Otto zapojil do aktivit Ha-šomer ha-cair – hnutí se podle pamětníka snažilo nabídnout dětem smysluplné trávení času, vytvořilo jakousi improvizovanou školu, kde se scházela mládež. Tam se pamětník seznámil se svou budoucí manželkou Zuzanou – také ona pochází ze židovské rodiny, její otec byl ředitelem židovské školy v Liptovském Mikuláši. Ani on nepodporoval sionistické sklony své dcery, ale z jiného důvodu než ortodoxní Ottovi rodiče: „Zuzčin otec byl zcela asimilovaný, považoval se ne za Žida, ale za Slováka a doufal, že na Slovensku zůstane vrstva československé inteligence,“ doplňuje pamětník.

Do bunkru

Na konci léta 1944 vypuklo Slovenské národní povstání a po jeho porážce v říjnu se situace Židů zcela změnila. Ve městech a vesnicích přestalo být bezpečno. Ottovi rodiče byli ve styku s židovskými partyzány, kteří se přidali k povstání a po jeho porážce se schovávali v horách a prováděli různé diverzní akce. Jednou z nejznámějších, která se bezprostředně dotkla i Giory Amira, tehdy Otty Špíry, byl atentát na velitele SS, který provedl ve Smrečanech Abraham Pressburger spolu s Gabi Eichlerem. „Němci pochopitelně nemohli nechat útok na svého velitele jen tak a chtěli se pomstít. Zatkli tehdy ve vsi několik dospělých mužů, mezi nimi také otce Zuzky, mé budoucí manželky. On jim chtěl utéci, ale postřelili ho a nakonec nejspíš hodili do vápenky, kde zemřel,“ popisuje Giora Amir.

Koncem října dostala rodina Špírova varování před další očekávanou pomstou ze strany Němců a tehdy odešli do úkrytu, který otec začal už dříve stavět v lesích: „Říkalo se tomu bunkr. Na Slovensku byli židovští uprchlíci z Polska. Ti už měli zkušenost, věděli, jak reagují Němci, co je třeba dělat, takže nám radili: ,Poslouchejte, povstání bude dlouhé. Běžte do vesnic a začněte si chystat bunkry vysoko v lesích.‘ Takže otec a ještě někdo vzali syny sedláků ze Žiaru, odešli vysoko do lesů a začali tam vykopávat v zemi bunkry. Vedle nás měli podobný bunkr partyzáni, s nimi jsme byli v kontaktu. V našem bunkru bylo nakonec spolu s naší čtyřčlennou rodinou celkem asi třicet lidí,“ vysvětluje Giora Amir. V lese zůstala rodina celou zimu. S lidmi z nejbližší vesnice bylo za úplatu domluveno pravidelné zásobování jídlem, pro které si ukrývaní chodili v noci.

Já jsem kapitán a kdo jste vy?

Začátkem února 1945 jejich ukrývání skončilo: „Ten den, kdy jsme jedli naši poslední čočku, je nejdramatičtějším zážitkem mé perzekuce. Někdo zaklepal na dveře. Vždycky říkám, že klepání na dveře je výdobytek civilizace. Do bunkru se kope a nám často kopli do dveří. Ale tehdy někdo zaklepal. Já jsem otevřel dveře bunkru – tehdy už ti partyzáni odešli do hor, aby přešli na druhou stranu, za frontu, a jejich bunkr zůstal prázdný – otevřel jsem tedy dveře a přede mnou stojí postava oblečená v uniformě, na uniformě bílý plášť, salutuje a říká: ,Já jsem kapitán Zachar z československé armády a kdo jste vy?‘ To bylo v horách, dva tisíce metrů vysoko. Než jsem mu vysvětlil, kdo jsme, stála za ním dlouhá řada vojáků,“ popisuje Giora Amir začátek osvobození. V doprovodu několika vojáků sestoupili lidé z úkrytu do tábora Svobodovy armády u Liptovského Mikuláše. Tím pro ně válka v podstatě skončila.

Rodina Špírova se vrátila do Prešova. Pamětník popisuje složitou situaci po návratu, chaos v zásobování a všeobecný nedostatek. Židům materiálně často pomáhala židovská sociální organizace Joint, což také přispělo k nevraživosti místních obyvatel. „V červnu 1945 byl v Prešově pogrom. Musela ho nakonec potlačit armáda. I tehdy lidé říkali: Víc Židů se vrací, než odešlo,“ popisuje Giora Amir. Také protižidovské nálady na Slovensku přispěly k jeho rozhodnutí aktivně se zapojit do sionistického hnutí a odejít do Palestiny. „Tehdy už rodiče neodporovali, takže bratr Pavel odjel v roce 1947 a my o dva roky později,“ vysvětluje pamětník. V roce 1947 studoval na ČVUT v Praze, ale po roce ze studií odešel, aby se mohl více věnovat práci pro sionistické hnutí.

Sny staré dva tisíce let

Po válce se hnutí trochu odklonilo od skautské podstaty a zaměřilo se především na vystěhování do Palestiny a podporu vzniku nového státu. Velmi důležitý je jeho popis různých činností Ha-šomer ha-cair: „Sionistická hnutí bojovala o každé dítě. Našli jsme židovské děti v klášterech, které si vůbec nepamatovaly, že byly židovské. Nebo děti, které se vrátily jako sirotci, například dva moji spolužáci, jejichž rodiče zahynuli. Mládežnické hnutí jim dávalo sionistickou alternativu. Byl tu boj o každého člověka. Říkalo se: ,Ty chceš zůstat na Slovensku? Komunisti ti slibují rovnoprávnost, ale v Palestině se teď bojuje o židovský stát, a to je naše cesta.‘ Tehdy se lidé museli rozhodnout. Mládežnické hnutí mělo rozhodující vliv na moji manželku a na mě i na další, kteří jsme se rozhodli pro sionistickou alternativu,“ vysvětluje Giora Amir. Dále upozorňuje na to, že hnutí bylo v Maďarsku zakázáno a členové Ha-šomer ha-cair ze Slovenska zařizovali falešné doklady pro sionisty z Maďarska a pomáhali jim tajně přejít na Slovensko a odtamtud pokračovat do Palestiny.

Vznik Státu Izrael oslavil ještě v Praze, tehdy se podle jeho slov „uskutečnily sny staré dva tisíce let“. Sám odjel do Izraele v říjnu 1949. Do země odešli tentokrát i rodiče, kteří původně sionistické ideály svých dětí nesdíleli – ale komunistické směřování Slovenska bylo pro ně ještě horší představou než sionismus. Otto Špíra, který si v Izraeli změnil jméno na Giora Amir, se usadil v kibucu Lehavot Aviva, patří mezi jeho zakládající členy. Po třech letech z kibucu spolu s manželkou odešli. Vystudoval práva na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a pracoval jako právník. S manželkou, s níž prožil více než 65 let společného života, nyní žije v domově pro seniory v Kfar Saba. Oba se stále cítí být „československými šomery“.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Andrea Jelínková)