Pavla Mikešová

• „Když přišli k mým rodičům a udělali tam domovní prohlídku, bydlela jsem asi pět kilometrů od nich v bytovce JZD, kde jsem dostala byt. Měla jsem tři malé děti. Nejmladšímu byly dva roky. Vím, že k nám večer přijel bratr na motorce a říkal, co se stalo, že přijeli policajti, udělali tam prohlídku, sebrali knížky, a že našli i tu přepisovanou literaturu. A říkal mi: ‚Jestli máš ještě něco doma, okamžitě to zlikviduj.‘ Měla jsem takovou složku, ve které jsem si schovávala různé texty. Manžel to sebral a všechno hodil do kotle, aby to shořelo.“

• „Pravda je, že jsem ten špatně čitelný průklep přinesla domů a jako první si ho přečetl staříček (dědeček). Bylo jasné, že je to pro něj fajn sdělení. Řekla jsem mu: ‚Staříčku, já to teď potřebuji přepsat.‘ A on: ‚Budu ti to diktovať, jo?‘ Takže jsme tvořili se staříčkem. V diktování se vyžíval a naučil se velmi rychle, že mi musí vždycky chvíli počkat, protože jsem neuměla psát na stroji zase tak rychle. Přečetl určitý úsek, pak počkal, až jsem řekla ‚hm‘, a pokračovali jsme dál. Byli jsme sehraní. Přišla jsem z práce, a když jsem měla čas, tak jsme šli opisovat. Těžko říct, kolik jsme toho opsali.“

• „Chtěla jsem jít na gymnázium. Tíhla jsem vždy k humanitním oborům. A věděla jsem, že nezůstanu doma, protože jsem měla bratra a automaticky se předpokládalo, že on zdědí hospodářství a zůstane doma. Věděla jsem, že bych se měla posunout jinam. Tak jsem pokukovala po gymnáziu nebo nějaké takové střední škole. A najednou jsem zjistila, že nemůžu, že mám zavřené dveře, protože jsem z rodiny, která je nábožensky založená, navíc jsou to soukromí zemědělci, kteří odmítají vstoupit do JZD. Takže jsem měla špatný kádrový posudek, špatný původ. To bylo velice zlé.“

Rožnov pod Radhoštěm, 07.04.2016

Rožnov pod Radhoštěm, 08.04.2016