Mirko Zelenka (* 1923  †︎ 2019)

Byli jsme rozdovádění mladí kluci a z německých policajtů jsme si dělali srandu

• v letech 1955-69 poslancem ONV Kladno

• 1969 zbaven všech funkcí

• od roku 1971 pracovníkem Plynostavu Pardubice

• zemřel 1. ledna roku 2019

Mirko Zelenka se narodil 20. října 1923 do hornické rodiny žijící na samotě ve Vrapicích u Kladna. Roku 1938 se začal učit strojním zámečníkem v Poldině huti a dva roky poté navázal studiem mistrovské školy strojnické v Kladně. Hned po pár měsících bylo jeho studium prvně přerušeno, protože jeho spolužák Jan Smolík zabil německého policistu a školu na rok zavřeli. Po krátkém pokračování ve studiu přišlo nucené nasazení.

Nucené nasazení u Technische Nothilfe v Berlíně

28. září 1943 byl na čtyři měsíce nuceně nasazen v Berlíně. Jako absolventy technických oborů Mirka Zelenku jeho spolužáky přiřadili k Technische Nothilfe (technickým nouzovým sborům). Jejich úkolem bylo opravovat rozbombardované domy. „Ono to stejně moc cenu nemělo, protože byly třikrát denně nálety. V pět hodin odpoledne, v půl sedmé večer a ve čtyři ráno. Takže my jsme třeba něco udělali a druhý den ráno už to bylo zas rozbité. Většinou jsme spravovali střechy, aby do baráků, které bylo možné ještě alespoň částečně obydlet, nepršelo.“

Přes všechny nálety, přeplněné kryty, vynášení mrtvých i přesto, že 27 jejich spolužáků se již domů nevrátilo, se - díky mladickému entuziasmu - dokázali nad vše povznést a mnohdy si nebezpečí ani neuvědomovali. Navštěvovali biografy a varieté, dělali si legraci z německých policistů a snad i díky dobrému spojení s domovem byli schopni vše brát s lehkostí a mnohdy jim bylo největším trnem v oku to, že jejich krásná modrá uniforma nemůže při práci s maltou zůstat čistá.

„Spojení s domovem bylo dobré. Jednou nám něčí teta poslala velikou dobrotu - knedlíky se zelím a skopovým. Jenže my si to neměli kde ohřát! Zkoušeli jsme to na vlažném topení, ale to bylo na nic a skopové se studené skoro nedá pozřít. Tak jsme se všichni těšili na Vánoce, že pojedeme domů. Bylo vymyšleno, že se vyšlou vždy čtyři kluci a tak se vystřídáme a bude to trvat i přes Nový rok. Ale už ti první čtyři se samozřejmě nevrátili, mezitím vyrazili další čtyři a pak to zarazili. Tak jsem se nikam nedostal.“

Dokončení studia, vojenská služba a práce na dolech

Do školy se mohl vrátit jen na pár měsíců, protože v létě roku 1944 se v rámci totální mobilizace pracovních sil stal topičem lokomotivy u Československých státních drah. Po válce mohl konečně dokončit třetí ročník a zkrácený čtvrtý ročník, ale všichni si připadali jako světáci a jejich nová mladá učitelka neměla příliš velkou autoritu, takže se již mnoho nového nedozvěděl. Odmaturoval v roce 1947 po sedmi letech studia - znalostmi takřka nepoznamenán.

Po vykonání vojenské služby pracoval na Revírním ředitelství kladenských dolů v tehdejším strojním oddělení, později v odboru důlní dopravy a odboru hlavního mechanika.

Poslancem ONV Kladno

Roku 1955 převzal po svém strýci funkci poslance ONV Kladno. Přestože se zasloužil o mnoho užitečných věcí, jako je péče o sociálně slabé, výstavba veřejného osvětlení a chodníků, zpětně hodnotí smysl svého působení v této funkci skepticky: „Byla to taková práce, že to někdy byla sranda, ale spíš si myslím, že jsem blbě utrácel čas. Chodil jsem po schůzích a manželka se na mě hněvala, že jsem věčně v hospodě. Znárodňovali jsme drobné živnostníky. Měli jsme z toho svým způsobem i srandu, protože jsme vůbec nedomysleli ty konce. Nedomysleli jsme, jaký těm lidem uděláme průser.”

Jako nestraník byl solí v očích mnoha lidem, vztahy mezi poslanci se mu nelíbily a kritizoval je. To vše vygradovalo po roce 1968.

Z kladenských dolů k Plynostavu

„Venca Štěch mě přemlouval do strany. Mně se tam nechtělo, byl jsem nestraník a smál jsem se mu, že kdyby neplatil stranické poplatky, tak si mohl koupit takové hadry, jako mám já. On mě stejně navrhl a stal jsem se kandidátem, ale ještě dříve, než mi stačili dát stranickou legitimaci, tak mě vyhodili, protože jsem vždycky hlasoval blbě a nezdravil u vrbiček.“

Mirko Zelenka byl roku 1969 zbaven funkce poslance ONV Kladno a Revírní ředitelství kladenských dolů s ním netaktně rozvázalo pracovní poměr. Přestože měl výbornou kvalifikaci a mnohaletou praxi, nepodařilo se mu nalézt uplatnění na žádném z kladenských dolů. Jako důvod byla uváděna jeho politická nespolehlivost a pravděpodobně k tomu přispělo i utlumení těžby, které započalo zkraje 70. let.

Díky štěstěně potkal kamaráda Čestmíra Fischera, který pracoval u Plynostavu, n. p. Pardubice. Nabídl pamětníkovi práci na pobočce v Lučenci. Po Mirka Zelenku tím nechtěně odstartovala druhá mladická léta. Pánská jízda začínala už ve vlaku – ve zvláštním vlaku vypraveném pro pracovníky Plynostavu, který vyjížděl z Plzně a na toaletě byly vyskládány basy piva. „Neuměl jsem si ohřát ani vodu na holení. Můj spolubydlící Jarda Kubík vařil exotickou kuchyni a každý večer se to v naší maringotce slézalo. Všichni museli klepat čelem. Já jsem vařil ’antiopicínovou’ polévku na ráno.”

Následně působil čtrnáct měsíců na pobočce v Břeclavi, stavěli plynovodní spojení mezi SSSR a Frankfurtem. Smutným vinařům zabírali půdu. Snažili se jim vyjít vstříc a třináctimetrový pruh co nejvíc ‘zeštíhlet’.

V následujících letech vystřídal ještě mnoho poboček. Jednou z posledních zakázek bylo zavedení plynového kotle pro Domov sociálních služeb ve Švermově, kde Mirko Zelenka již více než rok žije.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Renáta Malá)