Leyla Yunus

• "Jak jsem vám řekla, oslovila jsem Patricka Hickeyho, který byl předsedou Rady pořadatelů prvních Evropských her v Evropě. Zeptala jsem se ho: 'Kde je budete pořádat? V Ázerbájdžánu? Je to v rozporu s pravidly a zákony olympijských her.' Když jsme to pak vyšetřovali, ukázalo se, že Patrick Hickey byl úplatný. Evropané se dají koupit jedna dvě. V roce 2017 proběhlo vyšetřování 'kaviárové diplomacie', které odhalilo, jak zkorumpovaní jsou evropští političtí představitelé a jak si je Ilham Alijev kupoval. Bylo to v roce 2017 a já jsem byla jedním ze svědků, komisi sestavili v Radě Evropy."

• "Tady na Foru 2000 jsem se snažila vysvětlit, a pořád a všude se to snažím vysvětlit (Evropané to nechápou), že tady vidíte, jak to dopadne, když nebudete reagovat na události. Máte tu příklad Ruska a Ukrajiny. Zabrali Krym – řekl někdo Putinovi, že je to špatně? Doněck, Luhansk – řekl někdo něco? Ne. Putin tedy rozpoutal válku na Ukrajině. Zaberou nějaké město, zavřou nějaké vězně, politické vězně – reaguje někdo? Ne, nikdo na nic nereaguje. Diktatura v Ázerbájdžánu v důsledku také sílí. Ilham Alijev není jen diktátor, ale stal se i násilníkem. Dříve jen zavírali do vězení. Nyní mučí tak brutálně, že v roce 2017 zemřelo na následky mučení několik desítek lidí. Teď už mučí a zabíjejí, pořád dál mučí a zabíjejí. A dávají lidem obrovské tresty. Tohle dělá Ilham Alijev."

• "Gorbačov? Samozřejmě se objevila v tom okamžiku velká nenávist, když dovolil, aby se události z 20. ledna staly. Víte, kolik tam bylo krve? Byla jsem doma a stříleli tak, že naše okna v patře byla prostřílená kulkami, schovala jsem dceru a matku pod pohovku. Můj manžel si odskočil na ulici a pak přiběhl domů. Protože nám volalo mnoho zahraničních zpravodajů, museli jsme podávat informace, tak můj manžel vyběhl ven, aby sháněl informace. Dobře si pamatuji, že několik dní po těchto událostech k nám náhle přišel jeden muž a představil se jako major KGB. Říkám, ať jde dál, jestli si chce promluvit. Najednou zazvoní zvonek a dovnitř vejde osm lidí – novináři z Anglie a Německa. On všechno pochopil a odešel."

• 1

media recorded in project Paměť a svědomí národů
  • 2

Chci spravedlnost, tak musím bojovat

Leyla jako kandidátka za Sociálně demokratickou stranu Ázerbájdžánu, září 1990

Leyla Islam gizi Yunus se narodila 21. prosince 1955 v Baku, tehdejší Ázerbájdžánské SSR. Její dědeček Teymur Useynov byl ředitelem filmového studia Azerbaijanfilm. V roce 1978 absolvovala katedru historie na Státní univerzitě v Baku. V témže roce se provdala za Arifa Yunuse. Absolvovala postgraduální studium v Moskvě, kde se zapojila do podzemního hnutí Národnostní menšiny proti bolševickému režimu. V roce 1988 byla jednou ze zakladatelek Lidové fronty Ázerbájdžánu, kterou spolu s manželem opustila, když do ní pronikli stoupenci všemocného prezidenta Alijeva. V zahraničním tisku se věnovala událostem arménských a ázerbájdžánských pogromů a událostem tzv. černého ledna, tedy vpádu sovětských vojsk do Ázerbájdžánu 20. ledna 1990. Vytvořila arménsko-ázerbájdžánské internetové stránky, na kterých se vedou diskuze mezi Armény a Ázerbájdžánci o řešení národnostních otázek. V roce 1994 založila Institut pro mír a demokracii, angažovala se v oblasti lidských práv, vytvořila kompletní seznamy politických vězňů a bojovala za jejich propuštění. V roce 2014 sepsala výzvu Radě Evropy proti konání Evropských her v Ázerbájdžánu z lidskoprávních důvodů. V srpnu 2014 byla zatčena a obviněna ze špionáže pro Arménii. Byla odsouzena k osmi a půl letům odnětí svobody za údajné “hospodářské trestné činy”. V roce 2015 ji mohl navštívit Červený kříž a nezávislý lékař z Německa Christian Witt. V prosinci 2015 byl pod celosvětovým tlakem a ze zdravotních důvodů její rozsudek změněn na podmíněný trest. V roce 2016 spolu se svým manželem získala politický azyl v Nizozemsku, kde již žila jejich dcera Dinara. V Nizozemsku Leyla a její Institut pro mír a demokracii pokračuje v činnosti. Podává zprávy Radě Evropy, vystupuje na demokratických fórech, kde odhaluje evropské poslance zkorumpované totalitním režimem prezidenta Ilhama Alijeva, a zároveň bojuje za propuštění politických vězňů v Ázerbájdžánu. V Praze pobývala na přelomu srpna a září 2022 na pozvání Nadace Forum 2000, které vděčíme za zprostředkování rozhovoru.