podplukovník v. v. Henryk Wrona

• „Teprve až nedávno jsem se dozvěděl, že nedaleko od našeho stanoviště velitelství divize bylo na letišti v Hradci Králové velitelské stanoviště naší armády. Teprve až po letech jsem se dozvěděl, když jsem měl po studiu a pracoval jsem na štábu divize, že nás bylo 28 000 vojáků, že přes 700 tanků vkročilo do Československa. Tenkrát jsem nic nevěděl, když jsem byl v hodnosti podporučíka a sloužil jsem druhým rokem. Nikdo nám neřekl, že nejede jen 11. divize, ale i 10. divize, 1. samostatný úderný prapor, 6. divize výsadková. To všechno jsem se dozvěděl až na základě vlastního pátrání, jak to bylo, jak to vypadalo.“

• „Mohu říct doslovně, jak jsme se se svými vrstevníky přes Olši pokřikovali? To bylo tak: oni na nás volali: ‚Vy Poloky, bo vy mate na dupě boloky. (Vy jste Poláci, protože máte na zadku boláky.)‘ A my na ně: ‚Vy Pepiky, bo vy mate na dupě knoflíky. (Vy jste Pepíci, protože máte na zadku knoflíky.)‘ To je takový charakteristický moment, který mi zůstal v paměti.“

• „Někdy přijížděla osobní auta, lidé nám vyhrožovali, že jsme okupanti. Ukazovali nám plakáty, že rok 1938 se rovná roku 1968. Musím říci, že vojáci tomu srovnání roku ‘38 s rokem ‘68 nerozuměli. Já spjatý s Těšínem a se Zaolžím o něco více jsem si spojil rok anšlusu s naší intervencí.“

• „Před překročením hranice v Lubawce následovalo další zastavení a ukázalo se, že já podporučík Wrona mám jet v čele celé 11. drážďanské tankové divize společně s mapou s vyznačenou trasou. Cíl nebyl vyznačen, dostával jsem postupně díly mapy v měřítku 1:100 000, dva archy slepené k sobě, a když cesta na nich skončila, dostal jsem další archy s trasou. Vůbec jsem nevěděl, kam jedu. Pohybovali jsme se rychlostí 20 kilometrů za hodinu a mých pět středních tanků T-55M jelo v noci po československém území.“

• 1

O půlnoci 21. srpna 1968 jsem překročil hranici. Jak podle švýcarských hodinek

Henryk Wrona při natáčení pro Paměť národa v květnu 2021
photo: Post Bellum

Narodil se 15. března 1945 v Českém Těšíně, odkud ho rodiče po několika dnech odvezli do vesnice Zamarski nedaleko Těšína. Vyrůstal v Horním Slezsku ve městě Mikołów u Katowic. Vystudoval střední průmyslovou školu a poté absolvoval důstojnickou školu pro tankisty v Poznani. Po studiu nastoupil v říjnu 1967 k průzkumné jednotce 11. tankové divize v Žagani. Se svou jednotkou vstoupil 21. srpna 1968 na české území, jel v čele 11. tankové divize. Do začátku listopadu 1968 hlídal velitelství divize u Hradce Králové. Po invazi začal studovat na Akademii Generálního štábu. V roce 1974 se vrátil k průzkumné jednotce a nastoupil do výcviku pro výsadkáře. Při seskoku z letadla si zlomil nohu a ze zdravotních důvodů svou jednotku opustil a začal vyučovat průzkumnictví na Akademii Generálního štábu. V době výjimečného stavu působil jako vojenský komisař v továrně v Lubartowě. V roce 1987 byl z armády ze zdravotních důvodů propuštěn. Později pracoval jako šéf dopravy a zásobování u společnosti provozující Bingo. V roce 2021 žil ve Varšavě.