Generálmajor v.v., Doc. Ing., CSc. Petr Voznica

• „Když přicházela první vlna těch obrovských dešťů, my jsme zrovna byli u památníku Hrabyně, to si pamatuju jako dneska, kde byla vzpomínková slavnost na generála Heliodora Píku. Vraceli jsme se s manželkou přes Ostravu a z malých potůčků se stávaly velké řeky. Já jsem vystoupil z našeho soukromého auta v Olomouci. Manželka pokračovala do Brna, já jsem šel rovnou na štáb a už jsem začal přijímat první hlášení, jak to vypadá. Situace byla velmi složitá v tom, že na všechna pohoří – Jeseníky, Beskydy, Oderské vrchy a další, se lilo neuvěřitelné množství vody, stékala po všech svazích a řeky to nebraly. Postupovalo to od Jesenicka přes Ostravu a střední Moravu až v podstatě k hranicím se Slovenskem. A začala i přeshraniční spolupráce, protože Odra teče do Polska, Morava teče na Slovensko a dále, Dyje teče na Slovensko a dále. Museli jsme řešit celou řadu otázek, které souvisejí s pomocí. A ještě jedno specifikum v té době bylo: legislativa neznala žádné pojmy jako integrovaný záchranný systém. Odpovědnost byla na Armádě České republiky a jednotlivých složkách hasičského záchranného sboru, policie a dalších. Podle mého názoru bylo velmi moudré rozhodnutí prezidenta Václava Havla a ministra obrany Miroslava Výborného, že kompetence k řízení ústředního krizového štábu přešla na velitele armádního sboru. Znal jsem to teritorium, věděl jsem, na které starosty, na které primátory, na které přednosty – tehdy byly ještě funkční okresní úřady – se obrátit. A přednostové, primátoři a starostové věděli, kam mají volat a žádat o pomoc. Začalo to Jesenickem, šlo to přes Ostravu až na Moravu. A my jsme na štábu sbírali veškeré požadavky od představitelů státní správy a samosprávy. Byly mi podřízeny veškeré jednotky, to znamená, měl jsem na štábu i představitele vzdušných sil, logistiky, byl tam jeden náměstek ministra vnitra, byli tam představitelé ministerstva životního prostředí, ale ten rozhodující hlas měl štáb Druhého armádního sboru, velitel Druhého armádního sboru.“

• „My jsme měli ambasádu, která nebyla v té chráněné zelené zóně, jak se tomu říkalo. My jsme byli – a ambasáda je tam dodnes – ve čtvrti Al-Mansúr, to je jihozápadní část [Bagdádu] vedle rozestavěné Husajnovy mešity. My jsme měli několik poslání: za prvé obnovit ekonomické vztahy, protože Československo bylo v Iráku velmi dobře zapsáno. Pomoc při obnově rafinérií. Byli tam naši specialisté, firmy. Jenom odbočím: vzpomínám si, že když jsem za nimi přijel na rafinérii, tak mi říkali: ,Pane velvyslanče, my jsme tady jako ve vězení. Nemůžeme nikam jet, nemůžeme se nikam dostat. Na letiště nás vezou v obrněném autobusu.’ Já říkám: ,Chlapi, představte si, že já tady takhle žiju už třetím rokem.’ Situace nebyla jednoduchá a ambasáda měla dva bezpečnostní okruhy. Ten první byl zabezpečován vynikajícími týmy Útvaru rychlého nasazení Policie České republiky. Na ně nedám dopustit, to jsou profíci každým coulem. A vnější okruh zabezpečovaly irácké bezpečnostní složky. V roce 2006 jsme otevřeli pobočku našeho zastupitelského úřadu v iráckém Kurdistánu, v Erbilu. O rok později jsme otevřeli obchodně ekonomický úsek ambasády na jihu Iráku v Basře. Podařilo se nám postavit s přispěním dotací české vlády dětskou nemocnici první pomoci v Bagdádu pro děti postižené válkou. U toho vzniklo rehabilitační centrum. Vyškolili jsme lékaře a sestry. Na severu se podařilo opravit minaret Choli ze čtrnáctého století. Postavily se dvě přehrady na zadržování vody z hor. Takže udělali jsme obrovský kus práce. A jak říkal pan náměstek Bašta, když přiletěl do Erbilu tehdy otevírat tu naši pobočku, tak říkal: 'Víte, my tady nejsme kvůli ropě. My jsme tady kvůli lidem.'“

• „Veškeré nákupy pro nás zajišťovaly takzvané místní síly, to byli Iráčané, kteří pracovali na ambasádě. Když jsme jezdili na různá jednání, tak se jezdilo v konvoji, vepředu obrněné vozidlo, vzadu obrněné vozidlo. Policisté z URNA vždycky projeli trasy, nacházeli únikové cesty. Prostě 17 hodin denně sedm dnů v týdnu se pracovalo. Z ambasády jsme se nedostali. Kromě severu, ten irán region iráckého Kurdistánu byl relativně bezpečný a tam se dalo jít i večer do klubu, na mše, protože tam byla silná křesťanská komunita. Zařizoval jsem třeba pro křesťanskou komunitu, pro pana biskupa, Jeho Excelenci a asi 20 křesťanů návštěvu Prahy, Říma a dalších měst. To už jsme byli v Schengenu, takže dostali schengenská víza. Tam to bylo relativně veselejší.“

• 1

Vojna mě naučila rychle se rozhodovat. Lepší je rozhodnout se špatně než vůbec

Petr Voznica – foto na stránkách Ministerstva obrany

Voják a diplomat Petr Voznica se narodil 7. listopadu 1954 v Karviné, vyrůstal v nedaleké Orlové. Pochází z dělnického prostředí, otec pracoval jako strojní zámečník a pro své aktivity v roce 1968 byl vyškrtnut z Komunistické strany Československa (KSČ). Od dětství se zajímal o chemii, po základní škole se proto rozhodl pro studium Střední průmyslové školy (SPŠ) chemické v Ostravě. Ve studiu pokračoval na Vysoké škole pozemního vojska se zaměřením na toxikologii a jadernou chemii. V roce 1975 vstoupil do KSČ. Po promoci roku 1977 prošel různými funkcemi v armádě, také vyučoval svůj obor na vojenských vysokých školách. Od roku 1994 působil ve funkci zástupce velitele 2. armádního sboru Armády České republiky. V roce 1996 obdržel stipendium na britské Royal College of Defense Studies, kde studoval strategii a mezinárodní vztahy. Při povodních na Moravě v roce 1997 koordinoval činnost 2. armádního sboru, hasičů, policie, Červeného kříže a dalších záchranných složek. Prezident Václav Havel ho za to ocenil medailí Za zásluhy prvního stupně. V letech 2001–2005 působil jako český velvyslanec v Litvě, následující čtyři roky byl českým velvyslancem v Iráku. Jeho diplomatickou kariéru zakončilo pětileté působení ve funkci velvyslance ve Slovinsku.