rotný Viliam Voštinář (* 1920  †︎ 2013)

Partyzánský bojovník musí útočit a sám nesmí být zničen

• poté přešel k čs. armádnímu sboru

• bojoval na frontě u Liptovského Mikuláše

• sloužil v Hradní stráži prezidenta Beneše

• zemřel 1. července 2013

Jedním ze způsobů, kterým se bojovalo proti fašistům, byla účast v partyzánských jednotkách. To byl i případ pamětníka Viliama Voštináře. Narodil se 26. prosince 1920 v obci Bernolákovo v okrese Bratislava na Slovensku (do roku 1948 se obec jmenovala Čeklis, maďarsky Cseklész). Vyrůstal s šesti bratry v těžkých podmínkách a moment vzniku slovenského státu pro něj znamenal povolávací povinnost. Narukoval tedy 1. října 1941 do slovenské armády, konkrétně do pěšího pluku 1 Trnava. Dosti toho litoval, neboť měl zaměstnání, kterého si v té době cenil – dělal figuranta a vypomáhal s trasírkou při vyměřovacích pracích. „Maminka uklízela na nádraží,“ vzpomíná Viliam Voštinář na první léta války.

Bernolákovo bylo před válkou místem, kde žili Češi, Moravané, Slováci, Maďaři a Židé pospolu, počátkem války připadla Maďarsku. Voštinář vzpomíná, jak ho překvapilo, jak se Maďaři z nových poměrů radovali. „Naše obec Bernolákovo připadla Maďarsku. Co jsem měl kamarády mezi Maďary, tak byli najednou takoví nepřístupní, vyrůstali jsme mezi Čechy, Moravany, Židy a bylo to pro mě takové zklamání. No a bratr pak našel v Bratislavě byt, tak jsme se odstěhovali tam. Za sedm měsíců obec zas připadla Slovensku, ale to už jsme se nevrátili.“

V Bělorusku k partyzánům

„Roku 1942 jsme s plukem vytáhli proti Sovětskému Svazu do Běloruska,“ zahajuje pamětník vyprávění o cestě, která ho zavedla do partyzánské jednotky. „Úkolem naší jednotky byla zajišťovací služba a ochrana důležitých objektů například na trati nebo skladů munice. S partyzány se poprvé setkal ve chvíli, kdy stál na stráži, začal pro ně pracovat a přešel k nim, když se jeho aktivity prozradily.

„Oni se se mnou setkali a ptali se, jestli jsme taky s nimi přišli bojovat, a já jsem řekl, že nás prostě poslali, tak jsme se spřátelili, a já jsem k partyzánům odešel jako první. Staršinovi slovenské armády jsem sebral nějaké granáty, obvazy a co bylo potřeba a zmizel jsem. No a to se doneslo k nám na Slovensko, že jsem dal k partyzánům, banditi nám říkali, a řekli otci, že má tu škodu uhradit. My nevíme, my ho tam neposlali, řekl otec, no nakonec ho do basy nedali a k zodpovědnosti nehnali.“

Mezi běloruskými partyzány strávil dva roky a vzpomíná na ně jako na své přátele, s kterými podnikal různé akce proti Němcům pod vedením velitele, později odměněného titulem hrdina Sovětského Svazu.

Stalinovy rozkazy

„Buď jsme šli zaminovat trať, sklad, most  vyhodit, a někdy šlo na akci partyzánských jednotek víc, aby se to dalo zvládnout. Vyhodili jsme transport, Němci se rozprchli, panika nastala, a rychle jsme odtamtud museli zmizet, protože měli posily po ruce. I jsme brali Němce do zajetí, a jeden německý plukovník říkal, že nepočítali s takovou podporou, jakou jsme měli u obyvatelstva a s takovou silou partyzánského hnutí. V rozkazech Stalin nezapomínal na rozkazy a pozdravy pro partyzány. I zajatce jsme brali a někdy to dopadlo všelijak, Němci nás také pronásledovali, a když někoho z nás chytili, tak ho odpravili taky, jako jednoho z našich řad z Polska.“

V partyzánské jednotce se přísně dodržovala kázeň, zejména při styku s civilisty, jednalo se o boj v týlu nepřítele a heslo znělo: Partyzánský bojovník musí útočit a sám nesmí být zničen. „Hlavně jsme sklady Němcům ničili, ale místním obyvatelům málokdo ublížil. Byli i takoví, neukáznění, ale náš velitel byl přísný a netoleroval pití, místním lidem přiděloval poslední chleba, byla velká bída a lidi přišli o všechno. Letecky nám posílali zbraně a munice a shazovali nám to, i jídlo, ale velmi málo. Hlavně jsme žili ze zdrojů Němců. Spali jsme v zemljankách, vykopaných na velmi nepřístupných místech.“

Zajímavá je provázanost partyzánských jednotek s NKVD – Voštinářův velitel byl důstojníkem NKVD, poslaným do boje z Moskvy.

V průběhu války pojal Voštinář spolu s dalšími druhy úmysl vstoupit do vzniklé Československé armády. Velitel argumentoval: „Nač budete bojovat proti fašismu v Československé armádě, když můžete stejnou práci odvést i mezi partyzány.“ – Nakonec však vznikl plán vysadit tuto skupinu na Slovenském národním povstání, to se však neuskutečnilo. K Československé armádě se Voštinář přidal až později, když dohonil spolu s dalšími náhradní pluk Černogurec. Na frontě tak strávil nějaký čas, a to při bojích u Liptovského Mikuláše, než působil s kamarády u hradní stráže prezidenta Beneše.

Hradní stráž

„Za bezpečnost prezidenta Beneše odpovídali ale Sověti – my jsme byli symbolická jednotka. Tak jsme v Košicích udělali přehlídku, hrála hudba sovětskou hymnu, Sověti nastoupili i naše čestná stráž, no a pak jsme pokračovali do Bratislavy, kde jsme se s panem prezidentem zastavili, potom do Brna a do Prahy. Tři jsme byli v té čestné stráži, dokonce mezi námi byli i legionáři prezidenta Masaryka. No a pak už Sověti potřeba nebyli, když se to konsolidovalo, tak ti vojáci dostali medaili za zásluhy a odešli do vlasti.“

Poté zůstal Voštinář vojákem z povolání. „Na svou žádost jsem byl přemístěn do Čech, poněvadž jsem se oženil,“ podotýká Voštinář. Z doby války si odnesl zdravotní obtíže – vodu na plicích, s kterými se po válce léčil v Praze na Bulovce. Další osudy jiných vojáků z hradní stráže jsou mu neznámé: „Do armády pak vstupovaly především dělnické kádry.“

• Witness story in project Stories of 20th Century (Iva Chvojková Růžičková)