Bohuslav Veverka

• „Měl nějaký úraz ruky, a tak jel někde do Rychnova. A byl v Žamberku a tam ho dva estébáci na náměstí sbalili a zatáhli ho - nezatáhli, zavedli - do zámecké ulice. Měl ruce nahoru, oni ho šacovali a právě jel kolem soused Emil Kristejn, a když viděl, že ho zatýkají, tak to na náměstí otočil a jel domů. Tady to řekl Suchodolovi v poli, že tátu zatkli. A Suchodol přišel k nám a řekl to mámě. A ta všechny papíry, co tady ještě byly, všechno spálila. Já nevím, jestli druhý den nebo ten den estébáci přijeli a nic nenašli.“

• „Tady soused byl zavřený každou chvíli. Ten neplnil dodávky taky. Ten měl asi třicet hektarů. Oni ho zavřeli, a teď nevěděli, kdo bude dělat na poli - tak chtěli na nás, abychom za něj dělali. On to byl legionář, on bral všecko sportovně: ‚Když mě zavřou, tak mě zase pustí.‘ On nebyl dlouho zavřený, vždycky tak čtrnáct dní, tři neděle. Pak nevěděli, co s ním, tak ho zase pustili. Nám taky vyhrožovali, že nás odstěhují támhle do cikánského mlýna, to je taková chaloupka u Rokytnice. A jemu taky vyhrožovali, že ho vystěhují. Dokonce ten chlap, co bydlel v tom cikánském mlýně, sem přišel koukat, jestli by... Chtěli na něm, jestli by to tady převzal, aby tady hospodařil, ale on to odmítl, tak je nevystěhovali.“

• 1

Kunvald, 30.04.2019

Kdo měl víc pole, byl zavřený

Bohuslav Veverka se narodil 8. února 1936 a celý život strávil na rodinném hospodářství v Kunvaldě pod Orlickými horami. Od mládí pracoval doma na statku a práci vyvažoval sportem. Rád cvičil v Sokole, jezdil na lyžích, hrál divadla, rybařil a chodil jako myslivec do lesa. Jeho otec se politicky angažoval. V 50. letech odmítal vstoupit do JZD. Z obavy o osud rodiny a rodový majetek se rozvedl se svou manželkou a odešel od rodiny. V roce 1954 byl pamětníkův otec Bohuslav Veverka za svoji činnost odsouzen na doživotí. Po třech letech zemřel v Leopoldově. Bohuslav mladší strávil vojnu v letech 1957-1958 u Technických praporů. Matka zatím doma hospodařila sama a statečně odolávala tvrdému komunistickému nátlaku, předepsaným dodávkám a represím za jejich nedodržení. V roce 1960 podepsali vstup do JZD, kde Bohuslav Veverka pracoval až do důchodu.