Jaroslav Vetter (* 1935)

Z ateisty farářem

• narodil se 18. listopadu 1935 v Praze

• po studiích na Komenského evangelické bohoslovecké fakultě působil jako vikář v děčínském a v chomutovském sboru Českobratrské církve evangelické

• roku 1967 byl ordinován farářem v Chomutově

• na přelomu 60. a 70. let se zasloužil o výstavbu tábora v Chotěboři

• v letech 1969 až 1973 zastával funkci tajemníka Synodní rady Českobratrské církve evangelické pro práci s dětmi

• v letech 1973 až 2000 působil jako farář střešovického sboru

• přispíval do českých protestantských periodik, zejména do měsíčníku Český bratr

V maturitním ročníku měl Jaroslav Vetter, narozený 18. listopadu 1935 v Praze, jasno: chtěl studovat na Komenského evangelické bohoslovecké fakultě. Mohlo by se to zdát téměř samozřejmé – vždyť pocházel z evangelické rodiny a v církevních kruzích žil takříkajíc od narození, jenže opak byl pravdou. Ještě jako primán byl tvrdý ateista. „Do hodin náboženství jsem chodit musel, ale nic mi neříkaly,“ vzpomíná na tu dobu s odstupem dobrých sedmi desetiletí. „Až jednou nám profesor občanské nauky vyprávěl o Masarykovi a zmínil jeho citát: ,Člověk může viset buď na Kristu, nebo na hřebíku.‘ K Masarykovi jsem měl z rodiny úctu a řekl jsem si: ,Oproti mně, primánovi, byl Masaryk jako univerzitní profesor se vší pravděpodobností chytřejší. Tak si ten svůj ateismus neškrtnu, ale dám do závorky – třeba na tom křesťanství něco je.‘“

Jaroslav Vetter tedy nezavíral oči před otázkami, které mu život začal klást, a na konci dlouhého procesu stálo rozhodnutí stát se farářem. Jistou roli v tomto přerodu hrály také zážitky z prostředí evangelické mládeže, mimo jiné zkušenost z letního tábora, na kterém učila americká šampionka hrát české děti softbal.

Vyvzdorované studium

Jeho generaci postihly snad všechny myslitelné školské reformy: od první do třetí třídy ho učili podle protektorátních osnov, rok po válce byl přijat na osmileté gymnázium, primu a sekundu absolvoval v kulisách třetí republiky na Strossmayerově náměstí v Praze-Holešovicích, místo do tercie už ovšem podle školské reformy musel nastoupit do třetí třídy jednotné školy v břevnovské Hvězdoslavově ulici. Po čtvrté třídě mladého Jaroslava z třídních důvodů nevzali na gymnázium a hocha měla čekat učňovská léta a práce v těžkém průmyslu.

Avšak po půl roce na učilišti, kam Jaroslav Vetter z domáckých Střešovic dojížděl rovnou hodinu, lékaři zjistili, že chlapci řídne kost v kolenním kloubu, a díky tomu si mohl najít uplatnění v lehkém průmyslu. Konkrétně se uchytil v podniku Perun, kde se vyráběly pračky a kde se oddělení konstrukce pokoušelo okopírovat modernější západní typy.

Když se rok s rokem sešel, pamětník si znovu zkusil dát přihlášku na gymnázium. V továrně nedostal od kádrového úředníka doporučení, a tak se ucházel o studium na večerním gymnáziu pro pracující v Dušní ulici, kde se žádné doporučení nevyžadovalo. Večerní školu začal navštěvovat v září, v říjnu ale vyšlo najevo, že s ním na standardním gymnáziu počítají, a ačkoli nesložil zkoušky, vedou jej jako přijatého uchazeče. Přes nevoli zaměstnavatele tedy standardní gymnázium při práci vystudoval, roku 1954 odmaturoval, pokračoval na vysoké škole, během zimního semestru 1958/1959 vykonal státní závěrečnou zkoušku a v březnu 1959 nastoupil jako vikář v Děčíně.

Křest ohněm

První etapa duchovní dráhy však netrvalo dlouho: již v říjnu musel Jaroslav Vetter narukovat k ženistům, a protože vypukla berlínská krize, byl z armády propuštěn namísto po dvou letech až na silvestra 1961. Ústecký kraj jej v lednu 1962 jako navrátilce z vojny musel přijmout na stejnou pozici, kterou zastával dříve. Když mu ovšem krajský církevní tajemník jako jedinou možnost nabídl místo vikáře v Chomutově, lidé znalí souvislostí předpokládali, že nevydrží ani on, ani sbor. Nejhorší prognózy se ale nepotvrdily a pamětník až do roku 1967 sloužil jako samostatný vikář; stal se tedy jakýmsi zástupcem faráře bez faráře, což zejména v dnešních poměrech působí jako přinejmenším nestandardní situace.

Na hranici trpěného

Jeho chomutovské období se uzavřelo v březnu 1969, kdy mu bylo svěřeno místo tajemníka Synodní rady pro práci s dětmi; jako tajemník pak působil do roku 1973. Tehdy již režim zatlačil církev tak do kouta, že pamětník nemohl z titulu své funkce dělat téměř nic z toho, co měl původně v plánu. Ucházel se proto o uvolněnou pozici faráře v pražských Střešovicích, sbor jej zvolil a on byl od září téhož roku opět činný jako duchovní.

Čtyřleté intermezzo v církevním ústředí nebylo náhodné – s dětmi a mládeží Jaroslav Vetter pracoval dlouho a systematicky už v Chomutově. Musel přitom hledat různé kličky v komunistických předpisech a nařízeních, dohled nad výchovou mladé generace měly totiž vykonávat výhradně svazácké organizace propagující tzv. vědecký světový názor. Dalo se však využít například toho, že československé hospodářství bylo v bídném stavu, v Sudetech chyběly pracovní síly a dobrovolné brigády úřady velmi vítaly. Právě toho si Jaroslav Vetter všiml, získal svolení církevního tajemníka a několik let organizoval v pohraničních lesích prázdninové pobyty. Ty se konaly ke všeobecné spokojenosti: lesní správa byla ráda za výpomoc a mládež si zase ve chvílích volna užívala různé hry a duchovní program.

Později se Jaroslavu Vetterovi v Načetíně dokonce podařilo získat domy po vyhnaných Němcích a zřídit v nich ubytovnu. Přes léto ji využívali brigádníci, v zimě se zde zase pořádala sportovní a duchovní setkání. Ačkoli titíž byrokrati po několika letech tutéž věc zakázali, pamětník se svého snu vybudovat pro evangelické rodiny s dětmi tábor nevzdal, s podporou farářského kolegy a kamaráda Pavla Pellara svůj návrh předložil a při zasedání celocírkevního synodu v únoru 1969 nechal schválit. Dva roky nato bylo středisko v Chotěboři otevřeno a přes léto tu probíhaly akce pro děti; brzy nato však režim přitvrdil a Jaroslav Vetter musel bojovat o to, aby církev o nově postavený komplex nepřišla. Jeho úsilí nakonec slavilo úspěch a snad i díky tomu tábor dodnes funguje a slouží.

Práce s dětmi se pamětník nevzdal ani později, kdy zastával funkci faráře ve Střešovicích: organizoval pravidelné biblické hodiny a texty pro stejnou věkovou kategorii dlouhodobě přispíval do církevního měsíčníku Český bratr i do protestantských novin Kostnické jiskry. Postupem času se Jaroslav Vetter stal redaktorem Českého bratra a převzal správu dětské rubriky. „Pak ale přišla Charta 77 a úřady se rozhodly celou redakci vyhodit. Předvolali nás na ministerstvo. Já nevěděl, co se v Praze děje, vedl jsem totiž tábor v Chotěboři. Když mi telefonovali ze synodní rady, řekl jsem, že nikam nejedu, že o sto lidí v Chotěboři se za mě nikdo nepostará. A díky tomu, že jsem na ministerstvo nedorazil, jsem jako jediný z celé redakce nepřišel o místo,“ líčí Jaroslav Vetter, který z důvodu nedbalosti komunistických orgánů zůstal v Českém bratru až do roku 1991.

Talár pověsil na hřebík o deset let později, když v roce 2000 předal střešovický sbor do rukou faráře Pavla Pokorného.

• Witness story in project Memory of nations (in co-production with Czech television) (Tomáš Jungwirth)