Miroslav Vencl (* 1939)

Zbrojovka pro mne byla vzorem pokroku …a líhní milicionářů

• od 50. let se pod záštitou Svazarmu věnoval létání

• ve Zbrojovce vystřídal více pracovních pozic – nástrojář, mistr, technolog

• coby technolog Zbrojovky se v 80. letech podíval do Sýrie, Egypta, Nigérie a Barmy

• v roce 2023 žil v Brně

„Narodil jsem se do divné doby. Začala válka a já jsem si to vůbec neuvědomoval, žil jsem si svůj klukovský život,“ začíná své vyprávění Miroslav Vencl, který pamatuje spousty raněných i hladovějící vězně v bohunickém internačním táboře. I přesto plynulo jaro 1945 v dětských očích tak nějak bezstarostně: „Vzpomínám, že na poli, kde teď stojí bohunický kriminál, tak tam bylo vrakoviště. A my, parta kluků jsme měli každý svůj tank a házeli jsme po sobě hroudami. To bylo takové dětství… Byly to léta chaosu, které jsme si my jako šestileté děti neuvědomovali,“ vypráví. Zdaleka nejvíce předlistopadových vzpomínek má však spojeno s prostředím brněnské Zbrojovky, ve které strávil prakticky celý svůj profesní život a díky které procestoval velký kus světa. „Zbrojovka pro mě byla vzorem technologického pokroku. Přestože to tam byla dost líheň milicionářů a všechny vedoucí funkce byly obsazovány jenom komunisty. Ale musím chválit to, že co se týče technologií, nehleděli na Východ-Západ.“

Na ulici ležela bomba a všichni volali

Miroslav Vencl se narodil 17. února 1939 v Brně-Bohunicích. Maminka Ludmila pracovala v textilce, otec Josef před válkou působil jako armádní technik. Do armády otec vstoupil okolo roku 1928 a coby velký milovník létání nakonec sloužil jako mechanik vojenských letadel. Po nacistické okupaci v březnu 1939 a následném rozpuštění československé armády otec pracoval jako listonoš. Do armády se už nikdy nevrátil. Záliba v létání však zůstala v rodině. Válečná léta Venclovi strávili v nájemním bohunickém bytě. Zatímco dnes (2023) brněnské Bohunice představují mnohatisícové panelové sídliště, ve válečných dobách měly zcela jiný charakter: „Veřejná doprava tehdy nejezdila, chodilo se pěšky, byl to víceméně venkov. Chodily tam koně s povozy, listonoš jezdil s bryčkou. Byly tam obchody se smíšeným zbožím, dvě tři hospody a holič,“ přibližuje své rané vzpomínky.

Za protektorátními časy se ohlíží především jako za dobou klukovského života. Válka však o sobě dala znát brzy a z různých stran. Například při budování protileteckého krytu ve sklepě domu: „Byl podepřený trámy, výdřevou jako v dolech. Naistalovala se do chodby domu kolejnice s kladivem a byl tam vyvěšený plakát s graficky vyznačeným signálem houkání sirény,“ popisuje. Ve sklepě měli vždy připravenou vodu, krumpáče a lopaty i pryčny na spaní, na kterých skutečně několikrát s rodiči musel nocovat. Bomba naštěstí nespadla. Ačkoliv… „Jednou se tam jedna kutálela, ale to si myslím, že spadla omylem, že vyklouzla z držáku nějakého letadla. Ležela tam na ulici a všichni volali: ,Nechoďte tam, může být načasovaná,‘“ vzpomíná.

Nech mě žvejknout!

Konec války se očima šestiletého kluka nesl ve znamení dobrodružství. Se svou – jak sám říká – tlupou kamarádů chodili ke Kohnově cihelně sbírat střelný prach, který pak nosili po kapsách. V místech, kde dnes stojí bohunická vazební věznice, se zase nacházelo vrakoviště, kde bylo dle vyprávění dost tanků pro každého z kluků. Vzpomíná také na zelené balíčky UNRRA (Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu) s potravinovou pomocí, ve kterých se občas vyskytla i žvýkačka: „A to byl veliký zázrak! Musím se přiznat, že jsme si ji mezi kamarády i půjčovali: ,Nech mě žvejknout!‘ To byly takový léta chaosu, které jsme si my, jako šestileté děti neuvědomovali,“ vybavuje si.

U Venclových se koncem války na nějakou dobu ubytovali dva sovětští vojáci. K rodině se chovali moc hezky a s Miroslavem si hrávali. Vzpomíná také na příhodu s konvicí, kterou si vojáci jednoho dne od maminky půjčili: „Maminka lamentovala: ,Ó, konvička, taková drahá konvička a oni utekli, oni už se nevrátí.‘ A oni večer přišli a měli v té konvičce nadojené kravské mléko. Rodiče měli velkou radost, že jsem po dlouhé době něco takového dostal.“ Nutno dodat, že krom nostalgických vzpomínek se k čerstvě osvobozenému Brnu vážou i ty chmurné: na spousty raněných, nebo na internační tábor v Bohunicích, kolem kterého chodíval na procházky s maminkou: „A maminka tam vždycky nenápadně pohodila nějaký balíček s chlebem,“ dodává.

Nikdy jsem netušil, kde jsem

V září roku 1945 Miroslav nastoupil do první třídy v Bohunicích, navazující měšťanku pak vychodil ve Starém Lískovci. Komunistický puč výukou dle jeho vzpomínek příliš nerezonoval, rodiče jej však nesli těžce. „Vítězný únor se projevil jenom doma – naštváním rodičů,“ shrnuje. „Viděl jsem, že rodiče si přede mnou začínají šeptat,“ dodává. Ludmile i Josefu Venclovým se komunistická ideologie příčila, ruku v ruce se svým přesvědčením nikdy nevstoupili do komunistické strany. Otec se zajímal o procesy s Miladou Horákovou a Rudolfem Slánským a doma říkával, že „celý komunismus je založen na lži a podvodu.“ Ve svých postojích se rodiče o to více utvrdili po 1. červenu 1953, kdy vlivem měnové reformy přišli o úpory na šekové knížce.

Ve stejném roce Miroslav zakončil základní vzdělání, po kterém se vyučil nástrojářem. Už od dětských let jej fascinovalo létání – jako kluk jezdíval na kole pozorovat letadla do Medlánek a svému vysněnému koníčku se začal naplno věnovat právě v době učení – stal se členem Svazarmu (Svaz pro spolupráci s armádou) a kurzy létání absolvoval jako zájmovou činnost Svazu. Jak sám uvádí, na své členství v této branné organizaci není bůhvíjak hrdý, zároveň ale díky němu mohl v roce 1955 poprvé vzlétnout a o dva roky později získal pilotní průkaz. „Kdežto řidičský průkaz na motorku až o rok nebo o dva později. […] Pak jsem dokonce začal lítat přelety – bez GPS, podle mapy. To znamená, že jsem nikdy netušil, kde jsem,“ komentuje se smíchem. Létání mu zůstalo blízké po celý život.

Co se týče technologií, nehleděli na Východ-Západ

Po vyučení nastoupil do Zbrojovky Brno jako nástrojář v pomocné dílně speciální výroby – tam se vyráběly součástky do zbraní. Nedlouho poté přišel povolávací rozkaz a následující dva roky sloužil jako řidič v Boru u Tachova. Na vojně získal řidičský průkaz C – což se mu později hodilo i v civilu – a jezdil s legendární vétřieskou. „Střelbám jsem se vyhýbal. A to z toho důvodu, abych pak nemusel čistit hlaveň hadrou,“ říká s úsměvem a dodává: „Měli jsme takový klub sabotérů a když měl být útok, tak jsme dělali akorát trrrr a bum bum bum, ale nikdy jsme nevystřelili, abychom nemuseli čistit ty hlavně.“ Na vojně šlo dle vyprávění především o to, naučit se vyhnout otravným povinnostem. Miroslav například opakovaně „simuloval“ defekt na své vétřiesce – a ve skutečnosti si šel zdřímnout do parku.

I přes všechny tyto odlehčené vzpomínky se vojna neobešla bez šikany a ponižování, především první rok: „Šaškování, pochodování, na povel zpívat… Každý večer byl nástup, zdar soudruhu. To jsem nenáviděl,“ říká. K tomu politická školení a prakticky nemožnost podívat se domů – cesta do Brna a zpět trvala pomalu tak dlouho, jako opušťák. A tak se za rodinou z vojny podíval jen jednou. Po návratu do civilu v roce 1960 nastoupil zpět do Zbrojovky. Své profesní začátky shrnuje slovy: „Zbrojovka pro mě byla vzorem technologického pokroku. Přestože to tam byla dost líheň milicionářů a všechny vedoucí funkce byly obsazovány jenom komunisty. Ale musím chválit to, že co se týče technologií, nehleděli na Východ-Západ.“

Hádali se, jestli jsme revolucionáři, kontra nebo co jsme

Při práci si Miroslav Vencl rozšířil vzdělání na večerní průmyslové škole pro pracující. V rámci Zbrojovky pak vystřídal vícero pracovních míst. Nejprve – v 1. polovině 60. let – působil jako mistr odborného výcviku oboru nástrojář. Kvůli tomu musel absolvovat roční pedagogický kurz, poté pracoval s učni. Ve 2. polovině 60. let si kvůli z platových důvodů našel jiné místo v rámci Zbrojovky. Z pozice technologa v nástrojárně se zabýval se technologiemi výroby lisovacích nástrojů, měřidel a řezných nástrojů. Ve Zbrojovce se Miroslav seznámil i se svou manželkou Drahomírou. „Jezdila s ještěrkou, s elektrickým vozíkem a navážela určité výrobky – třeba z kalírny nebo galvanovny – k dalšímu opracování.  […]  Ona byla velice hezká, zbožně na mne koukala a já, nesmělej, jsem jí dal třeba broskev nebo jablíčko“, líčí „tovární romantiku“. Svatba se konala v roce 1964.

„Hodně brzo rádo někdo bušil na okno. My jsme měli souseda, on byl trošku pako. Bušil na to okno a koktal a ukazoval na nebe. Opravdu hukot! Letěly dvoumotorové iljušiny, letěl jich celej svaz a on říkal: Rusi jsou tady! A my jsme nevěděli, co se děje,“ vybavuje si srpnovou invazi 1968. Vzpomínky na „bratrskou pomoc“ pokračují: „Tak jsme se schoulili, čekali jsme, pustili jsme si rádio a tam bylo to typické vysílání: počkejte a že to je asi omyl. Ale omyl to nebyl. Pak jsem šel do práce a tam chodili ti Rusi po ulicích ve Zbrojovce a dohadovali se tam, jestli jsme revolucionáři, nebo kontra nebo co jsme a hádali se.“ Situace ve Zbrojovce se však poměrně rychle uklidnila a vrátila do zajetých kolejí. Ani normalizační prověrky následujících let se Miroslava Vencla nedotkly. Zároveň dodejme, že nikdy nevstoupil do komunistické strany (KSČ).

V Káhiře jsme neprodali nic

V roce 1982 Miroslav Vencl služebně vycestoval do Sýrie, kde se z pozice vedoucího konstrukce nářadí podílel na zprovoznění nové fabriky ve městě Hamá. Tehdy tam tekla krev. Úřad prezidenta Sýrie zastával Háfiz al-Asad – mimochodem, otec současného (2023) prezidenta Bašára al-Asad obviněného z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti –, který právě v onom roce 1982 vydal rozkaz k násilnému potlačení protivládních povstání. O život přišly tisíce lidí. „Válka byla, ale to šlo mimo mne. Každý den pro mě přijelo vojenské auto, kde byli dva chlapi s kalašnikovem a pod jejich dohledem nás dopravili do té vojenské fabriky, která byla obsazena vojákama,“ říká. Nešlo o náhodu, že do válkou zmítané Sýrie přicestoval právě zaměstnanec Zbrojovky: „My jsme tam dělali svoji práci, technickou. …Ale bohužel se to týkalo zbraní. To mě je hanba,“ lituje zpětně.

Po návratu z Hamá pak musel Miroslav Vencl podat podrobné hlášení: „S kým jsem mluvil, v kolik hodin, kdo to byl. […] Dokonce jsem musel jít na buňku, kde mě vyloženě zpovídali – s kým jsem mluvil, jestli se ke mně nehlásil nějaký emigrant nebo něco podobného.“ O poznání odlehčenější vzpomínky si Miroslav Vencl odnesl z další pracovně zahraniční cesty. Na veletrhu v Káhiře – kde strávil tři týdny – vůbec nic neprodal, protože potenciálním zákazníkům se zdály zbrojovácké produkty předražené – každý chtěl s Miroslavem smlouvat. „Přišel obchodník, nalil jsem mu becherovku, zakrojil pražskou šunku – mohamedán nemohamedán, klidně to vzal. A když chtěl koupit závitníky a řekl jsem mu cenu, tak řekl na shledanou. Takže jsme neprodali nic,“ popisuje.

Smrdělo to zbraněmi na všechny strany

Další barvité zážitky si odnesl z pracovního pobytu v Nigérii v 2. polovině 80. let., kde školil tamní pedagogy, jak učit studenty obrábět kovy. Vzpomíná na prvotní kulturní šok, na nesnesitelně vlhké tropické klima i na úsměvný průběh celé spolupráce: “Federální státy, které jsme měli na starosti, byly všechny v deltě řeky Nigeru, v deštných pralesích, kde jsou všechny možné choroby, nebezpečno. […] Tam jsme se museli hlásit a v hlavním městě najít ministerstvo školství a najít dotyčného pána. Ten seděl v zaplivané kanceláři, šťoural se v nose a odháněl štětkou mouchy. A řekl: ,Vy budete mít vzorovou hodinu ve městě‘ …a teď  plácl šílený slovo! A já říkám: ,Thank you, napište mi to na papír, jak se ta vesnice jmenuje.‘ Načež jsem vypochodoval ven, ukázal jsem papírek a šofér – mapu neměl – šel vyzvídat, kde taková vesnice může být.“

V předlistopadových dobách se pracovně podíval i do tehdejší Barmy (dnes Myanmar). Tam vycestoval opakovaně, a to za účelem spuštění výrobní linky v tamní fabrice. Podobně jako na počátku 80. let v Sýrii, i nyní, krátce před sametovou revolucí se Miroslav Vencl tak nějak nachomýtl ke zbrojní výrobě. „Na zemi bylo vyhlášeno embargo na zbraně a tohleto zbraněma smrdělo na všechny strany. Ale kšeft byl prakticky hotový, jen se jednalo o to to uvést do chodu. A já jsem tam nic zlého netuše odletěl a linku jsem natřikrát spustil.“ Obavy se skutečně potvrdily: „Práce se nám dařila, linka se rozjela a kupodivu z ní vypadávaly zásobníky do samopalů. Tak to jsem neměl čisté svědomí a mrzelo mě to,“ říká kajícně.

,Tady ten pán je ze země, kde je prezident Havel.‘ Dodneška skoro brečím

Sametovou revoluci prožíval v Brně, s úlevným pocitem se zúčastnil i několika málo shromáždění. Nedlouho po listopadovém převratu 1989 naposledy pracovně vycestoval do Barmy. K této porevoluční cestě – která vedla přes Singapur a Bangkok – se váže příhoda, kterou i s odstupem dalších třiceti let vypráví s chvěním v hlase: „K moci přišel pan prezident Havel a já jsem cestoval ze Singapuru do Bangkoku. Letěl jsem letadlem thajských aerolinek a vedle mě seděla holka. Tak jsem zkoušel, jestli se ještě domluvím. Říkala, že studuje v Singapuru, bydlí v Bangkoku a budou na ni čekat rodiče a odkud jsem. A když jsem řekl odkud jsem, tak řekla: ,Havel!‘ A já říkám: ,Ano.‘ A teď se stal zázrak. V tom letadle si stoupla, zatleskala a říká: ,Tady ten pán je ze země, kde je prezident Havel.‘ Dodneška skoro brečím, ti lidi v letadle tleskali. Jak měli ve světě rádi prezidenta Havla!“ uzavírá své vyprávění Miroslav Vencl.

• Witness story in project Příběhy regionu - JMK REG ED (Václav Kovář)