Václav Vaněk

• "Nevyloučili, spíš nepřijali. To se stalo. To vím, že se přihlašují studenti a že brali ředitelé jméno za jménem a že už u některého jména byl z okresního výboru KSČ příkaz nebrat. Pak ti kluci nebo žáci museli do Jaroměře, tam je vzali a dojížděli potom. Buď do Hořic, nebo do Jaroměře každý den. A že u nás je odmítli brát, a to už bylo jmenovitě. Seznam přihlášených a z okresního výboru už přišly seznamy jmen – 'Toho nebrat'."

• "Komunistické okresní výbory to ovládaly. Já mám na to takovou vzpomínku: Když jsem byl ve škole už jako kantor, byl jsem sám v době, když zazvonil telefon, tak jsem to zvedl a ozvala se místní okresní partajní vedoucí a že chce nějakého kantora k telefonu. Já říkám: 'Já nevím, on tady není,' třeba. 'Tak ho najděte!' Takový ostrý hlas. 'Tak se po něm podívejte a zavolejte ho k telefonu!' Takový příkaz najednou, to mě úplně rozčílil. Tak jsem se pokusil, někde jsem ho sehnal, ředitele nebo koho to chtěli. Ale ten tón, jaký jsem dostal přes ten telefon, to mě teda zarazilo a to mě poučilo, v čem žijeme."

• "Jeden kluk, nemůžu si vzpomenout na jméno, byl viditelně proněmecký. Tak jsme se ho trošku báli. Strojil se po vojensku, chodil ve vojenských bagančatech a byl s námi ve třídě, takže jsme byli před ním opatrní a kantoři taky. Byl to doslova zrádce. My jsme ho ignorovali, ale on to bral vojensky. Pak ho nenechali, myslím, odmaturovat, nějak to odnesl. Ale byl ve třídě, tak vím, že se kantoři museli hlídat. Vykládali českou literaturu, to bylo v češtině, tak se před ním hlídali, každý věděl, kdo to je."

• 1

Hradec Králové, 03.02.2022

Měl tátu legionáře. Ze školství ho vyhodili nacisti i komunisti

Václav Vaněk, 40. léta
photo: Archiv pamětníka

Václav Vaněk se narodil 6. února 1926 v Černilově u Hradce Králové. Jeho otec Václav byl učitel a bývalý legionář. Jeho matka Klára pracovala v hospodářském družstvu. Ve 30. letech se přestěhovali do Hradce Králové, kde prožili i druhou světovou válku. Václav Vaněk st. musel předčasně odejít do důchodu. Pamětník v posledním roce studia na gymnáziu musel odejít na nucené práce ve Škodovce. V roce 1945 nastoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy na obor anglický a český jazyk. Po komunistickém převratu v únoru 1948 musel jeho otec opět nuceně do penze. Sestře pamětníka v 50. letech zatkli manžela a švagra, oba zavřeli do uranových dolů v Jáchymově. Po ukončení studia dostal Václav Vaněk umístěnku na Liberecko. Devět let učil na různých základních školách, jako nestraníka jej nechtěli vzít na gymnázium. Díky tchyni se ale nakonec dostal na gymnázium v Hradci Králové, kde byl až do důchodu. Na gymnázium nemohli často z rozkazu ONV KSČ přijímat studenty z politických důvodů. Ve volném čase trénoval ženský volejbalový tým. Oženil se s Jarmilou Čižinskou, společně měli dvě děti. V roce 2022 žil s manželkou v Hradci Králové.