Josef Tycar (* 1928)

Za války nás držel humor a sport

• narozen 8. července 1928 v Plzni

• vyučil se univerzálním kaličem

• později absolvoval průmyslovou školu v Plzni

• bratranec Alois na začátku války emigroval do Anglie a létal se spojeneckými vojsky, na konci války zahynul

• celý život zaměstnán ve Škodových závodech v Plzni

• 1953 – přítomen na demonstraci plzeňských obyvatel proti měnové reformě

Josefa Tycara celý život provázel sport a i ve svém vysokém věku sleduje sportovní přenosy v televizi a fandí sportovním klubům. Narodil se 8. července 1928 v Plzni v kolonii na Borech. Rodina žila skromně v dřevěných domech, které za první světové války sloužily jako lazarety. Maminka pamětníka byla v domácnosti a tatínek se živil jako pekař v Západočeském konzumu. Po otcově smrti začala v Západočeském konzumu ve stáčírně piva pracovat i matka Josefa Tycara. Později se znovu vdala a pamětníkovi se narodila mladší nevlastní sestra. Z Borů se rodina přestěhovala do tzv. Cikánky. S bydlením si trochu polepšila, už bydlela ve zděném domě, ale stále se jednalo o chudinskou čtvrť.

Pamětník byl odmalička veden ke sportu, otec byl velký fanda fotbalu, a tak není divu, že i malý Josef chodil od sedmi let hrát fotbal a sportoval na hřišti v Doubravce. Po vybombardování domu Spojenci se Tycarovi znovu stěhovali, tentokrát na Letnou. I tam zažili bombardování, ale naštěstí byl nálet zaměřen na vršek kopce a obytné domy zůstaly nepoškozené.

Josef Tycar měl bratrance Aloise, což byl sirotek, kterého vychovávala teta. Po německé okupaci se rozhodl odejít za hranice. Aby neohrožoval rodinu, odhlásil se od tety a bydlel na neznámém místě v Plzni. Potom se mu podařilo dostat se do Paříže a z Francie do Anglie, po absolvování letecké školy v Kanadě se znovu vrátil do Velké Británie a létal na letadlech Spitfire.

„Vždycky poslal sestřenici echo do krámu. Tak jsme věděli o něm něco, kde je, třeba v té Kanadě. Potom létal v Anglii na spitfirech. Ten se mu stal osudný, protože tři měsíce před koncem války zalítávali nové stroje a přitom se mu roztrhl motor v 10 000 metrech.“

Bratranec tragicky zahynul. Po válce byl povýšen in memoriam na plukovníka.

Pamětník se po měšťanské škole vyučil ve Škodovce univerzálním kaličem a mohl pracovat u všech pecí a lázní. Potom studoval na pokračovací škole a průmyslové škole v Plzni. Po maturitě se vrátil do kalírny ve Škodových závodech a vedl ji jako vedoucí i mistr. I v osobním životě se mu dařilo. Oženil se, odstěhoval se do Příchovic a vychoval syna a dceru.

Největší životní vášní Josefa Tycara byl sport, věnoval se mu aktivně i v pokročilém věku až do svých třiasedmdesáti let. Hrál fotbal, hokej, českou házenou, basketbal či jezdil na kole. O politiku se moc nezajímal, do komunistické strany nevstoupil a byl celý život bezpartijní. V roce 1953 se po měnové reformě účastnil demonstrace plzeňských obyvatel na náměstí. Jediné, čeho se pamětník obával, bylo, aby se komunisté nedozvěděli o působení bratrance Aloise v anglickém letectvu, ale naštěstí jim to zůstalo utajeno.

„V partaji jsem nebyl, to jsem se k nim nedostal. Nechtěl jsem se mezi ně motat. Byl jsem bezpartijní a celkem jsem procházel dobře. Práci jsem měl. Dělal jsem vedoucího v kalírně, na mě nemohli, byli rádi, že tam jsem, protože jsem jim to vedl dobře. Já jsem se o tom bratranci nikde nezmiňoval, protože kdybych to někde řekl a někdo to slyšel... o tom jsem nemluvil.“

• Witness story in project Stories of 20th Century (Hana Matějková)