Eva Turner

• „Napřed jsme si koupili to nejdražší šampaňský, které bylo, a pak jsme časem vážně uvažovali o tom, jestli se máme vrátit, nebo nemáme vrátit a rozhodli jsme se, že se nemůžeme vrátit, protože už máme život tady. Máme dvě anglické děti a máme život tady. A Karel tady měl v té době bratra a jeho rodinu a maminku, takže to vlastně nešlo. Pro nás emočně už to nešlo. To by nebyl návrat, to by byla druhá emigrace. My bychom se vraceli do něčeho, co jsme neznali, co bylo úplně jiné než to, z čeho jsme odešli.“

• „Byl to šok. Já jsem v tom roce 1968, když jsem tady byla, dělala jednou v čokoládovně, jednou v nějaké kafírně, jednou někde jinde. Pak tři měsíce jsem strávila na tom stopu. Pak jsem odjela do Oxfordu, tam jsem pracovala na koleji, kde jsem rozdávala studentům jídla a celkem jsem neměla páru, co budu dělat a bylo mi to jedno. Ale v tom roce 1978 už mi to jedno nebylo, protože najednou mi bylo třicet a potřebovala jsem si ten život nějakým způsobem uspořádat. Byla jsem nešťastně ještě ne rozvedená, ale rozloučená od muže, se kterým jsem doufala, že zůstanu. Bylo to takové hodně dramatické. Já jsem se musela najít a já jsem se hlavně musela poprvé v životě začít úplně a totálně starat sama o sebe.“

• „V roce 1939 odjeli, respektive ty rodiny poslaly své děti do takové organizace, která pořádala transporty do Palestiny s falešným vízem do Šanghaje. Bylo to velmi dramatické, jeli po Dunaji. Nejdřív jeli do Bratislavy, tam to zavřeli, tak jeli po Dunaji do Suliny, což je přístav v Rumunsku u Černého moře a tam je naložili na nákladní uhelnou loď pod tureckou vlajkou, kde nebylo vůbec nic, železná bárka a vrstvy uhelného prachu, kterou si museli nějak zadaptovat. Odjeli a následně se dostali do Haify, kde je Britové zavřeli, moji matku do Atlitu, což byl uprchlický tábor, a mého otce do jiného tábora.“

• 1

Londýn, 29.11.2019

media recorded in project Příběhy našich sousedů

To už by nebyl návrat, ale druhá emigrace

Eva Turner v roce 2019

Eva Turner, rozená Krausová, se narodila 21. ledna 1948 v Praze do židovské rodiny. Za války jí v koncentračním táboře zemřela většina příbuzných. V roce 1967 se Evě podařilo vycestovat do Velké Británie jako au pair. Mezitím v roce 1968 bylo Československo obsazeno armádami Varšavské smlouvy. Eva zvažovala, zda se vrátit, ale poté, co jí onemocněl otec, se počátkem roku 1969 vrátila domů. V 70. letech se seznámila s Angličanem Jerrym Turnerem, za kterého se provdala a získala britské občanství. Manželství skončilo rozvodem, ale Eva přesto v roce 1978 legálně vycestovala do Anglie, kde se jí podařilo vystudovat vysokou školu a úspěšně pracovat v IT. V Londýně se provdala za emigranta Karla Šlinga, vnuka Otty Šlinga popraveného v 50. letech. Rodina dodnes žije v Londýně.