RNDr. Alena Švandová (* 1950)

Nemusel jste se dobře učit, stačilo mít rodiče v komunistické straně

• v roce 1968 se se školou podívala na Západ

• celý život pracovala jako učitelka na ZŠ a SŠ

• v roce 1972 otevřela spolu s otcem knihovnu v rodném domě Vítězslava Hálka v Dolínku

• roku 1993 absolvovala pracovní stáž ve Švýcarsku

Alena Švandová měla od dětství jeden velký sen, a to být učitelkou. Jejím prvním žákem se stal mladší bratr, kterému předepisovala písmena na vrata na zahradě, a on je musel opisovat. Sen se Aleně splnil. Až v praxi ale přišla na to, že být učitelkou v socialistickém Československu s sebou nese i jistá úskalí.

Od naděje ke skepsi

Alena Švandová, rozená Kroupová, přišla na svět 14. srpna 1950 v Dolínku u Odoleny Vody, rodišti básníka Vítězslava Hálka. Do čeho se pustila, to ji bavilo. Hrála na klavír, později na harmoniku, chodila tancovat, navštěvovala turistický i čtenářský kroužek. A toužila stát se učitelkou. Základní školu absolvovala v Odoleně Vodě, mimo jiné v době velkých vesmírných závodů mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Pod dojmem úspěšného letu Jurije Gagarina založila spolu s bratrem a kamarády gagarinovskou raketovou posádku. Po republice jich tehdy vznikal nespočet, měli přidělené dokonce i vlastní číslo a měli si psát deníky a vést kroniku. „Bylo to trochu jako skaut. Chodili jsme na výlety, tábořili jsme a plnili takzvané úkoly stezky, což byli v podstatě různí bobříci, ale tehdy se tomu tak říkat nesmělo.“

V roce 1963 se dostala k prezidentu Antonínovi Novotnému. Ten zval každý rok 1. ledna nejlepší pionýry z celé republiky za odměnu na návštěvu na Hrad. Tehdy prvně naživo viděla Karla Gotta nebo Pavlínu Filipovskou. V rámci družby si psala s několika dívkami z různých koutů Sovětského svazu, z Drážďan, Thübingenu, s jednou dokonce ze Švýcarska.

Po základní škole začala studovat na střední všeobecně vzdělávací škole v Praze-Libni, kde prožila i pražské jaro. Po mnoha letech směli studenti uspořádat majáles, který byl komunistickým režimem do té doby zakázán, a také vycestovali na poznávací zájezd do zemí západní Evropy, jako byly Francie, Monako nebo Švýcarsko. Pomalu začínala chápat, že komunismus je jedním z nejhorších systémů vlády. Reálně společnost fungovala úplně jinak, než jak se to prezentovalo na papíře. Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy byla velká rána a na dalších dvacet let zhatila naděje na svobodnější zemi. V lednu 1969 měla Alenina třída v Lucerně maturitní ples, místo čiré radosti dostala ale událost hořkou pachuť. Jen pár dní předtím se v Praze na protest proti okupačním vojskům upálil Jan Palach, který byl jen o málo starší než sami maturanti. Drželi za něj minutu ticha.

Školní uši

Po maturitě se Aleně Švandové splnil jeden ze snů. Vystudovala vysokou školu a stala se učitelkou s aprobací zeměpis – dějepis. Druhým velkým přáním bylo pracovat jako průvodkyně v rodném domě Vítězslava Hálka v Dolínku. Tehdejší režim ale většinou neměl zájem na udržování historických domů, pokud se v nich nenarodil nějaký významný soudruh. Tím Hálek nebyl, a tak dům chátral. „Místní KSČ tvrdilo, že dům brání dopravě, že ta zátočina tam je nepřehledná a že se domek zbourá a dá se tam cedule – Zde se narodil český básník Vítězslav Hálek. Nesouhlasila jsem s tím. Tatínek byl naštěstí pokrokový člověk a pracoval tehdy na místním národním výboru. Řekl ne, dům se bourat nebude. Společně jsme pak vymysleli, že tam přesuneme místní knihovnu.“ Argument zabral, dům se opravil a knihovnu slavnostně otevřeli po Vánocích roku 1971. Alena v domě provázela a zároveň knihovnu vedla. Založila také čtenářský kroužek pro děti a později vlastivědný pro dospělé.

Učit začala Alena Švandová na základní škole v Odoleně Vodě, později přešla na střední všeobecně vzdělávací školu v Kralupech nad Vltavou. Zde na ni dolehla i negativní stránka pedagogické praxe v socialistickém Československu. „Ve škole působily takzvané uši, tedy jiní kantoři nebo žáci, kteří na vás donášeli. Moje třída vzadu sousedila s kabinetem zeměpisu, který jsem sdílela s jedním matikářem, shodou okolností předsedou KSČ na škole. Nechával si otevřené dveře a poslouchal, o čem učím. Jednu zimu jsem povídala dětem o adventu. To téma bylo tehdy tabu a já si navíc do třídy přinesla adventní věnec a čokoládový kalendář, který jsem koupila někde ve východním Německu. Výsledek? Nedostala jsem na konci roku prémie.“

Kralupská střední škola byla velmi politicky směřovaná a pro budování socialismu dělala maximum. Jednou z povinností třídních učitelů tak bylo dodávat studenty vysokým vojenským školám. „Museli jsme přesvědčovat studenty ve třetím a čtvrtém ročníku, aby si vybrali nějakou vysokou vojenskou školu, protože budou mít lepší postavení, víc peněz, zejména vojenští lékaři na tom byli tehdy dobře. A na poradách jsme museli předložit, kolik jich skutečně máme přijatých. A taky se stalo, že já jsem neměla nikoho, takže jsem zase nedostala odměnu.“

Alena Švandová věděla, že takhle už dál učit nechce a musí ze školy odejít. Zachránil ji listopad 1989 a sametová revoluce.

Oslava se Zátopkem

Na jinou školu nakonec stejně přestoupila, krátce po revoluci ale mezi lidmi leckde dál vládly socialistické manýry. Na gymnáziu v Korunní ulici v Praze například kolega, který za ni suploval zeměpis, zjistil, že je s výkladem učiva oproti němu pozadu. Místo aby to řešil přímo s ní, poslal na ni inspekci z ministerstva školství. Vzala je do hodiny volitelného zeměpisného semináře. Den předtím zjistila, že se hospitace zúčastní i výprava učitelů ze Švýcarska, kteří tu byli na návštěvě. „Do tří do rána jsem výklad překládala do němčiny a v pět jsem vstávala, abych se včas dostala do školy, protože seminář začínal v sedm. Ale hodina se úžasně povedla a ředitel školy v Bernu mi děkoval a pozval mě na návštěvu do jejich školy. Myslela jsem, že je to jen taková zdvořilostní fráze, ale za půl roku přišly letenky a oficiální pozvání.“

Alena letěla v roce 1993 – v den svých narozenin. Seděla sama, u okénka a těšila se na klid a možnost rozjímání s výhledem na krajinu. Na poslední chvíli k ní ale letuška posadila starého pána, který si navíc chtěl neustále povídat. Alena byla zklamaná a trochu nazlobená, ale pánem nebyl nikdo jiný než Emil Zátopek. Narozeniny tak nakonec oslavili společně v družném hovoru. Na škole ve Švýcarsku po letech praxe zjistila, jak se učí ve vyspělém státě a jaké postavení a plat tam mají učitelé. Rozdíl oproti tomu, co znala, byl obrovský.

Než odešla do důchodu, učila krátce i na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Svůj učitelský potenciál tím zcela vyčerpala, a kdyby dnes dostala stejnou nabídku, nepřijala by ji. Po revoluci se snažila cestovat a dohnat alespoň částečně roky totalitní izolace. Dnes (2021) je v důchodu, má dvě děti a několik vnoučat a nadále žije v Dolínku.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Magdaléna Sadravetzová)