Dov Strauss (* 1924)

Těšili se na nás cizí lidé

• říjen 1940 odjezd do Palestiny

• rodiče a velká část rodiny zahynuli během holocaustu

• žil v kibucu Geva

• od roku 1952 hospodaří na rodinné farmě v Jokneam

„Když jsem přijel do rodiny Poulsenovy, všichni na mě čekali a říkali, jak se na mě těšili. Vidět, jak se cizí lidé těší na někoho neznámého, bylo nádherné,“ dojatě vypráví Dov Strauss o prvním setkání se „svou“ dánskou rodinou v říjnu 1939. Tehdy patnáctiletý chlapec na statku v Dánsku strávil rok a poté pokračoval do Palestiny. Sotva tehdy tušil, že hostitelská rodina mu nejspíš zachránila život.

Pak bylo těžké být Židem

Dov Strauss se narodil 25. března 1924 jako Oskar Strauss v Benešově nad Ploučnicí v židovské rodině jako jediné dítě. Oba rodiče provozovali obchod a nedařilo se jim zle, ale v roce 1934 se z většinově německého severočeského města kvůli sílícímu antisemitismu odstěhovali do Jihlavy. I když i v Jihlavě žila zhruba polovina německého obyvatelstva, pro židovskou rodinu zde byl život snadnější.

V Jihlavě Oskar navštěvoval českou školu, kde zůstal až do okupace v březnu 1939. „15. březnem začal strašný čas, kdy bylo velmi těžké být Židem. Rodiče mě ihned vzali ze školy, dřív, než by mě vyhodili sami a poslali na přeškolovací kurz do Brna,“ vypráví Dov Strauss. Přeškolovací kurz, hebrejsky hachšara, organizovaly sionistické spolky a v podstatě to byla příprava pro vycestování do Palestiny. Mladí se učili hebrejsky, věnovali se židovským dějinám i praktické zemědělské práci. Účast na hachšara nebyla náhodná volba - Oskar byl od roku 1935 členem sionistického sdružení Tchelet Lavan v Jihlavě a také sportovního oddílu Makabi v Jihlavě. Ačkoli o vystěhování uvažovala celá rodina, matka odmítla opustit své rodiče, a proto se Straussovi pokusili vyslat ven alespoň jediného syna.

Oskar odjel na hachšara do Brna v dubnu 1939, v srpnu se přestěhovali na zemědělskou usedlost na jižní Moravě. Tam se Oskar dověděl, že byl vybrán spolu s dalšími mladými sionisty z Československa na cestu do Dánska. Dánská charitativní organizace Liga pro mír a svobodu nabídla, že zajistí v Dánsku pěstounské rodiny, aby se ujaly dětí, které kvůli zákazu přeškolovacích kurzů nemohly v přípravě na výjezd do Palestiny pokračovat v Protektorátu. Na dánských statcích se ostatně mohly naučit podobnou práci, jakou pak měly vykonávat v palestinských kibucech. Oskar se tedy v září 1939 vrátil domů do Jihlavy, aby se připravil na cestu, která se měla uskutečnit asi za měsíc.

Na sever místo na východ

V říjnu 1939 skutečně odcestoval se skupinou asi 48 dalších mladých. Odjížděli z Prahy, tam ho doprovázela maminka. „Společně jsme šli na večeři k Rozvařilům a pak pokračovali na Masarykovo náměstí, odkud jsme jeli,“ vzpomíná Dov Strauss na poslední setkání s maminkou. Vlak jel přes Berlín do severoněmeckého přístavního města Warnemünde, kde se nalodili na trajekt a pokračovali do Kodaně, kde se jich ujala zástupkyně charitativní organizace. Druhý den pak Oskar s přítelem Avi Langerem pokračovali autem do 400 kilometrů vzdáleného města Thisted, nedaleko kterého bydlely jejich hostitelské rodiny.

Tehdy se odehrála situace zmíněná na začátku textu – cizí rodina srdečně vítala neznámého hocha. Poulsenovi, kteří se na rok stali Oskarovou rodinou, sami vychovávali čtyři děti a chlapce z Československa přijali jako vlastního. „Hned po večeři mi paní Poulsenová přinesla papír a pero a kladla mi na srdce, abych hned napsal mamince, že jsem dojel v pořádku,“ vypráví Dov Strauss. S rodiči pak udržoval písemný styk nejdřív přímo, později přes Červený kříž.

Během roku, který u rodiny Poulsenových pobýval, pracoval Oskar na statku, účastnil se rodinného života a naučil se rychle dánsky. Zároveň se setkával s dalšími mladými lidmi z Československa, kteří také našli útočiště v Dánsku. I tam pokračovali v přípravě na vystěhování do Palestiny, učili se hebrejsky.

Konečně do Palestiny

Po okupaci Dánska v dubnu 1940 se situace změnila – v severním Dánsku neměli nadále zůstávat cizinci a děti i hostitelské rodiny byly v nebezpečí. V říjnu 1940 pak Oskar s dalšími musel urychleně opustit oblast. Vedoucí Elchanan Jicchaki vyjednal pro skupinu asi padesáti dětí z Československa, Německa a Rakouska provizorní ubytování na ostrově Fynn a nadále vyjednával o povolení k výjezdu do Palestiny pro celou skupinu. To se nakonec podařilo a mladí sionisté cestovali vlakem, lodí i autobusy přes Malmö, Stockoholm, Helsinki, Leningrad, Oděsu, Istanbul, Aleppo a Bejrút do Roš ha-nikra na hranice tehdejší Palestiny.

Po příjezdu do Palestiny se Oskar usadil v kibucu Geva na severu země a změnil si jméno na Dov. Ještě v roce 1942 dostal díky Červenému kříži dopis od rodičů: „Maminka se příliš nerozepisovala o tom, co je postupně postihlo, nechtěla, abych se strachoval. Vím, že v roce 1941 se museli z Jihlavy vystěhovat do Třeště, odkud pak v květnu 1942 odjeli do Terezína. Po týdnu v Terezíně nastoupili do transportu do Lublinu a nevrátili se. To jsem se samozřejmě dověděl až po válce,“ vypráví Dov Strauss. Válku z celé rodiny přežila jeho babička, maminčina matka Žofie Hechterová, která se dočkala osvobození v Terezíně, a dva otcovi sourozenci, kteří před válkou utekli do Palestiny.

Rodinná farma

Dov Strauss se v Izraeli seznámil se svou budoucí manželkou a v roce 1952 s ní odešel z kibucu na statek v Jokneam v údolí Jordánu. „Život v kibucu mi nevyhovoval a odešel jsem rád. Od té doby hospodaříme na rodinné farmě společně,“ vysvětluje pamětník. Se ženou vychovali tři děti, které postupně přebírají starost o hospodářství.

V roce 2013 byl životní příběh Dova Strausse a dalších českých židovských dětí, které vycestovaly v roce 1939 do Dánska, námětem knihy Judity Matyášové Přátelství navzdory Hitlerovi a filmu Nataši Dudinské Na sever, natočeného podle této knihy. Díky iniciativě české novinářky se málo známá kapitola dějin dostala zaslouženě do širšího povědomí.

• Witness story in project Stories of the 20th Century TV (Andrea Jelínková)