Eva Štixová (* 1941)

Snad již nikdy nebude nic tak strašného, jako už bylo

• květen 1945 návrat do Plzně

• vystudovala střední ekonomickou školu v Plzni

• zaměstnána v obchodě Prior, později Tuzex jako vedoucí oddělení a zástupce ředitele

• od roku 2007 předsedkyně Židovské obce v Plzni

Eva Štixová, rozená Fischerová, se narodila 13. května 1941 v Plzni v rodině obchodního příručího. Pochází z židovské rodiny, a tak neuplynul ani rok jejího života a ocitla se společně se svojí matkou a babičkou v terezínském  ghettu. V terezínské Malé pevnosti již před tím nacisté věznili také jejího otce Bedřicha Fischera. Zapojil se předtím do pomoci odbojářům, skupina však byla odhalena gestapem.

„Tatínek nešel v transportu, ale byl zatčen, protože on a jeho kamarádi dali příspěvky na děti zavřených komunistů. A ten dotyčný, který to vybíral, tak si udělal seznam, přišlo k němu gestapo, on se sice na záchodě oběsil, ale ten seznam gestapo získalo a všechny, kteří na tom seznamu byli, zatkli a odvezli je do koncentračního tábora ještě před transporty. Tam tatínek se všemi byl ještě nějaký čas a potom ho přesunuli do Mauthausenu a už jsme ho nikdy neviděli.“

V ghettu Terezín

Do Terezína Eva Štixová odjela v transportu 26. ledna 1942. V terezínském ghettu pobývala po celou dobu s maminkou a společně s několika dalšími lidmi z Plzně.

„Zůstala jsem s matkou v jedné místnosti ve velkém domě, kde se střídalo padesát lidí ve dne a padesát v noci, podle toho, jak pracovali. A já jsem tam byla s nimi. Tím se mi možná zachránil život. Moje matka pracovala na nádraží, nosila kufry a já jsem byla v tom domě. Chvilku jsem byla v nějakém tom dětském domově nebo školce, ale to bylo jen krátce. No, tak jsme prožívali Terezín.“

V době, kdy matka nebyla v domě, protože pracovala, pečovali o maličkou (roční) Evu ostatní lidé obývající dům. Pamětnice se domnívá, že v místnosti byla jediným malým dítětem. Celkově v domě bylo ještě několik dalších plzeňských židovských dětí. Všechny tyto děti válku přežily a Eva Štixová s nimi udržovala kontakt po celou dobu až dodnes. Jednalo se konkrétně o bratry Petra a Hanuše Rieslovy, Miroslava Weinera a Evu Zedrovou-Švecovou. Bratři Rieslovi žijí v Praze, pan Weiner je v Kanadě a paní Zedrová v Plzni.

Osud dalších rodinných příslušníků a přátel

Jak uvádí pamětnice, do ghetta v Terezíně šla v zásadě celá rodina. Otec, matka, babička s dědečkem, strýc a teta (otcova sestra). Mimo přeživší matku ve válečných letech zahynuli takřka všichni příbuzní. „Z naší rodiny se nikdo nezachoval. Jedině strýc, bratr mého otce, který v roce třicet šest odešel do Izraele budovat Izrael a de facto si tím zachránil život.“

Znárodnění majetku komunisty

Eva se dočkala osvobození terezínského ghetta v květnu roku 1945. Z tábora se společně se svou matkou vrátila do rodné Plzně. Tam s matkou nejprve pobývala u své tety, která terezínskému ghettu unikla pouze proto, že byla ze smíšeného manželství. Od tety se o něco později s matkou přemístila do rodinného domku na hlavní třídě.

Eva Štixová absolvovala základní a poté střední školu. Na střední, ekonomicky zaměřenou, se jako dcera živnostníka dostala ne zcela bez komplikací. Po jistou dobu také pracovala ve (velko)obchodě s textilem, který založil její dědeček a také jí tento obchod odkázal. V obchodě, v němž pracovala i její matka, však nezůstala dlouho. Obchod byl totiž znárodněn komunisty. Proto byla pamětnice většinu nadcházejících let svého života zaměstnána v plzeňské prodejně Prior, kam nastoupila nejprve jako brigádnice.

Z Prioru časem vznikl Tuzex a Eva Štixová se v něm postupně propracovala na pozici zástupkyně vedoucího a vedoucího oddělení. Je možné dodat, že pozici zástupkyně vedoucího a vedoucího oddělení nezískala snadno, nýbrž jen na základě intenzivního zájmu svých nadřízených. Příslušní kádroví úředníci na krajském výboru strany totiž měli k této pracovní pozici Evy Štixové velké výhrady, jelikož jednak nebyla členkou KSČ a jednak byla židovského původu. Celkově však nakonec Eva Štixová strávila v Prioru a v pozdějším Tuzexu pětatřicet let.

Dlouhá cesta postupného poznávání

Vzhledem k tomu, že Eva Štixová byla do terezínského ghetta transportována nedlouho po svém narození, je její svědecká výpověď pochopitelně založena v zásadě jen na informacích, které získala až v pozdějším věku. Komplexně se o významu koncentračních táborů, respektive o nelidských hrůzách spojených s koncentračními tábory dozvídala v průběhu dlouhé řady let, protože její blízcí – matka ani pozdější nevlastní otec, jenž byl rovněž židovského původu – o tom odmítali mluvit. Očití svědci a lidé se zkušeností z koncentráků, uvádí pamětnice v zaznamenaném vyprávění, totiž o dané zkušenosti buď vůbec nedokázali hovořit, nebo se o ní prostě hovořit báli. Celkový obraz o holocaustu a koncentračních táborech si tak Eva Štixová vytvořila po roce 1989. Díky pádu komunistického režimu a příchodu svobody mohla vycestovat do Izraele.

V roce 2014 Eva Štixová působila jako předsedkyně Židovské obce v Plzni. Současně ale, věrna rodinné obchodní tradici, dlouhá léta úspěšně provozovala obchod s keramikou, kosmetikou a tabákem. Jakožto předsedkyně obce každoročně pořádá Vzpomínku na transporty.

Do někdejšího terezínského ghetta se i přesto vrátila jen jednou v životě, vícekrát k tomu nenašla odvahu. Pevně věří a doufá, že nic podobného, co zažila v terezínském koncentračním táboře, ani teror, který přinesla druhá světová válka, se ve světě již nebudou nikdy opakovat.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Boris Jankovec)