Jaroslav Šťastný

• „Já jsem se nemohl stěhovat, protože už mi nebylo dvacet nebo pětadvacet a už jsem byl zaměstnán dlouho v tom Stuttgartu a tam jsem měl pracovní smlouvu, kterou jsem taky musel dodržet, nebo chtěl jsem ji dodržet, takže spíš šlo o ten pocit, vlastenecký pocit, být znovu Čechem.“

• „Mě se teda při každém přijímacím hovoru na konzervatoř nebo na vysokou školu nebo vůbec, tak ta první otázka byla, protože můj strýc emigroval v roce 49 do Německa, potom do Anglie a do Spojených států a byl můj kmotr, tak se mě ptali, jestli vím, kolik je v USA nezaměstnaných, tak já jsem se to naučil a vždycky jsem říkal: ,No, nejméně šest milionů.‘ A tak to potom ten pohovor šel dál.“

• „Já jsem emigroval v roce 70, v říjnu, 13. ledna se nám narodila dcera. Takže jsme chtěli, protože bychom se jinak asi všichni tři s dítětem už ven nedostali, tak jsme ještě vycestovali takovým způsobem, jedna z takových těch posledních možností se dostat ven se zahraničním zájezdem. Bez nějakých potíží, bez nějakých přecházení hranic, prostě si ještě sednout do letadla a v klidu odletět. No, ještě to šlo do toho roku 70, do toho podzimku, dva roky po té okupaci se ještě dalo leccos podniknout. Potom už to bylo těžký.“

• 1

Rumburk, 11.12.2019

Ten vlastenecký pocit být znovu Čechem

Jaroslav Šťastný během studií na JAMU.
photo: archiv pamětníka

Jaroslav Šťastný se narodil 20. prosince 1946 v Chebu. Jeho otec byl ředitelem místní hudební školy a k hudbě vedl i Jaroslava. Od dětství hrál na housle a po obecné škole nastoupil na odbornou hudební školu do Kroměříže a následně na JAMU v Brně. V roce 1970 emigroval do Německa, kde se usadil ve Stuttgartu, kde začal hrát v komorním orchestru. Jaroslav získal německé občanství a procestoval celý svět. Po sametové revoluci dostal zpět československé občanství a v roce 2010 se usadil v Doubici ve Šluknovském výběžku.