Kateřina Spurná

• "Já zopakuji Jardova slova, manželova, který říká, že kritickému myšlení. Učit děti kritickému myšlení. Sama nevím, jak bych to vysvětlila, nebo ti učitelé, jak na to mají jít. Teď lidi věří různým věcem, až se tomu člověk diví, jak je to možné. Zapomenou, co je ten život, jak by si ho měli vážit a že ta skromnost mi přeci přináší i to uspokojení. Že když něco někomu dám nebo pro někoho něco udělám, tak mám z toho já přeci taky dobrý pocit."

• "Když se ptáte na ta povolání... I jsme si říkali, na co jsou ty školy, když stejně potom, když si chce člověk zachovat svou tvář, tak nemůže nic kloudného dělat. Tak jsme si říkali, že tu maturitu v podstatě nepotřebujeme. Že když budeme dobře pracovat, tak se musíme taky uživit. Tak úplně v klidu. A pan profesor třídní mi říkal: 'Kateřino, jednou toho budete litovat, že nemáte ani maturitu.'"

• "Bylo vlastně málo peněz pořád a pamatuju si, že máma, když mi chtěla koupit šaty, tak mi je musela ušít. Vlastně jsem se doteď nenaučila pořádně nakupovat. Nebylo tehdy nic. Nepamatuju se, že bych s mámou byla někdy v obchodě. Šílené."

• 1

media recorded in project Příběhy našich sousedů
  • 2

Umět vážit si svobody

Kateřina Spurná
Kateřina Spurná

Kateřina Spurná, rozená Nováková, se narodila 11. prosince 1956 v tehdejším Gottwaldově (dnes Zlín). Dětství většinou trávila u prarodičů v Napajadlích. Rodiče se rozvedli, když jí bylo devět let. Odmala byla vychovávána v protikomunistických názorech, což umocnila srpnová okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Z vlastního rozhodnutí opustila před dokončením gymnázium. S manželem Jaroslavem Spurným se zapojili do disidentských aktivit. Nejdříve v Gottwaldově a od roku 1984 v Praze. Kateřina především přepisovala samizdatovou a zakázanou literaturu. Zúčastnila se demonstrací v roce 1989. Manžel Jaroslav spoluzaložil týdeník Respekt a je dodnes renomovaným žurnalistou.