Vladimír Špirk

• „Zase to prošlo televizí, kde vlastně bylo řečeno, že on odvolává, dalo by se to najít všechno, jestli on to károvaný sako měl, nebo neměl, jak o tom hovořím, jestli se pletu, nebo nepletu, po tolika letech. Ale potom došlo k tomu, že za čas s ním promítli v televizi zase další takový natočený šot, ve kterém dementuje, že by to dělal na nějaký nátlak. Takže my víme, že když jsme mu na jeden zátah vydali to oblečení, že jeden den muselo být s ním natočeno tedy to, že se kaje, pak to tedy bylo vidět, že ten trest mu byl snížen o ten jeden rok na těch dva a půl roku, a ten jeden den s ním ještě bylo natočeno to, že na něj žádný nátlak dělán ze strany vyšetřovatelů nebyl. Je to proto, že žádný jiný den jsme mu znovu ten oblek nevydávali. Bylo to jen ten jediný den.“

• „Jednou jsem takhle šel po dvoře, a najednou, to bylo ten den, kdy jsme tam pak měli odjet, na to naše setkání do těch Vinařic, a najednou vidím a slyším, že se rozjíždí hasičské auto, to, co elektrárna tam má, na ten první zásah a začal ten signál ‚hoří, hoří‘. Otevřely se dveře a já si vzpomínám, kdo to byl, moc dobře, a říkal: ‚Honem, honem, naskoč, naskoč!‘ No já nevěděl, co se děje, myslel jsem si, že mám jet k nějakému požáru pomáhat, a potom se mnou popojížděl, přijížděl k vrátnici, tehdy dal ten klakson, aby oni otevřeli tu vrátnici, tu bránu, a to už jsem věděl, že je zle. Že dal klakson a projeli jsme tou vrátnicí, a to jsem věděl, že to je špatně, že mě bude chtít unést, abych nemohl vést tu skupinu, a teď jsme najížděli, tma, se na to můžete taky podívat z té elektrárny, dodnes to tam je, ta situace identická, jsme najížděli na tu hlavní silnici, no a on, protože tam musel přibrzdit trošku, on nezastavil, já jsem otevřel dveře, seděl jsem u spolujezdce vpravo vedle řidiče, otevřel jsem dveře a byl jsem ochoten za té jízdy vystoupit. A teď došlo k tomu, že on dostal asi strach, a já jsem vystoupil a vrátil jsem se zase zpátky do elektrárny.“

• 1

Hradec Králové, 14.08.2019

media recorded in project Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Nalezl jsem to, co jsem hledal

Vladimír Špirk se narodil 7. března 1947 v Brně. Celé dětství prožil s rodinou ve východočeských Holicích, bydleli v bývalé vile doktora Machníka. Vyučil se chemikem. V 70. letech ho spolupracovník seznámil s učením Svědků Jehovových. Kvůli svému náboženskému přesvědčení se v roce 1976 odmítl účastnit druhého vojenského cvičení a byl odsouzen k šestnáctiměsíčnímu nepodmíněnému trestu. Skončil ve věznici v pražské Ruzyni, kde pracoval na příjmu nových vězňů, a setkal se tak například s Václavem Havlem, Otou Ornestem, Jiřím Ledererem a Františkem Pavlíčkem. Po propuštění nastoupil do chvaletické elektrárny a od roku 1978 žije v Přelouči. Nadále působil a dodnes působí v řadách Svědků Jehovových.