Prof., plukovník v.v. Jože Sivaček (* 1954)

Nikdy neustupujte, vždy myslete pozitivně a úspěch určitě přijde

• vystudoval gymnázium a Vojenskou akademii v Bělehradě

• stal se profesorem a posléze děkanem Vojenské akademie

• po roce 2000 se podílel na reformě vojenského vzdělávacího systému

• hlásí se k české komunitě, je předsedou České národní rady

V rodině Jože Sivačka hrála vždy česká identita významnou roli. Ačkoli se narodil do smíšeného česko-srbského manželství, od svých z rodičů se dozvěděl, že jeho první slova byla česká. Češtinu používal první tří, čtyři roky svého života. Největší část dětství strávil se svou babičkou, protože rodiče hodně pracovali a často nebyli doma. Matka je Srbka, pochází z rodiny, která přesídlila do Banátu v rámci kolonizace Vojvodiny po druhé světové válce. Velmi snadno se začlenila do manželovy rodiny a českého prostředí. Když byl ve věku, kdy by měl začít chodit do základní školy, už neexistovala možnost výuky v češtině (v roce 1960 byla v obci Bela Crkva výuka v češtině zrušena). Rostl v multikulturním a multietnickém prostředí, žilo se ve shodě se sousedy, nezáleželo na tom, kdo odkud pochází. Škola pro něj nikdy nepředstavovala problém, rád se učil, byl dobrým žákem a ukončil gymnázium v Belé Crkvi.

Rok 1968

V šedesátých letech již byly vidět změny ve společnosti, začaly studentské protesty a pamětníkův otec se na počínání studentů nedíval zrovna příznivě, říkal, že bojoval za řádný systém, který teď chce někdo zbourat. Když v roce 1968 proběhla invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, v jeho Jožeho rodině a okolí lidé měli strach, jaký dopad by to mohlo mít na Jugoslávii, která podporovala nezávislé Československo. Jeho otec a strýc, kteří se za druhé světové války zúčastnili národně osvobozeneckého boje, zaujali stejný postoj k okupaci Československa, jaký měla Jugoslávie.

Rakousko-Uhersko a česká národnostní menšina

Pamětník se od starších rodinných příslušníků dovídal, že pro Čechy žijící v jižním Banátu, kteří tam vždy tvořili menšinu, panovaly těžké časy už za vlády Rakouska-Uherska. Zjistil, že jeho děda kromě svého českého křestního jména Ludvik musel mít ještě maďarské jméno Lajoš. Nátlak na slovanské obyvatelstvo v Uhersku byl silný. Po roce 1918 se Vojvodina stala součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (SFRJ, Jugoslávie) a podmínky k životu ve slovanském státu se pro českou menšinu zlepšily.

Češi žijící v Banátu jsou většinou katolického vyznání, náboženství je důležitým prvkem jejich identity. Na rozdíl od nich Češi, kteří se usadili v oblastech, které se nacházejí na jihu od řeky Sávy a Dunaje, jsou většinou pravoslavného vyznání a mají svou „křestní slavu“.

Vojenská akademie, kariéra a generál František Zach

Jožeho rodiče byli upřímně překvapeni, když jim syn oznámil, že se chce zapsat ke studiu na Vojenské akademii, ale otec ho v tom nakonec podpořil. V té době bylo v SFRJ několik vysokých vojenských škol a technický obor, o který měl pamětník zájem, bylo možné studovat jen v Záhřebu. Matka nechtěla, aby její syn šel studovat tak daleko od domova, a proto se zapsal na Vojenskou akademii v Bělehradě, asi 100 km od Belé Crkve. Byl skvělý student, absolvoval jako jeden z nejlepších ve své generaci – obor protivzdušná obrana. Na akademii studovali mladí lidé z celé Jugoslávie a to právě byl okamžik, kdy poznal, že se svými zvláštnostmi patří k české národnostní menšině. Uvědomil si také, že nezáleží příliš na tom, odkud člověk je, ale jak dělá svou práci. Vždy se snažil pracovat, jak nejlépe uměl, a to mělo příznivý vliv na jeho kariéru. Do důchodu odešel jako generálštábní plukovník, doktor věd, profesor a děkan Vojenské akademie.

Na začátku 21. století byl v čele týmu, který řídil proces reformy vojenského vzdělávacího systému. Byl příjemně překvapen, že v té době právě on dostal takovou nabídku. Uvědomoval si, že dostal šanci, jakou v životě dostane málokdo. Bylo třeba harmonizovat srbský vojenský vzdělávací systém s evropským, a volba padla na český model. V té chvíli byl hrdý, že po téměř 150 letech zase jeden Čech ovlivní systém vojenského školství, protože v roce 1850 srbskou vojenskou akademii založil český generál v srbské armádě František Zach. Díky práci na reformě poprvé navštívil Českou republiku a tam uslyšel větu, kterou vyslovil jeho český kolega: „Joži, ty nejsi Čech, ty jsi Srb českého původu.“ Když o tom uvažoval, došel k tomu, že po dvou stech letech Češi v Srbsku pochopitelně přijali hodně z prostředí, v kterém žijí, ale že to má svůj pozitivní význam.

Je rád, že jak Česká, tak Srbská republika uznaly, jak je důležité rozvíjet jazyk, a že v posledních letech došlo k výraznému pokroku v úsilí o zachování češtiny na území jižního Banátu, kde bydlí většina českých krajanů.

• Witness story in project 20th century in memories of Czech minority members in Serbia (Jelena Đorđević)