Adalbert Bibi Šimáková (* 1921)

Bůh je síla, kterou poznáte, když vás něco bolí

• přijala řeholní jméno Adalbert

• pracovala na papežské nunciatuře v Dublinu a poté v Londýně

• od roku 1982 pečovala jako hospodyně o biskupa Jaroslava Škarvadu v Římě

• v roce 1992 se s biskupem Škarvadou vrátila do Československa

Sestra Adalbert, přáteli zvaná Bibi, se narodila jako Božena Šimáková 18. prosince 1921 v malé vesnici Mašov na Příbramsku. Vyrostla ve skromných poměrech, její tatínek byl kameník, maminka kromě péče o ni a její čtyři bratry pomáhala místnímu sedlákovi. Také Božena musela odmala pomáhat – s nejmladším sourozencem i s hospodářstvím. Šimákovi vlastnili kousek lesa a pole a chovali dvě krávy. Ani to však rodině nezajistilo dostatek jídla. „Máslo ke snídani jsme nemívali,” vzpomíná sestra Adalbert

V Mašově nebyla škola, děti docházely do o něco větších Petrovic, které byly vzdálené asi tři kilometry. Tam byl i kostel, kam Šimákovi chodívali o nedělích. Boženu ovlivnil petrovický kaplan páter František Ferda, pozdější známý léčitel. Tehdy měl blízko k mládeži – sám byl jen o šest let starší než Božena. Počátkem války pamětnice na jeho popud absolvovala duchovní cvičení na Svaté Hoře u Příbrami.

Chtěla být misionářkou

Boženě bylo osmnáct, když začala válka. Nebyla zaměstnaná a hrozilo jí nucené nasazení pro Říši. Aby se mu vyhnula, maminka jí přes Sdružení katolické mládeže domluvila práci pečovatelky v jedné bohaté pražské rodině. Božena se tak ocitla ve velkoměstě a zůstala tam po celou válku. Své křesťanské společenství našla v jezuitském kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí, kde mimo jiné působilo i laické sdružení mariánská družina.

Kněží z kostela sv. Ignáce se ale nevyhnuli nacistické perzekuci, řada z nich skončila v koncentračních táborech. Na jejich místo jezuité přivedli nové kněze z Moravy. Jedním z nich byl páter Bohumil Horáček. Ten měl za sebou misie na Ukrajině. V roce 1942 ho zatklo gestapu a převezli ho na Moravu, odkud se pak dostal do Prahy. Nacisté ho později věznili znovu na konci války a v roce 1946, kdy věřící varoval před komunismem, musel prchat pro změnu před sovětskou NKVD. Mezitím ale stihl svými přednáškami pro mariánskou družinu v kostele sv. Ignáce Boženu v mnohém inspirovat.

„Řekl, že kdybychom něco potřebovaly, chtěly něco studovat, že nám pomůže.” Božena se mu svěřila, že by ráda pracovala jako misionářka, a po jeho útěku do Říma si s ním dál dopisovala. Páter Horáček pro ni našel vhodnou kongregaci, která se na misie zaměřovala. Šlo o řád zdravotních misionářek Panny Marie – s noviciátem sídlícím v Irsku.

Absolvovala pár lekcí angličtiny a kurz ošetřovatelství u sester boromejek v nemocnici pod Petřínem. Se svým záměrem odjet do misií musela být opatrná, politické ovzduší v zemi totiž přituhovalo. Přesto se k ní přidala kamarádka Marie Buršerová, která na ni tak dlouho naléhala, až se jí s tajným plánem svěřila. Na odjezd se pak připravovaly společně, mimo jiné i jako pečovatelky v mateřské škole při Arcibiskupském zámku v Břežanech u Prahy. Tam se setkaly s arcibiskupem Josefem Beranem, který tam přijel na dovolenou. „Řekly jsme mu, že chceme odjet. On to schválil, ale říkal, že bude těžké dostat se ven. Pak jsme u něj byly ještě před odjezdem a on nám dal kontakt na nějakého Američana, který by nám mohl pomoci.”

Po složitém administrativním procesu, kdy jim pomohlo mnoho lidí, nakonec 18. prosince 1947 směly z Československa odletět do Dublinu. „Na moje šestadvacáté narozeniny jsme odjížděly. Všechno to pak bylo hodně narychlo. Večer jsem přijela domů za rodiči a ráno jsem odjížděla. Požádala jsem je o požehnání a odjela jsem s tím, že jedu na rok do Anglie. Neřekla jsem jim, kam jdu.”

V Irsku a Londýně s papežskou diplomacií

Z Dublinu s Marií pokračovaly na sever do Droghedy, kde měl řád svůj klášter s nemocnicí. Božena v nemocnici uklízela a postupně se připravovala na složení řádových slibů. Přijala řeholní jméno Adalbert, podobu českého jména Vojtěch. „Zdálo se mi, že svatý Vojtěch zkusil dost, ale zůstal dobrým Čechem. Byla jsem v cizí kongregaci, ale měla jsem povinnost modlit se za své lidi. Proto jsem si vybrala Vojtěcha – Čecha.”

V druhém roce noviciátu ji představená převelela z nemocnice na dublinskou nunciaturu, tedy vyslanectví Svatého stolce v Irsku. Jejím úkolem pak bylo pečovat o nemocného papežského vyslance, nuncia. Vařila mu, starala se o domácnost, také prý šila záclony. S jeho nástupcem, nunciem O´Harou, pak přesídlila z Irska do Anglie a na londýnské nunciatuře prožila dalších třicet let. Do Irska se po několika letech vrátila při slavnostní příležitosti, aby do rukou představené řádu složila věčné sliby.

V Londýně se kromě papežských diplomatických kruhů pohybovala také v české exilové katolické komunitě kolem pátera Jana Langa. Ten pomáhal mnoha způsoby československým exulantům a v 60. letech v Londýně založil krajanské církevní a kulturní centrum Velehrad.

„S páterem Langem jsme byli kamarádi,” říká sestra Adalbert s tím, že na rozdíl od Langa však ne všichni čeští exulanti v Londýně byli dobří lidé. Mezi tamními Čechy byli i špioni a člověk se před nimi musel mít na pozoru. Adalbert Šimáková nechtěla ohrozit svou rodinu v Československu, se kterou si celá 50. a 60. léta dopisovala – byť nikdy si prý nemohla být jistá, že příbuzní dopisy dostanou, a musela brát ohledy také na cenzuru. Bratři se svými rodinami ji poprvé přijeli navštívit kolem roku 1968.

Hospodyní biskupa Škarvady

Pamětnice vykonala pouť do portugalské Fatimy, jihofrancouzských Lurd i do Svaté země. V roce 1980 ji řád vyslal na studia do Říma. Zde se blíže seznámila s bývalým sekretářem kardinála Josefa Berana a koordinátorem pastorace českých exulantů ve světě Jaroslavem Škarvadou. Ten byl v roce 1982 jmenován titulárním biskupem, tj. biskupem bez skutečné diecéze. Sestru Adalbertu požádal, aby se mu starala o domácnost – tak jako předtím papežskému nunciovi – takže se do Říma přesunula natrvalo. O biskupa Škarvadu pečovala po zbytek 80. let a v roce 1992, kdy ho pražský arcibiskup Miloslav Vlk pozval do Prahy, se s ním vrátila do vlasti.

Po více než čtyřiceti letech exilu se návratu do Československa obávala. V postkomunistické zemi cítila resentiment vůči emigrantům i vůči příslušníkům církve. „Viděla jsem ve výloze obchodu nějakou mast a šla jsem dovnitř, aby mi ji prodali. A oni řekli: ‚Nemáme.’ Jako řeholnici mi ji neprodali. Řeholnice neměli rádi,” líčí nepříjemné situace, do kterých se počátkem 90. let v Česku dostávala. Později se prý ale atmosféra zlepšila.

Se svými rodiči se již nesetkala, oba byli po smrti. Žili ještě její bratři, s jejichž rodinami se pomalu seznamovala. V roce 2010 pak zemřel biskup Jaroslav Škarvada a ona v Praze vyřizovala jeho pozůstalost. Stále je v kontaktu s řádem zdravotních misionářek a představení z Irska ji občas navštěvují, ona už ale necestuje. Zůstala v Česku a v roce 2021 žila v jednom z kanovnických domů na Hradčanském náměstí.

Mladším generacím by vzkázala to, co jí od mala vštěpovala maminka – aby se nezbavovali Boha. „Držte se Pána Boha. Každý svým způsobem se k němu modlete. A věřte, protože bez Pána Boha nedokážete nic. Bůh je síla, kterou poznáte, když vás něco bolí.” Je dobré mít s lidmi přátelské vztahy – říká sestra Adalbert Šimáková – ale ti s vámi ne vždy natolik soucítí, abyste se na ně mohli spolehnout. „Když máte starosti, je s vámi jen Pán Bůh.”

• Witness story in project Stories of the 20th Century TV (Kristýna Himmerová)