Rudolf Seifert (* 1960)

Demokracie je zatím nejlepší politický systém

• zakladatel Občanského fóra v Holešově

• zakladatel ODS v Holešově

• novinář

• starosta města Holešov

Rudolf Seifert se narodil 21. června roku 1960 v Brně. Dětství prožil ve Slavkově u Brna. Po rozvodu rodičů se Rudolf s maminkou odstěhovali do Kroměříže a v roce 1975 maminka koupila domek v Postoupkách.

Od dětství cítil Rudolf určité sociální vyloučení: „Já jsem zažil už jako dítě, že jsem vlastně takový anti-pionýr. Měl jsem tam zakázaný vstup. Maminka byla totiž skautka, otec byl věřící, a navíc mámin otec byl totiž živnostník, měl autodopravu, kterou mu pak stát vyvlastnil.“

Po základní škole se Rudolf vyučil zámečníkem, na střední školu ho nepřijali. Po vyučení nastoupil do PAL Magnetonu v Kroměříži a maturitu složil až po absolvování dálkového studia při zaměstnání. „K undergroundu jsem tíhnul odjakživa, poznal jsem hlavně lidi kolem pozdějšího Unijazzu.“ Vzpomíná Rudolf Seifert, který se podílel např. na šíření petice Několik vět. Skutečný posun nastal v létě roku 1989, kdy „bylo vidět, jak se lidé radikalizují a přestávají se bát“.

Listopadové události roku 1989 postupovaly přes Kroměříž pomalu a spíše zdrženlivě, v nedalekém Holešově byla totiž policejní škola. „Všichni čekali až na generální stávku. Pak už to bylo jasné, začaly vznikat přípravné výbory a vzniklo Občanské fórum.“

Rudolf Seifert žil od roku 1983 v Holešově a tam se také stal členem Občanského fóra. „Nikdy jsem ale nespojoval politiku se zaměstnáním, což dělalo hodně lidí kolem.“Po zániku Občanského fóra se Rudolf stal členem ODS a podle svých slov„žil dál svůj život“.V roce 1993 nastoupil do Pilany Hulín a od roku 1995 vedl městské noviny v Holešově, dálkově vystudoval vysokou školu v oboru PR a marketing. Jeho pozice v úřadě města Holešov za léta působení posílila. Nejprve se stal vedoucím odboru kultury na místním městském úřadě a dnes je starostou města.

V roce 2000 se rozhodl vystoupit z ODS: „Cítil jsem, že do strany vstupují lidé kvůli vlastnímu prospěchu. Dodnes jsem ale přesvědčen, že demokracie je zatím nejlepší politický systém, má ale svoje mouchy, jako je korupce a lobbing. To je ale lidské a v historii běžné.“

• Witness story in project Stories of the 20th Century TV (Hana Kučerová)