Horst Schmidt (* 1939)

Vězně z Rovnosti jsem odměnil cigaretami. StB mi dala přes hubu

• narodil se 18. května 1939 ve Vejprtech

• tatínek padl na východní frontě, rodina po válce nebyla odsunuta

• od roku 1956 pracoval u požárního útvaru při Dole Rovnost, který spadal pod podnik Jáchymovské doly

• práci vykonával po všech jáchymovských dolech, kde pomáhal zraněným osobám

• v roce 1961 nastoupil na vojnu a po návratu se do podniku již nevrátil

• později pracoval jako pošťák ve Vejprtech

• v roce 1968 jeho maminka a sestry odešly z ČSSR

• v polovině roku 1989 bylo nakonec i jemu vyhověno a mohl se s rodinou vystěhovat za příbuznými do západního Německa

• sametovou revoluci, během níž se na konci roku 1989 zhroutil v Československu komunistický režim, prožil v uprchlickém táboře v Norimberku

• v roce 2023 žil s manželkou v Hesensku

Horst Schmidt měl jako jeden z mála sudetských Němců štěstí, že se jeho rodiny po konci druhé světové války netýkal odsun Němců z Československa. Avšak osud ho nešetřil. Již od útlého věku musel snášet mnohé útrapy, už jako malý chlapec se musel srovnat s tím, že tatínek narukoval do války. Bojoval na východní frontě a zahynul tam. Maminka tak na výchovu dětí zůstala sama. Rodina si zažila těžké chvíle i po konci války, protože protiněmecké nálady byly všudypřítomné.

„Chodili k nám dva čeští chlapi a v bytě si vybírali, co nám vezmou. Maminka měla fungl nový šicí stroj. Hlavici z něj raději zahrabala do brambor ve sklepě,“ říká pamětník. „Jeden z těch chlapů k nám přišel, dělal teror a ptal se, kde máme hlavici z šicího stroje. Pak ho napadlo jít s námi do sklepa. Poručil nám, abychom dali brambory na stranu a mohl hledat hlavici. Maminka nechtěla, a tak vytáhl pistoli a do brambor střelil.“

V roce 1956 dostal Horst Schmidt pracovní nabídku, aby nastoupil na místo hasičského záchranáře k podniku Jáchymovské doly. Sice ještě nesplňoval podmínku, že mu musí být osmnáct let, ale práci získal, poněvadž si v Jáchymovských dolech vážili jeho šikovnosti. Pracoval v hlavní budově, která se nacházela hned vedle nechvalně proslulého uranového tábora Rovnost, kde otročili v nelidských podmínkách političtí vězni. Ve stejné budově působila také Báňská záchranná služba s ošetřovnou a výzkumný ústav. Nejen v místě pracoviště, ale také po všech jáchymovských dolech Horst Schmidt denně jezdil a zachraňoval poraněné civilní zaměstnance i vězně.

Pamětník vzpomínal, že během práce zažil nepříjemnou zkušenost s vedením tábora Rovnost. Hasičskému sboru se porouchalo auto a bylo nutné sehnat svářeče na opravu. Zaměstnanci dostali tip na jistého vězně, velmi zručného evangelického faráře. A právě Horst Schmidt si vzal na starost, že se s ním domluví. Nakonec všechno proběhlo tak, jak mělo, a pamětník jako odměnu daroval vězni pět krabiček cigaret.

U předávky kuřiva však Horsta Schmidta někdo udal. U táborové brány ho zatkli a předvedli k veliteli tábora. Po nepříjemném hodinovém výslechu byl nakonec propuštěn a velitel mu ještě pohrozil. „‚Dneska dáte vězni cigarety a zítra pistoli,‘ řekl mi velitel, když jsem odcházel z výslechu,“ vzpomínal pamětník. Ještě po měsíci ho předvolala Státní bezpečnost na výslech do Jáchymova. Trápila ho tři hodiny a dostal prý i „přes hubu“.

V roce 1989 dostal souhlas k odchodu do Německa

Během své služby u důlních hasičů zažil, jak dozorci zastřelili ze strážných věží jednoho vězně. „Házeli mu prý nějaké papírky do drátů, do ostřelovacího pásma. A prý ho tam poslali, aby je sebral,“ tvrdí pamětník. Slyšel také, že se trestanci pokoušeli z tábora Rovnost dostat ven podzemní chodbou. „Provrtali si ji pod silnicí, ale než se jim podařilo utéct, tak je drapli. Bylo prý tam pak čoro moro,“ dodává.

K roku 1961 se začaly doly pomalu rušit, a pamětník proto nastoupil po odkladu na vojenskou službu. Po návratu do civilu mu nabídli, že u podniku může zůstat, ale přesunou ho na Příbramsko. Odmítl však a podal výpověď. Nově začal pracovat jako pošťák v rodných Vejprtech. V roce 1968 se jeho maminka a sestry rozhodly, že opustí Československou socialistickou republiku (ČSSR) a usídlí se natrvalo v Německu.

Horst Schmidt měl v tu dobu již vlastní rodinu, a proto svou rodnou zemi neopustil. Tento postoj se změnil až na konci osmdesátých let, kdy začal pravidelně podávat žádosti o vystěhování za příbuznými do zahraničí. Úřady mu je soustavně zamítaly až do druhé poloviny roku 1989, kdy rodina získala povolení vystěhovat se do západního Německa, kde žila i v roce 2023, kdy Horst Schmidt poskytl rozhovor Paměti národa.

Jako mladík nastoupil k důlním hasičům

Horst Schmidt se narodil 18. května 1939 ve Vejprtech do německé rodiny. Maminka proto pečovala o malého Horsta a jeho sestry sama a pomáhali jí příbuzní.

Pamětník si dobře pamatuje na konec války. „Když jsme se stěhovali, Rusové řekli mojí mamince a strejdovi, že jestli můžeme, tak ať si náš nábytek raději odvezeme do Bärensteinu. Ten je hned naproti Vejprtům. Rusové tvrdili, že nám ho Češi seberou a že nám ho pomohou odvézt. Ale my jsme říkali, že si ho necháme doma, že nám nic nevezmou. Ale ono to dopadlo přesně tak, jak Rusáci říkali – Češi nám nábytek ukradli.“

Rodina zůstala ve Vejprtech a malý Horst nastoupil do české školy. Začátky byly těžké, protože neuměl vůbec česky. Nakonec školu dokončil a měl se vyučit horníkem v Sokolově. Učení ho ale tak nebavilo, že se rozhodl pro útěk z učiliště a raději nastoupil jako dělník u tkalcovského stavu v textilce. Nakonec ale i odtud odešel a v roce 1956 šel ještě jako sedmnáctiletý mladík k firmě Jáchymovské doly k požárnímu útvaru.

Bývalého pekaře roztrhal výbuch

Pamětník tvrdí, že důlní hasiči zasahovali téměř každý den. „Na šachtě Adam dělal pan Polanský z Vejprt, původně pekař. Po roce 1948 mu komunisté zavřeli pekárnu a on byl proti nim. V dole vrtal otvory pro nálože a nejspíš tam už nějaké nálože byly, a vybuchlo to a roztrhalo ho to. Ale ještě mě poznal a řekl mi, ať doma vzkážu mojí mamince, že zemře.“

Práci hasiče měl pamětník rád a uspokojovala ho. Stanice měla velký vozový park, od nákladních aut až po sanitní vozy. Horst Schmidt u Jáchymovských dolů působil až do roku 1961. Díky práci dostal dvouletý odklad vojenské služby a v první polovině tohoto roku na ni nastoupil. Po jejím ukončení se chtěl opět vrátit, ale bylo mu sděleno, že v polovině roku 1961 závody na Jáchymovsku skončily, kdyby však měl zájem, tak bude převelen do Příbrami. To ale odmítl a podal výpověď.

Několikrát mi zamítli žádost o vystěhování

Po odchodu z Jáchymovských dolů se pamětník vrátil do rodných Vejprt, kde začal pracovat jako pošťák. Večerně vystudoval v Chomutově střední školu a zakončil ji s vyznamenáním. Na začátku šedesátých let se ve Vejprtech seznámil i se svou budoucí manželkou, se kterou se v roce 1963 v Karlových Varech vzali. Manželům se následně narodili dva synové.

Rok 1968 zasáhl do života Horsta Schmidta dvěma událostmi. První vzpomínky se týkají událostí spojených s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy. Jejich vpád prožil Horst Schmidt ve Vejprtech. „U nás ve Vejprtech přejel první tank přes hranice z Německé demokratické republiky do Vejprt. Bydlel jsem v baráku blízko u hranic. Tam byla silnice od Annabergu a Chemnitzu směrem na Boží Dar, odkud pak projížděly ruské tanky dál na Karlovy Vary. Tři dny ve dne v noci. Náš dům stál asi dvě stě metrů od silnice a úplně duněl,“ prohlašuje pamětník.

Druhá událost se týkala jeho užší rodiny. Maminka a sestry se totiž rozhodly pro odchod z Československa a nastálo se usídlily v Německu. I když měl Horst Schmidt s jejich kontaktováním potíže, tak je nakonec několikrát směl navštívit navzdory neochotě komunistického režimu pouštět obyvatele do vyspělé a demokratické západní Evropy.

Horst Schmidt pracoval a žil s rodinou ve Vejprtech až do roku 1989. Několikrát žádal o možnost legálního vystěhování se do zahraničí za příbuznými, ale neuspěl. Až ve druhé polovině roku 1989 se na rodinu usmálo štěstí, vysněné povolení dostala a odcestovala do západního Německa. Schmidtovi ale museli zaplatit veškeré poplatky, které jim ČSSR napočítala. Nakonec museli sepsat majetek, který prošel celní kontrolou, a uložili ho do připraveného vlakového vagonu.

Po příjezdu do západního Německa skončila rodina v uprchlickém táboře v Norimberku a odtud pokračovala do Hesenska, kde se usídlila. Horst Schmidt zde pak pracoval jako pošťák. Sametovou revoluci přečkali ještě v uprchlickém táboře. „Byli jsme v Norimberku jen chvíli a večer hlásili, že je v Československu s komunismem konec.“

V roce 2023 žil Horst Schmidt se svou manželkou v německém Hesensku, ve městě Kronberg im Taunus.

• Witness story in project Příběhy z jáchymovských a příbramských uranových dolů (Jiří Myroniuk )