ak. malíř Michaela Kateřina Rocmanová (* 1954)

Dnešní děti se víc ptají

• roku 1980 stála u zrodu oddílu Zehněšeka

• oddíly zaštítěné tehdejšími oficiálními organizacemi vedla ve skautském duchu

• 2. prosince 1989 se účastnila celorepublikového setkání skautů v Městské knihovně v Praze

• po revoluci byla zvolena místostarostkou skautské organizace a později náčelnicí

Michaela Kateřina Rocmanová se narodila 30. května 1954. „Tatínek Vladimír Rocman byl ilustrátorem a maminka Jitka Staňková se živila jako etnografka. Oba tedy měli takzvaná svobodná povolání, maminka stejně jako otec vystudovala UMPRUM a měla ateliér v Dejvicích. „Rodiče byli nevěřící, oba byli sokolové a také nekomunisté. Pocházela jsem tedy z maloburžoazní rodiny, matčini rodiče byli oba učitelé,“ začíná vyprávění Michaela.

Jak táta brečel

Když jí bylo čtrnáct let, přijely do Prahy tanky okupačních armád. Vrátila se zrovna s přáteli z vodáckého výletu a následující den v pět ráno rodinu vzbudili sousedé s šokující zprávou. Co minutu přistávala na letišti sovětská letadla a jeden tank mířil přímo na jejich dům. „Když rozhlas ukončil vysílání, viděla jsem tátu poprvé v životě brečet.“ Michaela vzpomíná na vykoupené obchody a na to, jak si lidé mezi sebou rozdávali trikolory.

„V té době byl Pionýr povinný, pionýrské šátky jsme museli nosit i do školy, nejvíc si pamatuju na výrobu lampionů na říjnové průvody, jinak šlo o formální členství, výlety s družinou a kroniku,“ popisuje pamětnice, která ukončila základní vzdělání v roce 1969 a poté nastoupila na tehdejší Gymnázium Leninova.

Chodila na spoustu kroužků včetně piana a keramiky, spoluzakládala čtenářský klub Junáka, kde se seznámila s hlavními tituly dobrodružné literatury, jako byli třeba Dva divoši a nulté vydání časopisu Junák, podle kterých se později podnikaly výpravy do lesa, také se účastnila exkurzí v rámci Klubu přátel umění.

Studium v Bulharsku

O emigraci po roce 1968 nikdy nepřemýšlela, v tom období se rodiče rozváděli a ona zůstala bydlet s maminkou, zatímco otce navštěvovala. Na jeden rok se k němu však přestěhovala, když se připravovala na talentové zkoušky na UMPRUM. Na první pokus se jí to nepodařilo, a tak podala odvolání a žádost o studium v zahraničí. Původně si vybrala Polsko, jenže tam v té době zastavili přijímání zahraničních studentů kvůli incidentu, kdy někdo z nich vytvořil soubor grafických listů s náboženskou tematikou. Nabídli jí Moskvu a Sofii, nakonec strávila studiem oboru plakát dva roky právě v Bulharsku. Nejen díky tomuto období Michaela Rocmanová hovoří pěti jazyky a je polyglotkou, která navíc ovládá esperanto. Další čtyři roky strávila již na pražské UMPRUM pod vedením Eugena Weidlicha. Věnovala se mimo jiné tvorbě z papíru a slepotisku. V té době žila u maminky, která se podruhé provdala, za profesora Barana z FAMU. Ten byl členem komunistické strany, takže o politice se doma příliš nemluvilo. I z toho důvodu dění kolem Charty 77 pamětnici poněkud minulo.

V devětadvaceti letech poprvé vedla oddíl dětí, které nebyly organizovány v rámci pionýrské organizace, ze Základní školy Curieových. Poetika oddílových dobrodružství, směřování k tomu lepšímu v nás a literatura Jaroslava Foglara ji nadchly. Když se seznámila se šestnáctiletým mladíkem, u kterého viděla zajímavě vytvořený vodácký deník, začala se zajímat o možnost členství ve vodáckém oddílu. Přišla se seznámit s úmyslem vstoupit do společnosti čtrnáctiletých dětí a nakonec se stala vedoucí poté, co složila zkoušku. Měla s organizací táborů zkušenost díky Klubu přátel výtvarného umění, se kterým jezdila na putovní tábory například po východním Slovensku po dřevěných kostelících.

Skauting beze slova skaut

Na přelomu roku 1977 a 1978 vznikly nové oddíly vedené mladými, odrostlými skauty z 11. oddílu skautů z Letné. Jeden z nich dostala na starost Michaela a jmenoval se Calypso. O skautingu však nemohla stále být řeč, nicméně skautské principy byly silně přítomné stejně jako desatero člena oddílu nebo specifický způsob podávání levé ruky a vztyčená československá vlajka.

Pamětnice zanedlouho, v roce 1980, podala návrh na ustavení vlastního oddílu, který pod názvem Zehněšeka existuje dodnes. Organizačně v té době spadal pod Tělovýchovnou jednotou a Dům dětí a mládeže Prahy 1. Klub měl nejdříve sídlo na Klárově, později ve Veleslavínské ulici a do roku 1990 sídlil u Městské knihovny.

Michaela se živila jako grafička, měla na starost grafickou úpravu časopisu Československá fotografie, a v roce 1981 se jí narodil první syn. Ve skautingu, který se nesměl otevřeně nazývat skautingem, však působila nadále. Zásady, ke kterým byly děti vedeny, nicméně byly stejné – nemluvit sprostě, žít ve společenství druhých, snažit se konat dobré skutky. I tak režimu bylo trnem v oku, když se v oddílu zavedlo nošení šátků různých barev, a po turisticko-branném závodě vešel v platnost zákaz nošení jiných než pionýrských šátků. Jeden z vedoucích dostal vyhazov z Domu dětí za zmínku o ilustrátorovi dobrodružné skautské literatury Pierrovi Joubertovi, mnoho vedoucích v osmdesátých letech emigrovalo a sama Michaela o svou desetinu úvazku v Domu dětí nakonec přišla.

Tradice slibu u mohyly

Osmdesátá léta nicméně také přinesla řadu kouzelných vzpomínek – na cesty na Slovensko s Hucul klubem, na cesty za Orlím brkem do Bořetína, tedy občanským jménem Ferdinandem Kosíkem. „Byl to starý skaut, který si odseděl několik let, byl to lidový léčitel a učil nás, jak použít skautskou lískovou hůl a jak si ji vyrobit. Setkali jsme se také s Jiřím Čermákem, skvělým ornitologem. Oba obnovili po roce 1990 své vlastní oddíly.“ Během osmdesátých let byla možnost tu a tam se přiznat k tradici skautingu, a tak vznikla tradice skládání slibu u mohyly nad Štěchovicemi, kterou společně vypátrali a její rozvaliny obnovili. Zde se také seznámila s Květou Tomanovou, někdejší oddílovou vedoucí a skautkou z roku 1968 (z doby krátké obnovy Junáka v letech 1968–1970).

Blížila se doba změn. Období kolem 17. listopadu 1989 a následné bouřlivé změny prožívala Michaela doma s čerstvě narozeným třetím dítětem. „Naši havrani byli na výpravě, ze které se kvůli těmto událostem vrátili dříve, a šli dělat pořádkovou službu na mosty. Můj bývalý manžel Achim se zapojil do přípravných schůzek k plánovanému setkání všech skautů v Městské knihovně – procházeli štosy starých adres skautů a rozesílali pozvánky.“

Velkolepé setkání skautů

Toto celorepublikové setkání skautů se podařilo svolat neuvěřitelně rychle, sešlo se 2. prosince 1989 v Městské knihovně v Praze. Řešila se zde společná představa o budoucnosti: „Tolik let jsme toužili po přerodu; text slibu byl už vlastně podobný tomu z osmdesátých let, a formální změny byly tím pádem pouze kosmetické, řešilo se rozdělení oddílů na dívčí a chlapecké, a následoval obrovský příliv nováčků, takže se zakládaly oddíly světlušek, vlčat, skautů a skautek. Nově vzniklé středisko mělo úctyhodných devadesát členů.“

V porevolučním období se k českým skautským organizacím začali hlásit také skauti z exilu, zahájila se i tradice betlémského světla. Proces obnovy provázely i určité potíže. „Byla to doba rozčarování. Tak dlouho jsme na tu chvíli čekali, vysnili si určitý ideál a zapomněli, že lidé jsou omylní. Byla to euforie zasažená také problémy z minulosti, kdy vznikaly třecí plochy. Ty se objevovaly také v rámci generačních konfliktů – my jsme najednou byli v roli nováčků, přestože nám bylo pětatřicet let, a starší skauti, kteří se konečně dostali ke slovu, nás poučovali, jak vést správně děti. Objevovala se také kritika v tom smyslu, že to, co jsme provozovali my, nebyl žádný skauting,“ popisuje Michaela úskalí nových začátků. Vzpomíná si také na souboj o funkce v devadesátých letech, kdy sama byla místostarostkou organizace a členkou Ústřední rady, posléze byla znovu v náčelnictvu zvolena náčelnicí, také působila v redakci Skauta a Junáka, byla i šéfredaktorkou časopisu Skauting.

Spory a deziluze

Pod tlakem těchto konfliktů někteří odešli k jiným organizacím. Spory se také točily kolem přesného znění slibu – zda má obsahovat větu: K tomu mi dopomáhej Bůh. „Bůh by v devadesátých letech samozřejmě neprošel, duchovní rozměr v mottu o pravdě a lásce a princip kalokagathia – rozvoj těla i ducha – je podstatný pro skauting dodnes.“ Pár let po revoluci zájem o skauting postupně opadl.

V čem je pro děti skauting přínosný dnes a co může nabídnout? „Děti ve Skautu dnes třeba můžou objevit význam fyzické práce, sounáležitosti a přírody. Dnešní děti jsou jiné než před pár desítkami let, kdy nebyly zvyklé o ničem diskutovat. Dnes se víc ptají, chtějí vědět, k čemu je dobré to, co se zrovna bude dělat, a jsou pro ně důležitá témata klimatické krize. Svůj význam má posunutí puberty dnešních mladých lidí, pro niž je typické popření autorit a také to, že chtějí dělat vše po svém, nacházet vlastní cestu.“

• Witness story in project Stories of the 20th Century TV (Iva Chvojková Růžičková)